Marine Le Pen nije pobijedila Macrona na izborima

Izvještavajući o rezultatima francuskih parlamentarnih izbora, pojedini mediji su u naslovima svojih članaka tvrdili da je pobjedu odnijela stranka Marine Le Pen.

Foto: Flickr

Nakon što su u aprilu održani predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio Emmanuel Macron, u Francuskoj su u junu održani parlamentarni izbori

Na portalu Happy 20.6.2022. godine objavljen je članak upravo o rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, pod naslovom u kojem se tvrdi da je “Le Pen ostavila u prašini” predsjednika Macrona:

UBEDLJIVO NAJVEĆA POBEDA U ISTORIJI: Le Pen ostavila Makrona u prašini

Informacije koje se navode u samom tekstu su, pak, u potpunoj suprotnosti s tvrdnjama iz naslova:

Prema poslednjim podacima, koalicija "Zajedno" predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 mandata, 131 leva koalicija NUPES Žan Lika Melanšona, desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen 89 poslaničkih mesta, dok su Republikanci dobili 61 mandat.

I portal Espreso je, izvještavajući o rezultatima francuskih parlamentarnih izbora, u svom naslovu ustvrdio da je Le Pen ostvarila “pobjedu nad Makronom”:

OGLASILA SE LE PEN NAKON POBEDE NAD MAKRONOM: Evo šta je priznala

Netačne tvrdnje iz ovih naslova zapravo su nastale na osnovu izjava Marin Le Pen, koje su navedene u članku kojeg su objavili Happy i Espreso::

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji''.

- Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje - istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Marine Le Pen je, naime, liderka radikalno desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koja se više puta kandidovala za predsjednicu Francuske. Njena stanka je na parlamentarnim izborima ovog juna osvojila 89 mandata u parlamentu, što je najbolji rezultat koji je ova stranka postigla na parlamentarnim izborima do sada.

Le Pen jeste izjavila da je njena stranka ostvarila “historijsku pobjedu”, u smislu da je osvojila više glasova nego ranije. Ipak, ona nije rekla da je pobijedila Macrona niti je tačno da ga je “ostavila u prašini”, kako to navedeni portali tvrde u svojim naslovima.

Kako je i navedeno u njihovim člancima, Macronova koalicija političkog centra osvojila je 245 od 577 mandata u francuskom parlamentu. To je nedovoljno da bi se formirala apsolutna većina, za koju je potrebno 289 mandata, ali to ne znači ni da je Le Pen sa svojom strankom pobijedila. Kako je objašnjeno u članku portala France 24, koalicija je izgubila svoju parlamentarnu većinu na junskim izborima usred dobrih rezultata nove ljevičarske koalicije, kao i krajnje desnice.

Shodno tome, naslove članaka portala Happy i Espreso ocjenjujemo kao lažnu vijest i kao  klikbejt.

Napomena

1.7.2022.

Nakon objave ove analize, portal Espreso ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 01. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me