Marina Abramović nije pozvala na “molitvu Luciferu da uništi Rusiju”

Nejasni navodi o učešću Marine Abramović u prikupljanju pomoći za Ukrajinu i snimak njene kritike ruske invazije, koji je objavljen na Twitter nalogu Church of Lucifer, “inspirisali” su netačne tvrdnje da ova umjetnica poziva na satanističku molitvu Luciferu da uništi Rusiju.

Na portalu Novi Vesnik je 28.3.2022. godine objavljen članak s naslovom u kojem se navodi da umjetnica crnogorskog porijekla Marina Abramović poziva ljude koji podržavaju Ukrajinu da joj se pridruže “u molitvi Luciferu da uništi Rusiju”:

Marina Abramovič pozvala sve koji podržavaju Ukrajinu da joj se pridruže u molitvi Luciferu da uništi Rusiju (Video)

U članku se navodi da je riječ o “satanističkom ritualnom molitvenom performansu” koji je “upućen lično Luciferu”.
 

Kontraverzna umetnica crnogorskog porekla Marina Abramovič, objavila je video klip gde poziva sve one koji podržavaju Ukrajinu a koji su protiv Rusije da joj se pridruže u satanističkom ritualnom molitvenom performansu, koliko smo mogli da zaključimo upućenom lično Luciferu.

Članak sadrži tweet s videosnimkom Marine Abramović, objavljen 26.3. na nalogu @terror_alarm, u kojem se najavljuje da će umjetnica 16. aprila izraziti “spritualni stav protiv Rusije u galeriji Sean Kelly u New Yorku”.

U tweetu je objavljen videosnimak u kojem Marina Abramović poredi masovna pogubljenja za vrijeme holokausta na lokaciji Babi Yar kod Kijeva i stradanja na istoj lokaciji danas, usljed napada ruske vojske, te poziva svijet da se ujedini u pomoći ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i hrabrim Ukrajincima i Ukrajinkama. 

U članku portala Novi Vesnik navodi se da je videosnimak “objavljen od strane Crkve Lucifera”, čime se implicira da je riječ o “satanističkoj” molitvi:

Video je objavljen od strane „Crkve Lucifera“ pa možemo samo da pretpostavimo kakva će to molitva biti.

Članak su prenijeli Vaseljenska i Vidovdan, a slične tvrdnje objavljene su i na desetinama profila na Facebooku. 

Naslov članka na portalu Nedeljnik Afera, objavljen 31.3.2022. godine, glasio je:

Sotona: MARINA ABRAMOVIĆ POZVALA SVE KOJI PODRŽAVAJU UKRAJINU DA SE MOLE LUCIFERU DA UNIŠTI RUSIJU

U članku se prenosi najava performansa i detalji iz karijere Marine Abramović, koje je objavio Deutsche Welle 28.3.2022. godine. Dodana su i opažanja o tome kako srbijanska javnost doživljava lik i djelo ove umjetnice, uz navođenje komentara s društvenih mreža, u kojima je Abramovič nazivana “sotonisticom”. Tako se u članku kaže da zapravo tvrdnja iz naslova kruži po društvenim mrežama.

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je Marina Abramović objavila poziv ljudima koji “podržavaju Ukrajinu a koji su protiv Rusije da joj se pridruže u satanističkom ritualnom molitvenom performansu” potpuno su neutemeljene. 

“Performative” je naziv izložbe Marine Abramović u njujorškoj galeriji Sean Kelly, koja je trajala od 4. marta do 16. aprila. Na izložbi su predstavljeni predmeti ili projekcije njenih poznatih performansa iz pedeset godina duge umjetničke karijere. 

Na stranici ove galerije je u martu objavljeno da je pokrenuta akcija prikupljanja humanitarne pomoći za Ukrajinu. Prikupljanje sredstava provedeno je u periodu od 17. do 25. marta putem platforme Artsy. Osobe koje su ponudile najviše novca za pomoć dobile su priliku da se fotografišu s Marinom Abramović posljednjeg dana izložbe, 16. aprila, u sklopu postavke njenog čuvenog performansa “Umjetnica je prisutna” (The Artist is Present).  

