Raskrinkavanje.ba

Manipulisanje naslovima: Građani/ke Srbije iz Sandžaka ne dobijaju bh. državljanstvo po skraćenoj proceduri

Izvještavajući o inicijativi kojom se traži od nadležnih institucija da se građanima/kama Srbije iz Sandžaka omogući dobijanje državljanstva BiH po skraćenoj proceduri, nekoliko portala ju je predstavilo kao već donesenu odluku.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je inicijativu kojom se traži od nadležnih institucija da se građanima/kama Srbije iz Sandžaka omogući dobijanje državljanstva BiH po skraćenoj proceduri. Nekoliko portala objavilo je članke o usvajanju inicijative sa naslovima u kojima je inicijativa predstavljena kao završena stvar. 

Na portalu Source je 15.3.2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Usvojena inicijativa Dževada Poturka: Građani Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH

Članak je sa identičnim naslovom objavljen i na portalu Ibalkan.

Istog dana, na portalu Sarajevska sehara je također objavljen članak o usvojenoj inicijativi, ali sa nešto drugačijim naslovom:

Građani Sandžaka po skraćenoj proceduri će dobijati državljanstvo BiH

Portal Sandžak danas je također izvijestio o usvajanju inicijative, u članku naslovljenom:

USVOJENA INICIJATIVA! Sandžaklije po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH

U člancima se izvještava da je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena inicijativa koju je podnio kantonalni zastupnik Dževad Poturak. Inicijativa je podnesena sa ciljem da se građanima/kama Sandžaka iz Srbije odobri dobijanje državljanstva BiH po ubrzanim procedurama.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa Dževada Poturka (SBB) koju je pokrenuo prema Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH.
Inicijativa se odnosi na to da Ured za strance izmijeni procedure po kojoj će omogućiti državljanima Srbije, tačnije građanima Sandžaka da po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH.


Šta su činjenice?

Na stranici Skupštine Kantona Sarajevo dostupna je informacija o tome da je usvojena inicijativa koju je podnio Dževad Poturak (SBB). Sjednica Skupštine na kojoj je usvojena inicijativa održana je 15.3.2022. godine. 

Prihvata se inicijativa da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH i Služba za poslove sa strancima izmjene procedure koje će omogućiti državljanima Republike Srbije sa područja Sandžaka, da po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo Bosne i Hercegovine, a po uzoru na proceduru koju je uveo predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, te da nadležni organi BiH izaberu najkraći put koji bi omogućio da u roku od 48 sati građani Srbije iz Sandžaka dobiju državljanstvo BiH.


Poturak je i na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio da je njegova inicijativa usvojena.

Iz informacije o usvojenoj inicijativi i iz analiziranih članaka jasno je da je riječ o inicijativi koju je zastupnik Poturak pokrenuo ka Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH. 

Tek nakon izjašnjavanja svih ovih institucija, moglo bi se pristupiti realizaciji zakonskih propisa koji bi omogućili da građani/ke Srbije iz Sandžaka dobijaju državljanstva BiH po ubrzanoj proceduri.

U ovom kontekstu, tvrdnja da građani/ke Srbije iz Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH, objavljena u naslovima portala Source, Sandžak danas i Ibalkan, netačna je, jer je inicijativa usvojena u Skupštini Kantona Sarajevo i bit će upućena u institucije koje tek treba da se očituju o njoj.

Tvrdnja iz naslova članka portala Sarajevska Sehara da će “građani Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijati državljanstvo BiH” također je netačna, budući da je inicijativa koja će biti upućena ka nadležnim institucijama predstavljena kao konačna odluka.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da građani/ke Srbije iz Sandžaka dobijaju ili da će dobijati BiH državljanstvo po skraćenoj proceduri, objavljene u naslovima članaka na portalima Source, Ibalkan, Sarajevska Sehara i Sandžak danas, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tačno je da je u Skupštini Kantona Sarajevo usvojena inicijativa da se to desi, ali će ona biti upućena nadležnim institucijama koje se tek trebaju očitovati o njoj.

Budući da je u analiziranim člancima jasno navedeno o kakvoj je vrsti inicijative riječ, ovim naslovima dajemo i ocjenu klikbejt.
 

Napomena: 4.4.2022.

Redakcija portala Sarajevska sehara nam je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 5.4.2022. i redakcija portala Source nas je obavijestila da je članak dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 15.03.2022

Sarajevska Sehara: Građani Sandžaka po skraćenoj proceduri će dobijati državljanstvo BiH

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa Dževada Poturka (SBB) koju je pokrenuo prema Federalnom ministarstvu unutrašn...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Klikbejt 15.03.2022

Source.ba: Usvojena inicijativa Dževada Poturka: Građani Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je inicijativa Dževada Poturka (SBB) koju je pokrenuo prema Federalnom ministarstvu unutrašn...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Klikbejt 15.03.2022

IBalkan: USVOJENA inicijativa Dževada Poturka: GRAĐANI SANDŽAKA PO SKRAĆENOJ PROCEDURI DOBIJAJU DRŽAVLJANSTVO BIH…

Pozivam naše državne organe da izaberu najkraći put da u roku od 48 sati građani Srbije, tačnije Sandžaka dobiju naše državljanstvo, naveo je zastupni...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 17.03.2022

Sandžak danas: USVOJENA INICIJATIVA! Sandžaklije po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH

Usvojena inicijativa Dževada Poturka: Građani Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH

  • Klikbejt
  • Dezinformacija