Masovno bježanje s hrvatskih plaža samo u klikbejt naslovima

Godinu staru informaciju o pozivu slovenačkih vlasti svojim državljanima da se iz inostranstva vrate u zemlju kako bi izbjegli karantin, pojedini anonimni portali iskoristili su kako bi senzacionalističkim naslovom privukli klikove.

Na portalu Balkan life today, 6.8.2021. godine objavljen je članak naslovljen:

PANIKA NA HRVATSKIM PLAŽAMA! Ljudi se masovno kupe i beže, EVO i zašto…(FOTO)

Međutim, tvrdnje iz naslova o panici i bježanju s plaža se nigdje ne spominju, niti su potkrijepljene sadržajem teksta. Iako se na osnovu naslova zaključuje da je riječ o aktuelnim dešavanjima, u samom uvodu teksta pominje se kako je “prošla turistička sezone doživela pravi debakl”.
Tekst, s velikim brojem pravopisnih grešaka, osim svojevrsnog pregleda prošlogodišnje turističke sezone u regionu, govori o slovenskim turistima u Hrvatskoj koji su “morali da prekinu svoj odmor i odmah da se vrate kući” zbog “saopštenja” slovenske vlade.

Slovenci su masovno nahrlili u Hrvatsku, ali su tamo ostali ipak samo par dana jer su slovenske vlasti izdale saopštenje da će svi morati u karantin kada se budu vražali kući, i onda su morali da prekinu svoj odmor i odmah da se vrate kući, i tako su hrvatskoj turističkoj sezoni naneli još jedan veliki udarac. (sic!)

Slične tekstove objavili su i portali Dobar dan (6.8.2021)  i Vas glas (8.8.2021). Svi navedeni članci su u međuvremenu izbrisani.

I portali Magazin Dan i Receptionline su 6.8.2021. godine objavili skoro identične članke, opremljene sličnim naslovom. Ipak, u ovoj verziji teksta navedeno je kako su “sada Slovenci masovno krenuli u Hrvatsku ali samo na nekoliko dana jer su slovenske vlasti izdale saopštenje da će svi morati u karantin kada se budu vraćali kući”, čime je opisani događaj predstavljen kao aktuelan. 

Sada su Slovenci masovno krenuli u Hrvatsku ali samo na nekoliko dana jer su slovenske vlasti izdale saopštenje da će svi morati u karantin kada se budu vraćali kući, i onda su morali da prekinu odmor i da se vrate kući, a tako su u hrvatskoj turističkoj sezoni nanijeli još jedan veliki udarac.

Magazin Dan je izbrisao svoj članak.

I portali Infopedija (6.8.2021), Extra vijesti 24 (6.8.2021) te Radio Balkan seher mahala (7.8.2021) ustvrdili su da se uvođenje karantina za slovenačke turiste koji se vraćaju u zemlju odnosi na ovu godinu, još eksplicitnije navodeći da se događaj desio “ove godine”.

 Ove godne, mjere su utihnute, a turista nikada više. Prema pisanju lokalnih medija, u Hrvatskoj je oboren rekord posjeta iz 2019. godine.

U međuvremenu, mnoge evropske zemlje objavljuju da će ponovo uvesti mjere. To je uradila i Slovenija, koja je objavila da će nakon određenog datuma, svi koji se vrate sa ljetovanja morati u karantin.

Turisti iz Slovenije, masovno se kupe i završavaju sa godišnjim odmorom, kako bi izbjegli karantin i ponovo zatvaranje. (Radio Balkan seher mahala)

Portal Večernji 24 je 6.8.2021. objavio nešto drugačiji tekst, s identičnim naslovom, u kome se, pored Slovenije, navodi i Njemačka. I u ovom članku je priča o “pakovanju kofera” predstavljena kao aktuelna. 

