Raskrinkavanje.ba

Mediji plasirali nepotpune i neprovjerene informacije o napadu u kome su učestvovali migranti i izbjeglice

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Napad u Bihaću, u kome su učestvovali migranti i izbjeglice, u domaćim je medijima predstavljen kao napad migranata na Bišćanina, što je zasnovano na nezvaničnim izvorima. Kvalifikacija krivičnog djela je u ovom slučaju prvo pripala medijima, a potom se oglasilo nadležno tužilaštvo. Zvanični izvori su potvrdili da migranti i izbjeglice jesu napali Bišćanina, ali tek nakon što je on napao njih.

Na portalu Krajina je 3.1.2021.godine objavljen članak u kome se navodi da je u Bihaću došlo do pokušaja ubistva “od strane migranata”.

Večeras u Bihaću: Pokušaj ubistva u naselju Prekounje (VIDEO)
Migranti izboli Bišćanina u Džanića mahali

U ostatku članka pojašnjeno je da je riječ o “neslužbenom” saznanju redakcije Krajina portala. 

Kako portal KRAJINA.BA neslužbeno saznaje, večeras se u Bihaću dogodio novi slučaj pokušaja ubistva od strane migranata.

Objašnjenje ko je “nezvanični” izvor je izostalo, a priložen je printscreen objave sa Facebook grupe “STOP invaziji migranata! Udruženje građana Bihaća”, koju portal Krajina opisuje kao grupu koja “prati migrantsku krizu u Bihaću”. 

(...) Naime, u Džanića mahali ispred nekadašnje videoteke Šeki, dogodio se nemili događaj gdje je Bišćanin inicijala H.M. izvukao deblji kraj. Na facebook grupi koja prati migrantsku krizu u Bihaću pronašli smo post profesora Seja Ramića koji je kopirao poruku od gospođe u čiju su kuću provalili.(...)

Autor posta Sej Ramić je u više navrata objavljivao različite dezinformacije o migrantima i izbjeglicama, o koronavirusu, kao i o 5G mreži, o čemu je u nekoliko analiza detaljno pisao naš partnerski portal Istinomjer.

Ramić je u grupi objavio ispovijest neimenovane osobe koja tvrdi da su u njenu kuću upali migranti i da je zvala policiju. Policija je navodno kasnila, te se umiješao i komšija, nakon čega je došlo do sukoba.

Na kraju članka je priložen i kratki videosnimak, u trajanju od 35 sekundi, za koji je navedeno da je preuzet sa profila Zejne Džanić. Na snimku se vidi nekoliko osoba, te se čuje kako autorica snimka objašnjava da su izboli momka, vjerovatno misleći na migrante i izbjeglice, iako to nije eksplicitno navela.

Članak portala Krajina je do trenutka pisanja ove analize ostvario 477 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija CrowdTangle.

Potom su ga objavili Avaz, Vijesti-x, Source i Svjetlo dunjaluka. Članak portala Krajina je Avaz dopunio rečenicom da se napad “desio iz čista mira”, te su ga onda prenijeli i Vijesti-x, Source i Svjetlo dunjaluka.

NAPAD MIGRANTA
Večeras u Bihaću pokušaj ubistva u naselju Prekounje
Po izjavama očevidaca, nekoliko migranata koji žive u napuštenim kućama u ovom bihaćkom naselju nasrnuli su iz čista mira na mladića (...)

Potom je 4.1.2020. Avaz objavio novi članak o dešavanjima u Bihaću sa naslovom “Policija o pokušaju ubistva u Bihaću: Povrijeđena je jedna osoba, slučaj povezan s migrantima”. 

U ovom članku Avaz prenosi izjavu Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona o tome da je uviđaj u toku i da je napad povezan sa migrantima. Autor teksta navodi i da je isti izvor potvrdio da je riječ o “pokušaju ubistva od strane migranta”, te je ponovljena rečenica o napadu “iz čista mira, prema izjavama očevidaca”, uz izjavu MUP-a.

(...) U Operativnom centru MUP-a USK za "Avaz" su potvrdili da se večeras u bihaćkom naselju  Prekounje dogodio pokušaj ubistva od strane migranta.
- Uviđaj je još uvijek u toku. Nemamo puno informacija. Jedino možemo potvrditi da su s ovim napadom povezani migranti. Povrijeđena je osoba iz Bihaća, prevezena je u bolnicu - kazano nam je u MUP-u. Naime, prema izjavama očevidaca, nekoliko migranata koji žive u napuštenim kućama u ovom bihaćkom naselju nasrnuli su iz čista mira na mladića te mu zadali nekoliko ubodnih rana nožem u predjelu stomaka i vrata. (...)

