Raskrinkavanje.ba

Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona, nakon oslobođenja ovog grada od ruske okupacije. Bez ikakvih dokaza, iz ruskih izvora potekla je tvrdnja da je na snimku zapravo komandir čete Nacionalne garde Ukrajine, je lažno predstavljen kao građanin Hersona.

Foto: Screenshot AFP video

Na Twitter nalogu @Drachenorden1 16.11.2022. godine objavljen je videosnimak sa logotipom AFP-a koji prikazuje građanina Hersona, grada u Ukrajini koji je nedavno oslobođen od ruske okupacije, koji govori kako je sretan što je grad oslobođen.

U opisu ovog snimka navodi se da građanin Hersona zapravo nije građanin, već komandir čete Nacionalne garde.

Srećni“ građanin Hersona koji je „srećan što je oslobođen od Rusa“ daje izjavu se u francusku televiziju.
Nakon provjere ispostavilo se da je ovaj "srećni" građanin Pondin Jevgenij Nikolajevič iz Kijeva, koji je komandir čete Nacionalne garde 🇺🇦 (vojna jedinica 3030). 🤡

Do vremena pisanja ove analize videosnimak na ovom Twitter nalogu ostvario je 1.700 pregleda i 169 interakcija.

Snimak se s identičnim opisom dijelio i na Facebooku, i to na privatnim profilima korisnika/ca ove mreže (1, 2, 3, 4), te na stranici Kompletno rusko naoružanje (1). 

Šta su činjenice?

Ruske trupe su se 11.11.2022. godine povukle iz Hersona, lučkog grada na jugu Ukrajine. Grad je bio pod okupacijom ruske vojske od marta 2022. godine te je ovaj dan nazvan istorijskim. Brojni mediji izvještavali su o dolasku ukrajinskih trupa u ovaj grad, kao i o reakcijama stanovništva. 

Tom prilikom Associated France Press (AFP) snimio je izjavu jednog stanovnika Hersona, koja se može čuti u pomenutim objavama.  Izjava ovog stanovnika dostupna je u članku koji je AFP objavio 13.11.2022. godine te je i podijelio na svom zvaničnom Twitter nalogu.

U analizi objavljenoj 18.11.2022. godine ukrajinski fact-checking portal StopFake navodi da se tvrdnja o tome da je stanovnik Hersona zapravo ukrajinsko vojno lice prvobitno dijelila u ruskim medijima i Telegram kanalima. 

U svim tim objavama ne navode se nikakvi dokazi na osnovu čega se tvrdi da je osoba sa snimka vojno lice. StopFake ističe da je čovjek sa snimka istog dana, osim za AFP, dao izjavu za još jedan medij, gdje je potpisan kao “lokalni stanovnik Andriy”.

Čovjek koji se pojavljuje u izvještaju AFP-a iz Hersona kojeg su oslobodile ukrajinske trupe zaista je stanovnik Hersona. Istog dana dao je i intervju ekipi TV kanala Nastoyastchee vremya. 
“Trenutno nemamo struju, nemamo internet, nemamo komunikaciju, nemamo grijanje. Ali nemamo Ruse. I zato smo sretni”, kaže čovjek potpisan kao “lokalni stanovnik Andriy”.

Dodatno, StopFake je u analizi naveo i da je čovjek sa snimka naknadno razgovarao sa drugim novinarom upravo o navodima da je on zapravo vojno lice. Andriy negira te navode i ističe da je zaista stanovnik tog grada.

Dopisnik Grany.ru Dmitro Galko je 19. novembra sreo čovjeka u Hersonu u redu za humanitarnu pomoć. Na zahtjev novinara, akter izvještaja AFP-a lično je potvrdio da se zove Andriy i da je iz Hersona. Videosnimak njihovog razgovora objavljen je na YouTube kanalu.

StopFake, screenshot

StopFake navodi i kako su, koristeći se tehnologijom prepoznavanja lica, pronašli nekoliko profila muškarca sa snimka AFP-a te ustanovili da je njegovo ime Andriy, da ima 33 godine i da je stanovnik Hersona.

U konačnici, StopFake u analizi ističe i da su kontaktirali sa vojnom jedinicom 3030 iz koje su za ovaj medij izjavili da muškarac sa snimka AFP-a nije povezan sa Nacionalnom gardom Ukrajine i vojnom jedinicom 3030.

Dakle, ruski mediji i Telegram kanali bez ikakvog su dokaza objavili snimak AFP-a i naveli da je građanin Hersona zapravo vojno lice ukrajinskih oružanih snaga. Sve dostupne činjenice, pa i izjava muškarca sa snimka, pokazuju da je on zaista samo stanovnik Hersona koji nije član vojnih snaga.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je na snimku AFP-a Pondin Jevgenij Nikolajevič, komandir vojne čete koji se lažno predstavlja kao stanovnik Hersona, objavljenu na Twitter nalogu @Drachenorden1, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave identične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.11.2022

Twitter profili: Kosančić Ivan Herson

„Срећни“ грађанин

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 17.11.2022

Facebook profili i stranice: Kompletno rusko naoružanje Herson

Još jedna od bajki iz ukrajinske fabrike laži

  • Prenošenje lažnih vijesti