Mario Nenadić nije "nestranački kandidat" za premijera Kantona Sarajevo

Nakon što je potpisan koalicioni sporazum tri stranke 13. decembra, u medijima su se prenosile dvije suprotne informacije - da je potencijalni novi premijer “nestranački kadar”, ali i da je član SBB-a.

Nakon što su 13. decembra ove godine lideri tri stranke, SDA, SBB i DF, potpisali sporazum o koaliciji na svim nivoima vlasti, od kantonalnog do državnog, Klix je istog dana objavio vijest sa naslovom “Mario Nenadić bi trebao biti novi premijer Kantona Sarajevo”.

Klix.ba ekskluzivno saznaje da bi novi premijer Kantona Sarajevo trebao biti Mario Nenadić, kao nestranački kadar i zajedničko rješenje SDA, SBB-a i DF-a. (...)
Poručio je (Bakir Izetbegović, op.a.) da će novi premijer Kantona Sarajevo biti nestranački čovjek, a kako Klix.ba saznaje radi se o Mariju Nenadiću, bivšem ministru pravde u Kantonu Sarajevo. Izetbegović je kazao da imaju prijedlog za premijera, ali da ne žele otkrivati njegovo ime.

Nakon objave članka na portalu Klix, Hayat, Hrvatski medijski servis, Face i drugi su prenijeli informaciju o tome da će Nenadić biti imenovan za novog premijera vlade Kantona Sarajevo kao “nestranački” kadar.

No, tvrdnja da je Mario Nenadić “nestranački” kadar nije tačna. Portal N1 televizije je 14 minute prije Klixovog članka objavio svoj članak sa naslovom “Ekskluzivno: Mario Nenadić kandidat za premijera Kantona Sarajevo”, u kojem se navodi da je Nenadić “član SBB-a”, koji je “u Vladi Kantona Sarajevo, između 2014-2018. ispred SBB-a bio ministar pravde”. Članke sa istom informaciju o stranačkoj pripadnosti potencijalnog novog premijera Kantona Sarajevo 13. decembra su objavili između ostalih i zvanična stranica SBB-a, Radio Sarajevo, Bljesak, Faktor i drugi

Klix je, sa druge strane, istog dana objavio još 3 članka u kojima je naveo kako je Nenadić nestranački kadar (Pogledajte kako su SDA, SBB i DF raspodijelili pozicije na nivou BiH, FBiH i Kantona SarajevoKonaković: Od Radončića sam ovo očekivao, ali me Komšić iznenadio, Mario Nenadić, potencijalni premijer KS, razriješen dužnosti člana UO Zavoda Pazarić). Članci su se zatim prenosili na drugim portalima, pa su tako paralelno objavljivane suprotne informacije o stranačkoj pripadnosti potencijalnog novog premijera. Neki mediji, poput Faktora, prenosili su i jednu i drugu informaciju iz različitih izvora.

Klix je, zatim, u članku objavljenom 14. decembra ("Nestranački kandidat" za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić ipak je SBB-ov”) demantovao ranije objavaljenu netačnu informaciju. U članku se navodi:

Iako je Mario Nenadić nakon jučerašnjeg dogovora lidera Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komčića istaknut kao nestranački kandidat SDA, SBB-a i DF-a za premijera Kantona Sarajevo, činjenice govore nešto drugijačije. Naime, Nenadića je jučer Vlada FBiH nakon što je u javnosti procurila informacija da bi odlukom nove većine na premijerskoj fotelji mogao naslijediti Edina Fortu (Naša stranka) razriješila dužnosti privremenog člana Upravnog odbora Zavoda Pazarić. Na tu poziciju je predložen upravo u ime SBB-a koji učestvuje u Vladi FBiH. Također, Nenadić je na proteklim izborima kao zvaničan kandidat SBB-a bio predložen za Skupštinu Kantona Sarajevo, o čemu svjedoče podaci CIK-a. Završio je kao 10. na toj listi sa ukupno 1.831 glas, što nije bilo dovoljno da uđe u Skupštinu KS. Nenadić je, također, zvanično ispred SBB-a, bio i ministar pravde u Vladi KS u mandatu 2014.-2018.