Članak su zatim objavili i portali  072 info, Bišćani, Moj Cazin, Antimigrant, Zenit, Crna hronika  i BH portal. Antimigrant, portal koji je u potpunosti posvećen širenju netrpeljivosti prema migrantima i izbjeglicama u BiH, o kojem je Raskrinkavanje pisalo u 12 analiza, članak je opremio naslovom:

Dan nakon pokušaja ubistva u Tešnju, “muhadžiri” napali u Bihaću: IZBOLI NOŽEM I POKUŠALI ZAKLATI BOŠNJAKA

Šta su činjenice?

Na zvaničnoj stranici MUP-a USK-a je 5.1.2021. objavljen bilten za protekla 24 sata u tom kantonu, gdje se navode tri krivična djela, uključujući i krivično djelo ubistvo u pokušaju, bez preciziranja da li je riječ o domaćem stanovništvu ili migrantima i izbjeglicama.

U biltenu objavljenom 4.1.2021. navedena su tri krivična djela - prevara, nasilje u porodici i ugrožavanje sigurnosti.

Istraživački portal Istraga je 5.1.2020. objavio dio izvještaja koji je MUP USK-a dostavio Tužilaštvu tog kantona, u kome je istaknuto da je Bišćanin Hazim Majetić prvi napao migrante i izbjeglice, koji su ga potom izboli nožem.

Prije nego je izboden, Bišćanin Hazim Majetić je dvaput fizički napao migrante, saznaje Istraga.ba. Kada je fizički nasrnuo na djevojku iz Maroka, tražeći seks, migranti su upotrijebili nož i nanijeli mu teške tjelesne povrede. Majetović je, prethodno, od njih naplaćivao korištenje napuštene kuće u tom bihaćkom naselju. Sve su to utvrdili i pripadnici MUP-a USK-a, što je navedeno u izvještaju dostavljenom Tužilaštvu tog kantona.
“Utvrđeno je da su migranti Fatim Maydobi i njen suprug boravili u napuštenoj kući gdje je kod istih došao oštećeni Majetić Hazim i koji je fizički napao Fatim Maydobi iz razloga što njen suprug istom nije davao novac, a koji su mu, po izjavama, davali ranije. U pokušaju da odbrani svoju suprugu, drugoprijavljeni je stupio u fizički kontakt sa oštećenim nakon čega je oštećeni napustio kuću”, piše, pored ostalog, u Izvještaju MUP-a USK. (...)

Članak su objavili brojni portali, a od navedenih, u analizi to su uradili Crna Hronika, Avaz, Krajina, Moj Cazin, Antimigrant, Source, Bišćani, 072 info.

Portal Antimigrant je u svom prepoznatljivom maniru širenja mržnje i netrpeljivosti prema migrantima i izbjeglicama članak opremio rasističkim, ali i seksističkim naslovom:

Nakon pokušaja ubistva u Bihaću: Otkud “napaćenim muhadžirima” prijateljica za “namirivanje duga”?

Budući da je Avaz u članku objavljenom 4.1.2021. naveo da su “u operativnom centru MUP-a USK za ‘Avaz’ potvrdili da se večeras u bihaćkom naselju Prekounje dogodio pokušaj ubistva od strane migranta”, kontaktirali smo MUP USK-a sa upitom da li je tačno da su za Avaz dali navedenu izjavu.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a, za Raskrinkavanje je u pisanoj izjavi potvrdio da dežurna osoba u Operativnom centru nije dala kvalifikaciju krivičnog djela za Avaz 4.1.2021. Dakle, Avaz je u ovom slučaju, bez zvanične potvrde, objavio kvalifikaciju krivičnog djela, iako u trenutku objave članka takva zvanična potvrda nije postojala.

Prema citiranoj izjavi koju ste naveli vidljivo je da dežurni u Operativnom centru nije dao kvalifikaciju djela. U tom trenutku je bilo poznato da su sa slučajem povezani strani državljani - migranti, ali djelo još uvijek nije od strane Tužioca Tužilaštva USK-a okvalificirano kao krivično djelo „Pokušaj ubistva“.

Šiljdedića smo pitali i da li je rečenica o napadu “iz čista mira” dio izjave MUP-a USK za Avaz, budući da je napisana u istom pasusu, odnosno uz dio o tome da je uviđaj u toku i da su migranti povezani sa napadom. On je izjavio i da MUP USK-a, odnosno pripadnici/e ovog ministarstva, nisu dali takvu izjavu. Time je, zapravo, ostalo nejasno ko je za Avaz dao takvu izjavu - da su migranti “iz čista mira” napali mladića.

Avaz nije eksplicitno naveo da je izvor tvrdnji o izjavama očevidaca MUP USK-a, ali je rečenica o napadu “iz čista mira”, u članku od 4.1, dodata uz zvanično saopštenje ovog MUP-a, što navodi čitatelje/ke na zaključak da je riječ o zvaničnoj informaciji.

