Mediji reciklirali mjesecima staru vijest o poplavi kod Zvornika

Protekle sedmice se na nizu portala se pojavio članak u kojem se navodi da je rijeka Drinjača poplavila magistralni put Zvornik-Milići. Analizom smo utvrdili da se radi o informaciji iz juna 2020. godine koja je bez ikakvog povoda ponovo objavljena kao aktuelna vijest.

Portal Buka 13. oktobra je objavio članak pod sljedećim naslovom:

IZLILA SE DRINJAČA KOD ZVORNIKA: Potopljen magistralni put (VIDEO)

U članku se navodi:

 Zbog obilnih padavina izlila se rijeka Drinjača u Kušlatu na magistralnom putu Zvornik-Milići. Saobraćaj je onemogućen na ovom dijelu puta, a trenutno su se napravile dugačke kolone vozila sa obje strane. Ekipe preduzeća "Zvornikputevi" u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik i predstavnicima Hidroelektrane na Drinjači rade na rješavanju ovog problema.

Kako se navodi u naslovu članka, ovaj tekst je popraćen i videom snimkom koji prikazuje poplave na pomenutoj lokaciji, a koji je preuzet sa Facebook stranice Mjesna Zajednica Konjević Polje.

Članak sa gotovo istim navodima 13. oktobra objavio je i portal Radio Sarajevo:

Kiša koja neprekidno pada već 24 sata napravila je velike probleme u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Zbog obilnih padavina izlila se rijeka Drinjača u Kušlatu na magistralnom putu Zvornik-Milići. Saobraćaj je onemogućen na ovom dijelu puta, a trenutno su se napravile dugačke kolone vozila sa obje strane.

Ekipe preduzeća "Zvornikputevi" u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik i predstavnicima Hidroelektrane na Drinjači rade na rješavanju ovog problema. Prema najavama meteorologa, ovakvo vrijeme će se zadržati do kraja sedmice.

Istog dana, ovaj su članak prenijeli BH DijasporaCentralna, USK Info, Bišćani, Mahalla, Istina Vitez, BH-Index, te Info Bijeljina.

 

"Reciklaža" vijesti iz juna 2020. godine

Iako se radi o tačnim informacijama te videu snimku koji zaista prikazuje izlijevanje rijeke Drinjače na magistralnom putu Zvornik-Milići, činjenica je da je ova vijest stara skoro četiri mjeseca.

Naime, ilustrujući vijest istim snimkom, mnogobrojni portali su o ovom slučaju izvijestili još 22. juna 2020. godine, između ostalih i portal Klix

Izlila se rijeka Drinjača kod Zvornika i potopila dio magistralnog puta

U mjestu Kušlat na magistralnom putu Zvornik-Milići je došlo do izlijevanja rijeke Drinjače zbog čega je na ovoj dionici saobraćaj obustavljen. Drinjača se izlila na dijelu puta koji vodi od Konjević polja ka Zvorniku na području opštine Zvornik. Iz BIHAMK-a su rekli da je saobraćaj zbog toga obustavljen.(...)

 Ekipe preduzeća "Zvornikputevi" u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik i predstavnicima Hidroelektrane na Drinjači rade na rješavanju ovog problema.

Budući da se u ovom slučaju radi o ponovnoj objavi vijesti  i video snimka iz 22. juna, te da je evidentno da se ne radi o događaju iz oktobra 2020. godine, članak objavljen na portalu Buka dobija ocjenu lažna vijest, dok sva prenošenja ovog članka dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Portal Info Bijeljina ovaj je članak u međuvremenu uklonio sa svoje stranice, zbog čega mu je, prema metodologiji Raskrinkavanja, dodana i ocjena demantovano.

Ispravke netačnih navoda u svojim člancima su objavili i Buka, BH Dijaspora, Centralna, BH Index te Radio Sarajevo zbog čega je člancima na ovim portalima također dodana ocjena demantovano

(Raskrinkavanje.ba) 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 19. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me