Raskrinkavanje.ba

Marinci nisu “napali ranč” Billa Gatesa

Narativ vezan za QAnon zavjeru proizvodi bizarne priče koje nemaju nikakvog uporišta u stvarnosti. To je slučaj i sa nedavnom izmišljenom tvrdnjom da su “marinci napali ranč Billa Gatesa u Wyomingu”.

Na Facebook profilu Viktor Jagarinec 22.5.2021. objavljen je screenshot članka sa sljedećim naslovom:

Marinci napadaju ranč Billa Gatesa u Wyomingu, gdje je izgradio mjesto ispod Irma Lake Lodgea gdje djeca mogu biti zlostavljana!

U samom tekstu se tvrdi:

Marinci upali na Gatesov ranč u Wyomingu!
Manje od dva tjedna nakon što su Bill i Melinda Gates otišli svatko svojim putem, SEAL-ovi američke mornarice upali su na vrata u sjeverozapadnom Wyomingu i sukobili se sa sigurnosnim snagama koje je Gates angažirao da zaštite ranč od 250 hektara. Američka vojska odobrila je napad nakon što je Melinda, Gatesova otuđena supruga, kontaktirala Donalda J. Trumpa kako bi mu rekla da je Bill, kojeg je opisala kao psihopatskog i zlog genija, posjetio stranicu 24 puta između 1997. i 2017. godine.
Povjerljivi izvor uključen u rat Deep Statea protiv Trumpa rekao je za Real Raw News da je Gatesovo prijateljstvo s osuđenim pedofilom bilo okidač za razvod Billa i Melinde. Melinda je dugo znala za Billove afere s odraslim i maloljetnim ženama, ali je šutjela kako bi zaštitila svoje financijske interese u braku. Navodno je Trumpu rekla da su Bill i Epstein često putovali vikendom u Irma Lake Lodge. Iako je priznala da nije osobno vidjela podzemni kompleks, imala je papire i račune koji dokazuju njegovo postojanje.

Dalje u članku također stoji da se “Trump 14. svibnja 2021. obratio Združenom stožeru i pozvao američku vojsku da potvrdi postojanje navodnog podzemnog kompleksa”. Potom se opisuje epilog navodne akcije:

U zoru 17. svibnja 2021. marinci su pokrenuli taktički napad na Irma Lake Lodge. Ubrzo nakon probijanja posjeda i klizanja u podzemnu špilju naišao je na otpor. Gatesovo sigurnosno osoblje, naoružano paravojnom opremom i automatskim oružjem, otkrilo je upad i otvorilo vatru na marince. Marinci su uzvratili u 15-minutnom obračunu u kojem je poginuo jedan marinac i 8 neprijateljskih boraca.

U zaključku se navodi da marinci nisu pronašli nijedno živo dijete nakon višesatne pretrage kompleksne mreže podzemnih tunela, no tvrdi se da su ipak pronašli određene dokaze koji su inkriminirajući po Gatesa.

Šta su činjenice?

Fotografija članka objavljena na profilu Viktor Jagarinec, s obzirom na greške u tekstu, očito prikazuje automatski Google prijevod članka koji je originalno objavljen na drugom jeziku. 

Tekst koji se u formi fotografije našao na navedenom profilu zapravo je prijevod originalnog članka na engleskom jeziku, koji je objavljen 20.5.2021. na stranici Real Raw News, koja je u tekstu i navedena kao izvor. 

Pregledom “vijesti” dostupnih na ovoj stranici se može utvrditi da se radi o portalu koji promovira lažne vijesti vezane za narativ QAnon teorije zavjere. Tako su se na ovom portalu ranije našle netačne tvrdnje kako je bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence “ranjen u pokušaju bijega tokom njegovog hapšenja od vojske” i tvrdnje kako je Hillary Clinton, bivša američka državna sekretarka, “kažnjena smrću vješanjem u američkom vojnom zatvoru u Gvantanamu”. U samom opisu portala stoji upozorenje da se “vijesti” koje se nalaze na njemu ne mogu uzeti kao činjenice, odnosno da se na portalu objavljuju “humor, parodija i satira”.

Upozorenje:

Informacije na ovoj stranici služe u informativne, obrazovne i zabavne svrhe. Ova web stranica sadrži humor, parodiju i satiru. Ovo upozorenje smo stavili zbog naše zaštite, na savjet pravnog zastupnika.

Dakle, radi se o stranici koja objavljuje fiktivne priče koje su dio šire QAnon teorije zavjere. Stoga nije iznenađenje da Google pretraga fraze “Marinci upali na Gatesov ranč u Wyomingu!” na našem jeziku ne daje nikakve rezultate. Sa druge strane, pretraga iste fraze na engleskom jeziku pronalazi fact-checking analizu netačnih tvrdnji iz ovoga članka, koju je objavio Snopes, te prenošenja netačnih tvrdnji od sličnih stranica koje su naklonjene QAnon teoriji zavjere. 

Da se navedeni “upad marinaca” zaista dogodio, to bi sigurno objavili i drugi, relevantniji mediji od Real Raw Newsa. Stoga, nije teško zaključiti da je sve navedeno u članku proizvod mašte pobornika QAnon teorije zavjere.

Ignoriranje činjenica i nepoznavanje pravnih propisa

U članku se tvrdi kako je Donald J. Trump, bivši predsjednik SAD-a, izdao naredbu za sprovođenje ove akcije. Međutim, ovako nešto sigurno nije moguće, s obzirom na to da Trump ne obnaša dužnosti predsjednika SAD-a od 20. januara 2021, kada je tu dužnost preuzeo trenutni predsjednik SAD-a Joe Biden. Kao trenutni predsjednik, na osnovu Ustava SAD-a, Joe Biden obnaša dužnost vrhovnog komandanta američkih oružanih snaga.

No, čak i da predsjednik/ca SAD-a želi narediti vojsci da izvrši sličnu akciju, naišao/la bi na zakonsku prepreku. Naime, na osnovu američkog federalnog zakona iz 1878. godine pod imenom Posse Comitatus Act, ograničavaju se ovlasti savezne vlade u korištenju saveznog vojnog osoblja u svrhu sprovođenja domaće politike unutar SAD-a. Akt se originalno odnosio samo na vojsku (US Army), te su 1956. dodate i zračne snage (US Air Force). Iako zakon eksplicitno ne spominje mornaricu (US Navy) i marince (US Marine Corps), generalno prihvaćeno pravno mišljenje je da su i ove vojne grane dio istih ograničenja. Tako se u dokumentu dostupnom na stranici službe za istraživanje američkog kongresa navodi:

Jezik zakona spominje samo vojsku i zračne snage, ali je primjenjiv na mornaricu i marince na osnovu upravnih radnji i naredbi drugih zakona.

Drugim riječima, navedeni zakon zabranjuje upotrebu vojnih snaga SAD-a na teritoriji ove države u svrhe sprovođenja pitanja koja se tiču unutarnje politike ove države.

Zaključak i ocjena

S obzirom na to da se radi o očiglednom primjeru maštovite fikcije pobornika teorije QAnon, tvrdnju na Facebook profilu Viktor Jagarinec, kako su “marinci napali ranč Billa Gatesa u Wyomingu”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Budući da je tvrdnja dio narativa QAnon, dobija i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke