Marija Šerifović nema sina

Članak sa naslovom o “sinu” Marije Šerifović objavljen je na portalu Pink 2017. godine, i bez obzira na to što pjevačica nema sina, regionalni portali su ga prenosili i tokom 2019. uz naslov koji ne odgovara sadržaju.

Ocijenjeni članci
Novi Dezinformacija; Klikbejt; Pink Dezinformacija; Klikbejt; Kurir Dezinformacija; Klikbejt; Novi Dezinformacija; Klikbejt; Novi Dezinformacija; Klikbejt; USN Dezinformacija; Klikbejt; Zabavne informacije Dezinformacija; Klikbejt; Znanje je moć Dezinformacija; Klikbejt; Plave vesti Dezinformacija; Klikbejt; Federacija Dezinformacija; Klikbejt; Balkanska muzika Dezinformacija; Klikbejt; Carmania24 Dezinformacija; Klikbejt; Zabavne informacije Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu Pink je 29. jula 2017. godine objavljen tekst sa sljedećim naslovom:

OVO JE SIN MARIJE ŠERIFOVIĆ: Kada mu se tako obratila, svi su ZANEMELI! (FOTO)

Iako naslov navodi čitatelje/ke na zaključak da će u članku saznati kako se Marija Šerifović, regionalna pop-zvijezda, obratila “sinu”, sam članak ne donosi takvu informaciju. Iako je u naslovu navedeno “ovo je sin Marije Šerifović”, članak zapravo donosi priču o psu:

Marija Šerifović koja je bila ucveljena kada joj je preminuo pas Robi odlučila je da kupi novog engleskog buldoga, kojeg je nazvala Hak. (...)
"Sine! Sine! Gde idemo? Sine! Alo, momak! Gde ćemo", rekla je Marija u snimku.
Mnogi svoje ljubimce gledaju kao decu, ali retko ko je otišao toliko daleko da ih tako i nazove u javnosti. Marija je objavila snimak u okviru storija na Instagramu kojim je iznenadila mnoge.

Članak sa ovakvim naslovom je, kako pokazuje pretraga, objavljen istog datuma na portalima Pink i Kurir 2017. godine, a pretragom smo ustanovili da je Pink članak objavio u 11:55 a Kurir u 13:51 sati. 

Od tad, pa do dana pisanja ove analize, identičan ili neznatno izmijenjen naslov koristilo je još ukupno 9 portala, a ovo su neki od korištenih naslova: 

OVO JE SIN MARIJE ŠERIFOVIĆ: Svi su se iznenadili kad su OVO čuli, evo kako mu se obratila! Novi, 2. avgust 2019.

(FOTO) OVO JE SIN MARIJE ŠERIFOVIĆ: Svi su se iznenadili kada mu se ovako obratila! Kurir, 29. jul 2017.

Puno ljudi to nije znalo: Ovo je sin Marije Šerifović. Objavljene zajedničke fotke (FOTO)  Pozitiv Media, 3. april 2019.

Portali Novi i Zabavne Informacije su članak sa naslovom o “sinu” Marije Šerifović objavljivali više puta u različitim vremenskim periodima. Tako je Novi ovaj članak objavio tri puta, u aprilu, avgustu i novembru 2019. godine dok je portal Zabavne Informacije članak objavio dva puta u oktobru 2019. godine.

Budući da senzacionalistički naslov ne odgovara sadržaju članka, odnosno da se Marija Šerifović nije obratila sinu nego psu, članak sa portala Pink i sva njegova prenošenja dobiti će ocjenu klikbejt, ali i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 03. 01. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Lažni stogodišnjak reklamira "ljekoviti čaj"

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak sa upitom da provjerimo tačnost navo...

Lažna vijest Prikriveno oglašavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me