Migranti nisu “zapalili kuću u Bileći”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Agencija "Srna" je u utorak, 3. marta, izvijestila o požaru u Bileći koji su, kako je navedeno, “izazvali migranti”. Vijest se ispostavila netačnom, ali demanta još uvijek nema.

Ocijenjeni članci
Mondo Greška; Demantirano; Trebinje Live Greška; Hercegovina press Greška; Ispravljeno; Istok rs Greška; Avaz Greška; Demantirano; Trebinje danas Greška; Infosrpska Greška; Trebević net Greška; Hercegovina.in Greška; Demantirano; Visegrad365 Greška; Demantirano; Sarajevo grad (ba) Greška; Opstina Zvornik Greška; Demantirano; Široki online Greška; HIP Greška; Nezavisne Greška; Demantirano; Alternativna televizija Greška; Demantirano; TV K3 Greška; Demantirano; RTRS Greška; Topportal Greška; Mondo.rs Greška; Realno 55 Greška; Glas Srpske Greška; Katera Greška; Bileća online Greška; Slobodna Bosna Greška; Demantirano; B 92 Greška; Hayat Greška; Info Media Balkan Greška; Srpska info Greška; Rejting Greška; Info Balkan Greška; BiH vijesti Greška; SC Radar Greška; Demantirano; Avaz Greška; Demantirano; Srpska info Greška; Demantirano; Mondo Greška; Demantirano; Hercegovina.in Greška; Demantirano; Istok rs Greška; Demantirano;

Radio Televizija Republike Srpske objavila je 3. marta vijest da su migranti zapalili porodičnu kuću u selu blizu Bileće. U naslovu vijesti se tvrdi:

Migranti zapalili kuću u Bileći

RTRS je navela da je vijest preuzeta sa agencije Srna, kojoj je izvor bio lokalni šef vatrogasne jedinice.

U bilećkom selu Krstače danas je izbio požar na porodičnoj kući Radeta Vujovića koji su izazvali migranti, rekao je Srni komandir Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović.

Vijest su preuzeli brojni portali, uključujući Dnevni avaz, Nezavisne novine, Alternativnu televiziju, Glas Srpske, Source i Slobodnu Bosnu.

Na stranici agencije Srna, vijest o kući u Bileći koju su zapalili migranti nije bila dostupna 5. marta 2019. godine.

U člancima koje su portali prenijeli, navodi se da je komandir vatrogasne jedinice “obavijestio policiju” o požaru. 

Prema njegovim riječima, vatrogasci su uspjeli da ugase požar u kome je pričinjena manja materijalna šteta, a prilikom intervencije u kući su pronašli i pušku kalibra M48.
Radmilović je rekao da su vatrogasci o slučaju obavijestili policiju.

Policijska uprava Trebinje oglasila se saopštenjem za javnost, u kojem je demantovala navode preuzete sa Srne da se požar desio.

Dan nakon objave vijesti na RTRS-u, portal Direkt je objavio članak potkrijepljen saopštenjem PU Trebinje, u kojem demantuje da se desio požar na napuštenoj kući Radeta Vujanovića. 

Lakoća s kojom se izvještava o migrantima koji „haraju hercegovačkim selima“ je nevjerovatna. Tako je juče jedna izjava lokalnog vatrogasca bila dovoljna da se medijski prostor ponovo zatruje mržnjom prema migrantima koji, lako se stiče utisak, tobože pale kuće po hercegovačkim selima. Skoro da nema medija koji poslije njegove izjave u naslov nije stavio „migranti zapalili kuću u Bileći“. Nije ostavljen ni najmanji prostor za sumnju u takav slijed događaja.

Raskrinkavanje je kontaktiralo Policijsku upravu Trebinje sa upitom o ovom navodu. Jovana Cvijetić, portparolka Uprave, rekla je u pisanom odgovoru kako je 3. marta 2020. godine osoba inicijala R. V. prijavila policiji da je u svojoj napuštenoj kući u mjestu Krstače, opština Bileća, pronašla pušku. Policijski službenici su izvršili uviđaj na licu mjesta i preuzeli pronađenu pušku. Cvijetić je rekla da je prijavitelj izjavio kako na kući nije pričinjena materijalna šteta.

Razlog zbog koga je Vatrogasna jedinica Bileća intervenisala nije kuća u plamenu, nego dvije manje vatre koje su bile zapaljene od suvih grana na ostacima drvenog poda i zemljanoj površini i koje nisu pričinile materijalnu štetu, prema izjavi vlasnika objekta.

Nakon upita Raskrinkavanja, portali Mondo, Srpska info, Dnevni avaz, Hercegovina.in i Istok su uklonili ili popravili navode o migrantima i požaru, koji se nije desio.

Budući da je nadležni organ, u ovom slučaju Policijska uprava Trebinje, demantovala da se radilo o “požaru koji su podmetnuli migranti”, a da je informacija dobijena od službene osobe i inicijalno objavljena od strane novinske agencije, članke na portalima koji su prenijeli vijest o požaru na porodičnoj kući Radeta Vujovića ocjenjujemo kao grešku. Portali koji su nakon inicijalne vijesti uredili svoje članke i objavili ispravnu informaciju, dobijaju i ocjenu demantovano.

Napomena

28.07.2020: Nakon objave naše analize, novi članak sa demantom objavili su portali Avaz, Hercegovina, Višegrad 365, Alternativna TV, TK K3, Sprska info i Istok. Portal Mondo (.ba) dodao je napomenu u tekst, a postali Opština Zvornik, Slobodna Bosna i SC Radar su obrisali članke. Svi spomenuti portali dobijaju i ocjenu demantirano. 

31.3.2021: Redakcija protala Hecegovina Press objavila je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 06. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Fauci nije “obmanjivao javnost” o efikasnosti maski

Nekoliko portala je početkom juna objavilo članke sa tvrdnjom da je američk...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice sa nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavl...

Lažna vijest
Lažna vijest
Lažni porno-snimci i eksplicitne fotografije kao “izvor” klikova

Pojedini portali se služe degutantnim sredstvima da privuku klikove na svoj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me