Temom imenovanja Nenadića kao “nestranačkog” kandidata na premijersku poziciju mediji su se bavili i 17. decembra, izvještavajući o tome da su koalicione partije prikupile dovoljno potpisa za smjenu aktuelne vlade, što je prvi ponovo objavio portal Klix u članku pod naslovom “Nova većina u Sarajevu kreće u ofanzivu: Prikupljeni potpisi za smjenu Vlade KS i Konakovića”. U pasusu koji govori o tome, Klix je ponovo naveo da je Nenadić “nestranački kadar”, iako je tu informaciju sam demantovao nekoliko dana ranije. 

Ove četiri stranke u Skupštini Kantona Sarajevo imaju 19 zastupnika, što je sasvim dovoljno da se izglasa nepovjerenje vladi Edina Forte te da se izabere novi saziv Vlade KS na čelu s Mariom Nenadićem kao nestranačkim kadrom.

I ovaj članak sa Klixa su prenijeli brojni mediji kao što su Federalna novinska agencija, Federalna televizija, RTV USK, Televizija Sarajevo, Radio lobodna Evropa i drugi. Međutim, nakon što je većina medija prenijela ovaj članak, on je na Klixu izmijenjen tako da trenutno u članku stoji:

Ove četiri stranke u Skupštini Kantona Sarajevo imaju 19 zastupnika, što je sasvim dovoljno da se izglasa nepovjerenje vladi Edina Forte te da se izabere novi saziv Vlade KS na čelu s Mariom Nenadićem, koji je predstavljen kao nestranački kadar.

Raskrinkavanje je kontaktiralo sve medije koji su prenosili članke sa Klixa ili objavili autorske članke sa informacijom da je Nenadić “nestranački” kandidat, sa upitom o tome da li su i na koji način provjerili tu tvrdnju.

Iz RTV USK su nam odgovorili kako ne provjeravaju vijesti koje dolaze iz novinskih agencija, u ovom slučaju Federalne novinske agencije odakle su prenijeli vijest. Iz Nezavisnih novina su nam poslali link biografije Marija Nenadića sa stranice Vlade Kantona Sarajevo, uz napomenu da “na linku stoji da nije pripadnik ni jedne političke stranke”. Urednik portala Start BiH nam je također odgovorio da “na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo, u biografiji Marija Nenadića, na upit o stranačkoj pripadnosti stoji da ne pripada niti jednoj stranci”.

Tačno je da u biografiji na stranici Vlade stoji da Nenadić nije pripadnik stranke, međutim na njegovom profilu na istoj stranici Vlade putem kojeg se dolazi do biografije, stoji da je član SBB-a.

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je Savez za bolju budućnost, a u pismenom odgovoru na naš upit o tome da li je Mario Nenadić član SBB-a, iz press službe ove stranke su rekli:

Savez za bolju budućnost:

Poštovani,

Shodno Vašem upitu i telefonskom razgovoru, dostavljamo Vam informaciju o članstvu.Gospodin Mario Nenadić je član Saveza za bolju budućnost - Fahrudin Radončić od 30.12.2015. godine. 

Razlog zbog kojeg na zvaničnoj biografiji stoji da Nenadić nije član stranke je taj što je biografija kreirana prije nego je Nenadić postao član stranke - 16.12.2015. godine, kako je navedeno u samom dokumentu.  

S obzirom na to da je Mario Nenadić član SBB-a i da je SBB-ov kandidat za novog premijera Kantona Sarajevo, te da se takva informacija 13. decembra mogla pronaći na portalu N1 ali i na stranici Vlade i stranici SBB-a, sve članke koji sadrže tvrdnju da je u pitanju nestranački kadar ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Budući da je portal Klix demantovao tu informaciju, članci ovog portala će dobiti i ocjenu demantovano. Portali NezavisneOpstina Zvornik i Buka će takođe dobiti ocjenu demantovano jer su sa Klixa prenijeli članak sa ispravkom.

Napomena 29.12.2019

Nakon objavljivanja ove analize, na portalu Radio televizije USK članak sa netačnom informacijom je ispravljen, zbog čega je dobio ocjenu demantirano. Ispravku netačnih navoda uradili su i portali Radio slobodna evropa i Dan, zbog čega su također dobili ocjene demantirano. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 25. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Čemu služi priča o Ukrajini kao nacističkoj državi?

Od početka invazije na Ukrajinu ruska propaganda pokušavala je ovu državu d...

Analize
Lažna vijest
Imunizacija putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja nije moguća

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Bill Ga...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, pr...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me