Margaret Thatcher nije prijetila navijačima da će rušiti stadione i ukidati fudbalske klubove

Društvenim mrežama na našem govornom području dijeli se citat koji se neosnovano pripisuje bivšoj premijerki Velike Britanije Margaret Thatcher. U citatu se navodi da je Thatcher navijače nogometa nazivala pogrdnim imenima i da je prijetila kako će rušiti stadione i ukidati klubove i lige.

Ocijenjeni članci
Twitter profil Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Na Facebook profilu Mirko Vujić 26.5.2021. godine objavljena je fotografija na kojoj piše:

“Sklonite mi tu stoku, taj ološ sa stadiona, da vam ne bih rušila stadione, ukinula klubove i ligu i da vas ne bih pohapsila.”

Margaret Tačer

Fotografija sa ovim navodnim citatom Margaret Thatcher objavljena je na još nekoliko Facebook i Twitter profila u proteklim mjesecima, a na našem govornom području prvobitno se dijelila 2017. godine. U proteklih nekoliko godina, ovaj citat na društvenim mrežama dijelio se u različitim formama, kao fotografija, u kombinaciji fotografije i teksta ili samo kao tekst. 

Najstariju objavu ovog citata pronašli smo na Twitter profilu Milan Strongman, u objavi iz februara 2017. godine.

Iako je ovaj citat vrlo popularan na društvenim mrežama, ne postoje dokazi da je Margaret Thatcher, bivša premijerka Velike Britanije, ikada izgovorila ove riječi, o čemu je portal Nedeljnik već pisao krajem 2017. godine.

Margaret Thatcher je 1979. godine postala prva premijerka Velike Britanije, te se tokom 11 godina na toj poziciji, između ostalog, borila protiv navijačkih nemira. U članku BBC-a, objavljenom 9.4.2013. godine, navodi se da je, zasjenjeno huliganizmom, gledanje fudbalske utakmice u ovoj zemlji ‘80-ih godina često bilo zastrašujuće i neugodno iskustvo. Tereni su se raspadali i u ovaj sport je trebalo ulagati. 

Mnogi vjeruju da je prezir Margaret Thatcher prema navijačima oblikovalo njenu reakciju na tragediju koja se desila 15.4.1989. godine na stadionu Hillsborough, kada je zbog prenatrpanosti na tribinama poginulo 96 navijača Liverpoola, navodi se u spomenutom članku BBC-a. Dodaje se da je njena vlada, uslijed niza tragedija na stadionima i navijačkih nereda, uvela, između ostalog, i obavezno pokazivanje lične identifikacije prilikom ulaska na utakmice kroz Zakon o fudbalskim gledateljima iz 1989. godine, što nikada nije provedeno. 

U članku Nedeljnika, objavljenom 15.12.2017. godine, navodi se reakcija i izjava Thatcher o navijačkim neredima:

Na engleskom smo, međutim, pronašli dve njene izjave u vezi sa huliganima i namerama koje je ona imala prema njima. Jedna je iz 1985, izrečena nakon što je UEFA zabranila engleskim klubovima učešće na evropskom takmičenju nakon tragedija na stadionu Hejsel: "Moramo počistiti domaći teren od huliganizma, a onda ćemo ponovo moći u inostranstvo". Druga izjava je iz 1988: "Zaista moramo skloniti ovu ljagu sa naše reputacije", rekla je Tačerova.

Ne postoje relevantni izvori koji bi potvrdili da je Thatcher ikada nazvala fudbalske navijače “stokom” ili “ološem”, ili da je prijetila da će rušiti stadione i ukidati klubove i lige. Takve izjave moguće je pronaći samo u objavama na društvenim mrežama na našem jeziku.

Stoga, objavu na profilu Milan Strongman ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ovog citata, koji je neosnovano pripisan Margaret Thatcher, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 01. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Bosna i Hercegovina nije počela proizvodnju borbenog drona

Na anonimnom YouTube kanalu objavljen je video u kojem se bez ikakvih dokaz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Video “medijske propagande o mikročipovanju” manipulativna je kompilacija snimaka iz “zavjerološke kuhinje”

Teorija zavjere o “čipovanju” ljudi prisutna je od kada i sama tehnologija...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Dezinformacija
Tvrdnje njemačkog doktora o “jako čestim” krvnim ugrušcima nakon vakcinacije nemaju utemeljenje u stvarnosti

U kratkom videu koji se dijelio na društvenim mrežama i pojedinim portalima...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me