Izgleda da će korona virus narušiti uspjeh još jedne ljetne sezone u Hrvatskoj. Naime, poznato je da većinu Hrvatskih gostiju čine Njemci a mnogo njih također dolazi iz Slovenije. Ove dvije zemlje ponovo su posnažile epidemiološke mjere kada je u pitanju putovanje. Slovenija i Njemačka traže da se povratnici sa ljetovanja u Hrvatskoj ponovo testiraju na korona virus pri ulasku u državu.

Mnogi se plaše ponovnog karantina pa pakuju kofere i idu ranije doma, prije nego na snagu stupi pomenuta epidemiološka mjera.

 

Klikbejt naslov i priča o karantinu iz 2020. godine
 

Naslov kojim su svi navedeni portali opremili svoje članke, a koji govori o panici i bježanju s hrvatskih plaža, pronašli smo i u članku portala Info news24 iz avgusta 2020, koji odnedavno takođe više nije dostupan. Članak govori o lošoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj i tome kako će na nju dodatno negativno uticati to što je Slovenija ovu zemlju stavila na žutu listu.

Kako kažu sada je Slovenija stavila hrvatsku na žutu listu, što znači da svi oni koji prelaze preko grancie SIovenije a dolaze iz Hrvatske imaju str0g režim. Kako kažu ovo su morali uraditi jer je Hrvatska postala zemlja koja ima veliki broj za'raženih ljudi.

Oni koji su iz Istre su posebno zatečeni ovom informacijom, jer kako kažu, njima su SIovenci stalni gosti i donose im dosta zarade. Svi oni koji su iz Slovenije su odmah otišli kuci jer su mislili da će ako ostanu duže morati u iz0laciju po povratku.

O premještanju Hrvatske sa zelene na žutu listu izvještavali su početkom jula prošle godine i regionalni mediji. Prema toj odluci, Slovencima koji borave u Hrvatskoj se ipak nije određivao karantin. No, već početkom druge polovine avgusta, karantin je uveden, a građanima dat rok za povratak iz Hrvatske kako bi ga izbjegli.

Kad je riječ o pozivu turistima na povratak u Sloveniju za juli i avgust ove godine, uspjeli smo samo pronaći preporuku direktora Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Slovencima da ne odlaze u inostranstvo nakon 15. avgusta, o čemu su dosta pisali i hrvatski mediji, no činjenica je da se karantin nigdje ne spominje. 

Dakle, čak i u vrijeme kada je navedeni članak prvobitno objavljen, u avgustu 2020. godine, kada je Hrvatska zaista premještena sa zelene na žutu listu, naslov koji govori o “panici” i “bježanju” s plaže predstavlja senzacionalizam. 

Portali Balkan Life Today, Dobar dan i Vas glas, koji su članak objavili godinu kasnije, samim objavljivanjem neaktuelne vijesti kreirali su još jednu manipulaciju - predstavljanje stare vijesti kao aktuelne. 

 Dodatno, portali Magazin Dan, Online recepti, Infopedija, Extra vijesti, Radio Balkan seher mahala i Večernji 24h, koji su pritom ustvrdili i da su u pitanju aktuelna dešavanja, navodeći vremensku odrednicu “ove godine”, dodatno su plasirali i činjenično netačne informacije. 

Shodno navedenom, svi navedeni članci dobijaju ocjenu klikbejt, budući da tvrdnje iz naslova o “panici” i “bježanju” nisu ničim potkrijepljene u samim tekstovima. Kako panike i bježanja s plaža, ustvari, nikako nije ni bilo, ova tvrdnja dobija i ocjenu dezinformacija. Dodatno, portali Balkan Life Today, Dobar dan i Vas glas dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama, budući da su vijest staru više od godinu predstavili kao aktuelnu. 

Pored toga, članak portala Magazin Dan, u kojem se tvrdi da je Slovenija “ove godine” pozvala svoje građane da se vrate do određenog datuma kako bi izbjegli karantin, dobijaju ocjenu lažna vijest, jer takav poziv nije objavljen ove godine. Sva prenošenja iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

Napomena

26.8.2021. Portal Radio Balkan seher mahala je u međuvremenu iznijenio član i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

 

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 18. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me