Migranti kao “dežurni krivci” za ulične napade

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Za napad na maloljetnika koji se desio 3.5.2019. godine u medijima su okrivljeni nepoznati migranti, na osnovu izjave oca napadnutog mladića koja se ispostavila netačnom.

U nedjelju 4.5.2019. godine u jutarnjim satima je na “Klixu” objavljena vijest pod naslovom: “Više osoba napalo 17-godišnjaka u Sarajevu, policija sumnja na migrante”. U članku se navodi da policija traga za nepoznatim počiniteljima. Nedugo nakon te vijesti objavljen je i članak sa izjavom oca pretučenog mladića pod naslovom:

Otac mladića napadnutog u Sarajevu: Migranti su mu razbili lobanju, operacija je trajala 3 i po sata
Kako saznajemo, migranti nasrnuli su na 17-godišnjeg H. A. u ulici Halida Kajtaza gdje su mu nanijeli teške povrede glave.

U svojoj izjavi za “Klix” otac mladića je opisao šta se desilo:

"Krenuo je prema kući oko 19 sati od Željezničke stanice prema tunelu Ciglane. Tu su mu sprijeda prišla dva migranta i uhvatila ga za bubreg torbicu koju je nosio. Tražili su mu pare, a onda su mu s leđa prišla još dvojica i počela mu roviti džepove. Udarili su ga šipkom u glavu. Jedan čovjek se zaustavio s automobilom, pomogao mu i odvezao ga u Hitnu pomoć. Ja sad tragam za tim humanistom da mu se zahvalim", priča nam otac pretučenog mladića.

Članak sa izjavom oca se brzo proširio u medijima, kako u BiH, tako i u regiji.

Premda je i u naslovu i u tekstu članka na “Klixu” navedeno da je riječ o izjavi oca, te je evidentno da on nije bio prisutan kada se navodno razbojništvo desilo, tvrdnje koje je iznio u svojoj izjavi su u medijima koji su prenosili vijest bile tretirane kao činjenice:

TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu /Slobodna Bosna

Migranti pretukli maloletnika u Sarajevu, tražili mu pare, pa izvukli šipku i razbili mu glavu /Telegraf.rs

Brutalni napad u Sarajevu: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika, doktori se satima borili da ga spase! /BHDijaspora

Četiri dana nakon što je objavljena inicijalna vijest, 8.5.2019. godine, MUP KS je izdao saopštenje za medije u kojemu su iznesene nove informacije o počiniocima krivičnog djela:

 

 

 

 

 

 

Saznanja u vezi događaja od 03.05.2019.godine

Radeći na rasvjetljavanju prijavljenog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju, počinjenog dana 03.05.2019.godine, kojom prilikom je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio mldb. A.H., rođen 2002.godine, nastanjen u Sarajevu, policijski službenici II PU su došli do saznanja da izvršioci pomenutog krivičnog djela nisu migranti, kako je javnost obaviještena, već se radi o pripadnicima navijačke skupine. Također smo došli do saznanja da je krivično djelo počinjeno na mostu “Suade Dilberović i Olge Sučić”, a ne u ulici Halida Kajtaza, općina Centar, kako je javnost prethodno obaviještena.

Većina medija koji su objavili inicijalnu vijest o migrantima objavili su i informaciju da je zapravo riječ o navijački motivisanom napadu. Redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je sve medije koji nisu objavili nove informacije, nakon čega je portal “Haber” izmijenio postojeću vijest tako da uključuje i demanti policije, dok je portal “Mondo” objavio novi članak.

Portali koji su prenijeli tvrdnju da su migranti pretukli maloljetnika, bez napominjanja da je riječ o izjavi oca (odnosno o nezvaničnoj informaciji) i bez ispravke pogrešnih navoda, dobit će ocjenu dezinformacija. Mediji koji su objavili demantij policije dobit će ocjenu demantirano.

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

Napomena 

22.01.2021: Nakon objavljene analize, portal Espreso izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

02.11.2021: Portal Telegraf izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
BiH nije “državna zajednica sastavljena u Dejtonu”

Obilježavanje godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. nov...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me