Radi se o performansu iz 2010. godine, kojeg je Abramović izvela u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA). Abramović je u performansu ćutke sjedila nasuprot posjetitelja/ki Muzeja koji su se smjenjivali na stolici prekoputa nje. Performans je trajao osam sati dnevno, skoro tri mjeseca. 

Dakle, nije riječ ni o kakvoj “satanističkoj” molitvi ili performansu. 

Što se tiče prikupljene pomoći, kako je navedeno na stranici platforme Artsy, sva sredstva bit će upućena organizaciji Direct Relief, koja sarađuje s ukrajinskim ministarstvom zdravlja i drugim grupama u regiji koje pružaju medicinsku pomoć. 

 

Otkud navodi o “molitvi Luciferu protiv Rusije”?

Izvor “vijesti” o performansu-molitvi Marine Abramović bio je tweet u kojem se navodi da će Marina Abramović izraziti “spiritualni stav protiv Rusije” u galeriji u New Yorku, objavljen na nalogu @terror_alarm. Pored toga što su informacije u tweetu netačne, videosnimak koji je embedovan u ovaj tweet objavljen je na Twitter nalogu @Lucifer_Church, iz čega je izveden zaključak da je performans navodno najavljen za 16. april “molitva Luciferu”.

Embedovanje videosnimaka na Twitteru je opcija da se u novom tweetu objavi već postojeći videosnimak iz drugog tweeta, pri čemu ostaje podatak o “izvoru” tog videosnimka, odnosno o nalogu na kojem je bio objavljen. 

Screenshot: Videosnimak “preuzet” iz tweeta naloga @Lucifer_Church

Videosnimak Marine Abramović objavljen je 3. marta na Twitter nalogu @Lucifer_Church. No, originalno je objavljen na zvaničnoj Facebook stranici Marine Abramović 1. marta 2022. godine. 

Marina Abramović u videosnimku poredi nacistička pogubljenja za vrijeme holokausta u Babi Yaru i ruski napad na toj lokaciji, u kojem je 1. marta, kad je videosnimak i objavljen, oštećen spomenik žrtvama holokausta na tom mjestu. Spomenik je oštećen tokom ruskog gađanja televizijskog tornja u blizini, a u napadu je poginulo pet ljudi, navodi USA Today. Bitno je napomenuti da je na istoj lokaciji 2021. godine Abramović izložila svoju instalaciju “Kristalni zid plača” (eng. Crystal Wall of Crying). 

Abramović videosnimak zaključuje sljedećim riječima: 

Baš kao što smo se ujedinili da pobijedimo ludi nacistički režim, svijet se mora ujediniti u pomoći Volodimiru Zelenskom i hrabrim ukrajinskim muškarcima i ženama. Ovo je svačija bitka. 

Tvrdnje da Marina Abramović poziva na satanistički performans-molitvu Luciferu da uništi Rusiju, dakle, nastale su kombinacijom netačnih navoda o njenom učešću u prikupljanju pomoći za Ukrajinu i činjenice da je videosnimak njenog obraćanja povodom ruskog napada na Babi Yar bio objavljen na Twitter nalogu Church of Lucifer.

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da je Marina Abramović pozvala na “satanističku” molitvu protiv Rusije, objavljenu na portalu Novi Vesnik.

Kasnije objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti
 

Naslov članka portala Nedeljnik Afera dobija i ocjenu klikbejt, budući da se u naslovu ne navodi informacija iz teksta da tvrdnja o pozivu Marine Abramović na molitvu protiv Rusije zapravo kruži društvenim mrežama i da za nju nema nikakvog utemeljenja. 

Napomena

1.9.2023.

Članku portala Nedeljnik Afera koji je bio predmet ove analize ocjene su dodate naknadno zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 26. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me