Migranti u Bihaću nisu zapalili kuće u kojima su boravili

Jesu li migranti zapalili kuće u Bihaću u kojima su boravili? Nisu. U pitanju je lažna vijest, a fotografija koja navodno dokazuje te tvrdnje - nastala je 1993. godine na Igmanu.

Raskrinkali smo
Mislipozitivno Lažna vijest; Narodni Lažna vijest; Extra blic Prenošenje lažnih vijesti; Dalicom Prenošenje lažnih vijesti;

U decembru 2018. godine objavili smo analizu pod naslovom "Piromansko novinarstvo". Analiza je za temu imala portal "Mislipozitivno", a jedan od članaka o kojemu smo pisali objavljen je 27.11.2018. pod naslovom:

Migranti u BIH Pale i Uništavaju Napuštene Kuće u Kojima su Boravili!!
Migranti koji su izbjegli rat, pobjegli od svojih domova, te privremeno smješteni u Bihaću u napuštene kuće, iskazali su svoje nezadovoljstvo, te prilikom napuštanja kuća podmetali požare i prouzrokovali veću materijalnu štetu.
Par osoba je lišeno slobode i odvedeno u policijske prostorije radi detaljnijeg ispitivanja.

U članku je priložena i sljedeća fotografija kao dokaz za navedene tvrdnje:

Isti članak objavio je portal "Extrablic" 10. juna, a "Dalicom" je to uradio krajem mjeseca maja. Međutim, masovno paljenje kuća od strane migranata se nikada nije desilo. Takve tvrdnje nismo uspjeli pronaći ni u jednom legitimnom mediju.

Fotografija sela u plamenu zaista postoji, ali ona nema nikakve veze sa migrantima. U pitanju je selo Ljuta na Igmanu, a fotografija je nastala 22. jula 1993. godine. Fotografija je dostupna na stranici "Reuters"-a, čiji je fotograf originalni autor. 

Obzirom da priča o migrantima koji su zapalili kuće u kojima su boravili nije istinita, te obzirom da činjenicu da je fotografija koja je iskorištena kao dokaz zapravo nastala 1993. godine, nova prenošenja ovog članka ocjenjumo kao prenošenje lažne vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Iz legitimne vijesti u morbidni klikbejt

Jedna pogrešna riječ u naslovu od legitimne vijesti može – namjerno ili...

Klikbejt
Analiza
PREGLED SEDMICE: Fikcija kao medijski izvještaj

U sedmici koja je iza nas ponovili smo da na ličnoj karti ne postoji broj koji...

Lažna vijest
Pasoši i matura - od šale do suza

Fotografija koja prikazuje 13 osoba koje drže pasoše 13 različitih država,...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me