Migranti ne sele u Bužim

“Ekskluzivno saznanje” portala “USK INFO” da će Republika Turska graditi kamp za pet hiljada migranata u Bužimu, ipak je samo laž.

Ocijenjeni članci
USK Info Lažna vijest; Cazin net Prenošenje lažnih vijesti; Euskola Prenošenje lažnih vijesti; X Vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Kvaka Prenošenje lažnih vijesti; Islam u vremenu Prenošenje lažnih vijesti; Cenzura Prenošenje lažnih vijesti; Biscani.ba Prenošenje lažnih vijesti; Velkaton Prenošenje lažnih vijesti;

Izvještavanje o migrantima u našoj zemlji, pored teorija zavjere i dezinformacija, ponekad poprima i oblik “liste želja”. Članak objavljen na portalu “USKINFO” 30.3.2019. godine spada u tu grupu.

USKINFO.BA EKSKLUZIVNO SAZNAJE: MIGRANTI SELE U BUŽIM, TURSKA GRADI KAMP ZA 5000 OSOBA?

Iako se u tvrdnji u naslovu navodi da će Republika Turska gradi kamp, u tekstu je to još uvijek neslužbena informacija.

Ako je suditi prema neslužbenim informacijama, Turska se ponudila da, po uzoru na kampove na granici sa Sirijiom, napravi na novoj lokaciji potpuno neovisan kamp, kapaciteta 5000 izbjeglica.
Informacija još nije službeno potvrđena.

Dalje, iako naslov najavljuje ekskluzivu, jedina potvrda takve najave u tekstu dolazi od anonimnog izvora, što je uvijek dobra indikacija da je riječ o netačnoj - ili u najboljem slučaju neprovjerenoj - informaciji.

Miganti iz prihvatnih centara u USK, trebali bi biti preseljeni u jedno nenaseljeno mjesto u općini Bužim. Saopštio je to za USKinfo.ba portal, izvor blizak Vladi Unsko-sanskog kantona.

Nijedan od zvaničnih izvora koje smo kontaktirali nije potvrdio ovakvu informaciju. Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nam je reklo da nije obaviješteno o sadržaju navoda koje je objavio ovaj portal:

MUP USK:
Poštovani,
Uprava policije MUP-a USK nema saznanja koja se navode u Vašem upitu odnosno koja su objavljena na portalu "USKinfo".

Informaciju nam nisu potvrdili ni iz Vlade Unsko-sanskog kantona, za koju “USK info” tvrdi da je nezvanični izvor iz kog je informacija dospjela na navedeni portal. Iz Vlade USK su nas samo uputili na svoje zvanične objave vezane za aktivnosti operativne grupe formirane unutar ove institucije:

Vlada USK:
Poštovani,
Odsjek za informisanje, Ureda za zajedničke poslove Vlade USK objavljuje zvanične izvještaje sa sastanaka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, a koji su Vam dostupni na linku:  http://vladausk.ba/v4/pretraga?q=operativna

Služba za poslove sa strancima također nije mogla potvrtditi tačnost navoda:

SPS:
Poštovani,Služba za poslove sa strancima nema saznanja o navedenim informacijama.
S poštovanjem.

Od Glasnogovornika Ministarstva sigurnosti BiH smo dobili isti odgovor:

Ministarstvo sigurnosti:
Postovani,
Nemamo informacija o navedenoj lokaciji. U toku su aktivnosti za izmjestanje dva prihvatna centra, a predlozena je lokacija van naseljenog podrucja u opcini Bihac.
Srdacan pozdrav

Na kraju, i iz turske ambasade u BiH smo dobili negativan odgovor, odnosno definitivnu potvrdu da je u pitanju lažna vijest:

Turska ambasada u BiH:
Poštovani, 
Turska koja izbliza prati pitanje migranata sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava kao i probleme koji nastaju iz toga, sarađuje sa relevantnim bosanskohercegovačkim institucijama i ulaže napore da po ovom pitanju pruži podršku Bosni i Hercegovini u oblastima gdje za to ima potrebe. S druge strane, po raspoloživim informacijama, ne planira se da Turska izgradi izbjeglički kamp za 5.000 osoba u Bužimu.
S poštovanjem, 

S obzirom da je riječ o informaciji za koju nije ponuđen ni jedan vjerodostojan dokaz, te imajući u vidu i odgovore MUP-a, Vlade USK, Službe za poslove sa strancima, Ministarstva sigurnosti, te turskeambasade, članak objavljen na portalu „USKINFO“ dobija ocjenu lažna vijest, dok ocjenu prenošenje lažne vijesti dobijaju svi portali koji su ovaj članak preuzeli.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 29. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt za društvene mreže: Sarajevo umjesto Drvara

Izborom fotografije na kojoj se vidi Sarajevo, te naslovom koji neodređeno...

Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
U Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine protiv COVID-19" i ovaj video ne pokazuje njene posljedice

U drugoj polovini jula na Facebooku je objavljen video reportaže iz Kazahst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija
“Plaćanje za koronu”: Epizoda “Andrew Kaufman i bolnice u SAD”

Andrew Kaufman, internet “celebrity” poznat po propagiranju teorija zavjere...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me