Maršalovi Otoci nisu legalizovali kokain

Vijest koja govori o tome da su Maršalovi Otoci legalizovali kokain prvi put je objavio portal “CBS Breaking News”, koji u impressumu jasno navodi da objavljuje lažne vijesti. Vijest je 2011. demantovala vlada Maršalovih Otoka, dok je autor originalnog članka odgovorio riječima da je “učinio više da privuče pažnju na stanje Maršalovih Otoka nego bilo ko drugi”. Unatoč tome, ni jedan portal na našem govornom području već 8 godina nije objavio da je u pitanju bila lažna vijest.

Ocijenjeni članci
Klix Prenošenje lažnih vijesti; Pogled Prenošenje lažnih vijesti; USK Info Prenošenje lažnih vijesti; Krajina (.ba) Prenošenje lažnih vijesti; BH Vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Klik Jajce Prenošenje lažnih vijesti; Jutarnji.hr Lažna vijest; Depo Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Dnevno.hr Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Net hr Prenošenje lažnih vijesti; Dnevnik (.si) Prenošenje lažnih vijesti; Srednja.hr Prenošenje lažnih vijesti; Wish Prenošenje lažnih vijesti; Vijesti RTL Prenošenje lažnih vijesti;

Portal “Klix” objavio je 23. septembra članak sa naslovom koji kaže da je “BiH uspostavila diplomatske odnose s Maršalovim Otocima, državom u kojoj je legalan kokain”.

Na sastanku s ministrom inostranih poslova Maršalskih Otoka Johnom Silkom, Igor Crnadak je u New Yorku potpisao Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa BiH s ovom zemljom.

U posljednjem pasusu ovog teksta, bez navođenja izvora, tvrdi se da su “lokalne vlasti prije nekoliko godina legalizirale kokain”:

Upravo zbog prijetećeg nestanka pojedinih otočića lokalne vlasti prije nekoliko godina legalizirale su kokain, a novac zarađen od njegove prodaje uložili bi, kako kažu, u izgradnju zaštitnih nasipa.

Od "Klixa" su ovaj članak prenijeli portali "Pogled", "Krajina", "USK info", "BH vijesti" i "Klik Jajce".

Tvrdnju da je ova zemlja legalizovala kokain prvi je na našem govornom području još 2011. godine objavio "Jutarnji list", a članak su prenijeli i "Depo", "Dnevno", "Net.hr", "Srednja.hr", "Wish.hr", "Dnevnik.si" i "Siol.net". Svi ovi članci dostupni su i danas, 9 godina nakon što su objavljeni. 

Koliko je istinita informacija o legalizaciji kokaina?

Nakon što smo u Google upisali “Marshall Islands legalize cocaine”, prvi rezultat koji smo dobili bio je članak portala “theregister.co.uk” koji detaljnije govori o ovoj vijesti.  

Tu smo došli do informacije da je tvrdnju koja govori da je na Maršalovim Otocima legalan kokain, prvi put objavio portal na engleskom jeziku "CBS Breaking News" još prije 8 godina. Osim te, u članku se još našla i tvrdnja da će ova zemlja ukinuti vize za sve zemlje. 

Ubrzo nakon ovog članka, tačnije 24. marta 2011. godine, oglasila se i vlada Maršalovih Otoka:

"Pažnju Vlade Republike Maršalovih Otoka privukla je bizarna vijest objavljena na cbsbreakingnews.com, u kojoj se tvrdi da je zemlja legalizovala kokain i liberalizirala imigracijske propise. Želimo odgovoriti na ovu objavu izjavljujući vrlo jasnim i nedvosmislenim izrazima da je potpuno lažna, neosnovana i neodgovorna.
Republika Maršalovi Otoci, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, nije legalizovala kokain ili bilo koju tešku drogu i ne namerava to nikada učiniti."

Šta je CBS Breaking News?

Portal koji je objavio dezinformaciju o legalizaciji kokaina više ne postoji, a u sekciji “o nama” postojalo je objašnjenje o tome šta i na koji način ovaj portal radi. U opisu stoji da se na portalu objavljuju 3 vrste vijesti - vijesti o katastrofama, “zašto ne” vijesti i pseudo (lažne) vijesti. 

“Prvobitno BS Breaking News se zvao Instant News, a osnovan je još davne 1998. godine kao projekat koji bi bio prikazan na ARS Electronica. Ideja je bila isticati senzacionalizam u medijima, posebno bizarni spektakl morbidnog novinarstva a koji mediji i potrošači medija uživaju kada se dogode velike katastrofe poput zemljotresa.”
Konačno objavljena 2010. godine, web stranica je privukla pažnju zahvaljujući priči pod nazivom "Maršalovi Otoci legalizovali kokain."”

Na saopštenje, odnosno demantij vlade reagovao je i autor originalnog teksta koji nije negirao da je plasirao lažnu vijest, te je naveo Pomalo me straši što je onaj tko je napisao ovo saopćenje reagirao s takvim neprijateljstvom. "Žuto novinarstvo"? Izvinite, gospodine predsjedniče, ali učinio sam više da privučem pažnju na stanje Maršalovih Otoka nego bilo ko drugi tokom cijele godine. Gdje je moja Marshallese medalja?”

Svim portalima koji su ranijih godina objavili netačnu informaciju o tome da je na Maršalovim Otocima legalizovan kokain, kao i "Klixu" i portalima koji su prenijeli članak sa "Klixa", poslali smo mail sa tačnim informacijama vezanim za tvrdnju koja se našla u njihovom članku. 

Do trenutka objavljivanja ove analize dobili smo odgovor jedino od portala "Depo" koji je članak objavio 2011. godine, a koji je nakon našeg upita obrisan. Upravo zbog toga portal "Depo" će u ovoj analizi dobiti ocjenu demantirano. 

Napomena: 16.10.2019.

Nakon objavljivanja ove analize, na naš upit je odgovorio i portal "Dnevno.hr" koji je također obrisao članak objavljen 2011. godine. I portal "Dnevno" za to je dobio ocjenu demantirano. 

Članak portala "Jutarnji list" ocjenjujemo kao lažnu vijest obzirom da je prvi na našem govornom području objavio netačnu informaciju o legalizaciji kokaina, dok će svi ostali portali dobiti ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Fauci nije “obmanjivao javnost” o efikasnosti maski

Nekoliko portala je početkom juna objavilo članke sa tvrdnjom da je američk...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice sa nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavl...

Lažna vijest
Lažna vijest
Lažni porno-snimci i eksplicitne fotografije kao “izvor” klikova

Pojedini portali se služe degutantnim sredstvima da privuku klikove na svoj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me