Činjenica je da je došlo do sukoba u kome je grupa migranata i izbjeglica napala Bišćanina 3.1.2021, kako je izvijestio portal Krajina istog dana, a potom i Avaz, Vijesti x i Source

Ono o čemu su izvijestili zasnovano je na nezvaničnim informacijama, te je objavljena kvalifikacija krivičnog djela, iako u tom trenutku takve zvanične kvalifikacije nije bilo, što je jasno iz odgovora koji je MUP USK-a dostavio Raskrinkavanju.

Potom je Avaz objavio novi članak 4.1.2021, u kome se tvrdi da se napad desio “iz čista mira”, što je navedeno uz izjavu MUP-a USK-a, stvarajući utisak da je riječ o zvaničnom dijelu izjave.

Zbog navedenog, članak portala Krajina, te njegova prenošenja na portalima Avaz, Vijesti x i Source i Svjetlo dunjaluka, ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje, budući da je krivično djelo okvalifikovano kao pokušaj ubistva, bez zvanične potvrde.

Avazov članak sa tvrdnjom o napadu “iz čista mira” i sva njegova prenošenja takođe ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje, budući da je iz prvih izvještaja o napadu bilo jasno da je tome prethodio sukob između Bišćanina i migranata i izbjeglicama.

Naslove sa portala Antimigrant iz dva članka, koji su sročeni tako da migrante i izbjeglice prikažu kao “muhadžire” i “napaćene muhadžire”, vrlo rasistički, kao što to ovaj portal inače radi, ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 03.01.2021

Krajina (.ba): Večeras u Bihaću: Pokušaj ubistva u naselju Prekounje (VIDEO)

Migranti izboli Bišćanina u Džanića mahali

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 03.01.2020

Avaz: Večeras u Bihaću pokušaj ubistva u naselju Prekounje

Po izjavama očevidaca, nekoliko migranata koji žive u napuštenim kućama u ovom bihaćkom naselju nasrnuli su iz čista mira na mladića

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

Avaz: Policija o pokušaju ubistva u Bihaću: Povrijeđena je jedna osoba, slučaj povezan s migrantima

Kako se može vidjeti na snimku, nekoliko osoba pritrčalo je povrijeđenom muškarcu u pomoć

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 03.01.2021

Vijesti-X: Večeras U Bihaću Pokušaj Ubistva U Naselju Prekounje (VIDEO)

Kako portal Krajina.ba neslužbeno saznaje, večeras se u Bihaću dogodio novi slučaj pokušaja ubistva od strane migranata.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

Source.ba: Sinoć u Bihaću pokušaj ubistva u naselju Prekounje

Prema pisanju portala Krajina.ba navodno sinoć se u Bihaću dogodio novi slučaj pokušaja ubistva od strane migranata.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

Zenit: U Bihaću jedna osoba izbodena nožem, slučaj povezan s migrantima (VIDEO)

U Operativnom centru MUP-a USK za Avaz su potvrdili da se večeras u bihaćkom naselju Prekounje dogodio pokušaj ubistva od strane migranta.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

Crna Hronika: (VIDEO) POLICIJA O POKUŠAJU UBISTVA U BIHAĆU: POVRIJEĐENA JE JEDNA OSOBA, SLUČAJ POVEZAN S MIGRANTIMA

U Operativnom centru MUP-a USK za “Avaz” su potvrdili da se večeras u bihaćkom naselju Prekounje dogodio pokušaj ubistva od strane migranta.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

BH Portal: Policija o pokušaju ubistva u Bihaću: Povrijeđena je jedna osoba, slučaj povezan s migrantima

U Operativnom centru MUP-a USK za “Avaz” su potvrdili da se večeras u bihaćkom naselju Prekounje dogodio pokušaj ubistva od strane migranta.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

Bišćani: VIDEO: Policija o pokušaju ubistva u Bihaću: Povrijeđena je jedna osoba, slučaj povezan s migrantima

Kako se može vidjeti na snimku, nekoliko osoba pritrčalo je povrijeđenom muškarcu u pomoć.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

072 Info: Policija o pokušaju ubistva u Bihaću: Povrijeđena je jedna osoba, slučaj povezan s migrantima

U Operativnom centru MUP-a USK za “Avaz” su potvrdili da se večeras u bihaćkom naselju Prekounje dogodio pokušaj ubistva od strane migranta.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.01.2021

Antimigrant: Dan nakon pokušaja ubistva u Tešnju, “muhadžiri” napali u Bihaću: IZBOLI NOŽEM I POKUŠALI ZAKLATI BOŠNJAKA

NOVI NAPAD Policija o pokušaju ubistva u Bihaću: Povrijeđena je jedna osoba, slučaj povezan s migrantima

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 03.01.2021

Svjetlo-dunjaluka: UZNEMIRUJUĆI VIDEO: PRIJE NEKOLIKO TRENUTAKA ZBODEN MOMAK IZ BIHAĆA OD STRANE MIGRANATA

Po izjavama očevidaca, nekoliko migranata koji žive u napuštenim kućama u ovom bihaćkom naselju nasrnuli su iz čista mira na mladića

 • Pristrasno izvještavanje