Migranti kao “dežurni krivci” za ulične napade

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Za napad na maloljetnika koji se desio 3.5.2019. godine u medijima su okrivljeni nepoznati migranti, na osnovu izjave oca napadnutog mladića koja se ispostavila netačnom.

U nedjelju 4.5.2019. godine u jutarnjim satima je na “Klixu” objavljena vijest pod naslovom: “Više osoba napalo 17-godišnjaka u Sarajevu, policija sumnja na migrante”. U članku se navodi da policija traga za nepoznatim počiniteljima. Nedugo nakon te vijesti objavljen je i članak sa izjavom oca pretučenog mladića pod naslovom:

Otac mladića napadnutog u Sarajevu: Migranti su mu razbili lobanju, operacija je trajala 3 i po sata
Kako saznajemo, migranti nasrnuli su na 17-godišnjeg H. A. u ulici Halida Kajtaza gdje su mu nanijeli teške povrede glave.

U svojoj izjavi za “Klix” otac mladića je opisao šta se desilo:

"Krenuo je prema kući oko 19 sati od Željezničke stanice prema tunelu Ciglane. Tu su mu sprijeda prišla dva migranta i uhvatila ga za bubreg torbicu koju je nosio. Tražili su mu pare, a onda su mu s leđa prišla još dvojica i počela mu roviti džepove. Udarili su ga šipkom u glavu. Jedan čovjek se zaustavio s automobilom, pomogao mu i odvezao ga u Hitnu pomoć. Ja sad tragam za tim humanistom da mu se zahvalim", priča nam otac pretučenog mladića.

Članak sa izjavom oca se brzo proširio u medijima, kako u BiH, tako i u regiji.

Premda je i u naslovu i u tekstu članka na “Klixu” navedeno da je riječ o izjavi oca, te je evidentno da on nije bio prisutan kada se navodno razbojništvo desilo, tvrdnje koje je iznio u svojoj izjavi su u medijima koji su prenosili vijest bile tretirane kao činjenice:

TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu /Slobodna Bosna

Migranti pretukli maloletnika u Sarajevu, tražili mu pare, pa izvukli šipku i razbili mu glavu /Telegraf.rs

Brutalni napad u Sarajevu: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika, doktori se satima borili da ga spase! /BHDijaspora

Četiri dana nakon što je objavljena inicijalna vijest, 8.5.2019. godine, MUP KS je izdao saopštenje za medije u kojemu su iznesene nove informacije o počiniocima krivičnog djela:

 

 

 

 

 

 

Saznanja u vezi događaja od 03.05.2019.godine

Radeći na rasvjetljavanju prijavljenog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju, počinjenog dana 03.05.2019.godine, kojom prilikom je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio mldb. A.H., rođen 2002.godine, nastanjen u Sarajevu, policijski službenici II PU su došli do saznanja da izvršioci pomenutog krivičnog djela nisu migranti, kako je javnost obaviještena, već se radi o pripadnicima navijačke skupine. Također smo došli do saznanja da je krivično djelo počinjeno na mostu “Suade Dilberović i Olge Sučić”, a ne u ulici Halida Kajtaza, općina Centar, kako je javnost prethodno obaviještena.

Većina medija koji su objavili inicijalnu vijest o migrantima objavili su i informaciju da je zapravo riječ o navijački motivisanom napadu. Redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je sve medije koji nisu objavili nove informacije, nakon čega je portal “Haber” izmijenio postojeću vijest tako da uključuje i demanti policije, dok je portal “Mondo” objavio novi članak.

Portali koji su prenijeli tvrdnju da su migranti pretukli maloljetnika, bez napominjanja da je riječ o izjavi oca (odnosno o nezvaničnoj informaciji) i bez ispravke pogrešnih navoda, dobit će ocjenu dezinformacija. Mediji koji su objavili demantij policije dobit će ocjenu demantirano.

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

Napomena 

22.01.2021: Nakon objavljene analize, portal Espreso izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

02.11.2021: Portal Telegraf izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 22. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me