Milan Tegeltija nije “prijetio oružanom silom” Republike Srpske

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon zajedničke press konferencije Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Milana Tegeltije, na nekoliko se bh. portala pojavio članak s naslovom u kojem se tvrdi da je Tegeltija ovom prilikom “prijetio oružanom silom Republike Srpske”. Radi se o interpretaciji konteksta ove press konferencije, a Tegeltija nije iznio takve prijetnje.

Na blogu Borislava Radovanovića 9. decembra je objavljen tekst u čijem naslovu stoji:

NEDOPUSTIVO: Milan Tegeltija prijeti "oružanom silom" Republike Srpske?!

Pomenuti tekst je osvrt na press konferenciju koju su 8. decembra, nakon zajedničkog sastanka u Banjaluci, održali srpski član i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, te predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija.

U tekstu, između ostalog, stoji:

Milan Tegeltija je skandaloznom pres-konferencijom sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović izvršio nedopustiv uticaj na sve subjekte odlučivanja o njegovoj odgovornosti. Opštepoznato je koliko Dodikov režim za obračune sa neistomišljenicima zloupotrebljava policiju Republike Srpske i sad svakom ko se izjasni protiv "ugroženog" Tegeltije valja računati sa torturom ili odmazdom. Bar dok prolazi Dodikstanom. (...)

Treba li isticati činjenicu da Dodik i Cvijanovićeva imaju pod faktičkom kontrolom MUP RS, sa svim represivnim kapacitetima policije? Možemo li onakav nastup ocjeniti kao prijetnju ili pritisak na ostale članove VSTV-a spram odluka kakve trebaju donijeti? Npr. ko glasa protiv Tegeltije neka izbjegava teritorij na kom entitetska policija sprovodi režimsku volju. Bar potpisnik ovih redova zna na kakvu torturu je spremna Dodikova policija.

Uz isti naslov, ovaj tekst sa bloga Borislava Radovanovića prenijeli su portali Slobodna Bosna i Bosniaks.

Šta je Tegeltija govorio na konferenciji?

Na pomenutoj press konferenciji, koja je trajala nepunih 35 minuta, glavnu riječ su vodili Milorad Dodik i Željka Cvijanović, dok se Tegeltija okupljenima kratko obratio dva puta. Prvi put na samom početku konferencije, kada je prisutne obavijestio o povodu sastanka:

Dobar dan, prije svega, želim da se zahvalim predsjednici RS-a i predsjedavajućem Predsjedništva BiH što su me danas pozvali kako bih saopštio kakva je trenutna situacija u VSTV-u BiH u vezi sa posljednjim dešavanjima i aktuelnom situacijom. Ja sam neko ko je izabran iz RS-a za člana VSTV-a i imam obavezu da o trenutnoj atmosferi i stanju obavijestim predsjednicu RS-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ja sam ih obavijestio o svemu onome što ste imali priliku da čujete u medijima. Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja lično, a vjerujem i ostali članovi Savjeta iz Republike Srpske, postaju nemogući.

Nemoguće je u takvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven način i na zakonit način. Ja kao osoba i kao predsjednik VSTV-a izložen sam nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima, koje u svojoj konačnici, s punim pravom mogu da sumnjam, mogu da rezultiraju i ugrožavanjem mog fizičkog integriteta. Što znači, eventualno, mojom likvidacijom. Ja na takve uslove teško da mogu da pristanem jer to nisu uslovi koji obezbjeđuju bilo kojem pojedincu da časno i zakonito obavlja svoj posao. O svim ostalim detaljima ja sam informisao predsjednicu RS-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a svoju konačnu odluku ću saopštiti u četvrtak, kako sam to i najavio. Hvala vam.

U drugom je obraćanju Tegeltija odgovorio na dva postavljena pitanja upućena od strane novinarke RTRS-a; prvo o tome da li je donio odluku o ostavci, a drugo da li može komentarisati audiosnimak njegovog razgovora s bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Pomenuti snimak tog razgovora je bio povod vanredne sjednice VSTV-a , održane 3. decembra, na kojoj ga je sedam članova ovog vijeća pozvalo da podnese ostavku, dok je sedam bilo protiv. Poziv na ostavku Tegeltiji je uputio i Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), dok je sam Tegeltija prethodno negirao autentičnost tog snimka.

Evo i šta je Tegeltija u odgovorima na ova pitanja rekao na pomenutoj konferenciji:

Hvala na pitanju. Odgovoriću na oba. Odgovor na prvo pitanje je da, s obzirom na korektnost koju želim da imam prema medijima, ja danas neću saopštiti svoje konačne odluke i njihovo obrazloženje. Dovoljno pametan čovjek može da nasluti kakve bi one mogle biti u četvrtak, ali evo na osnovu svega ovog što ste čuli... 

Drugo pitanje, ja sam čovjek od zakona. Ja sve radim zakonito. O tom audiosadržaju koji se pojavio uopšte više neću da pričam. Ja sam sve u životu radio zakonito, ništa nisam uradio nezakonito, uključujući i ovu situaciju. Na kraju krajeva, imate epilog koji govori da je osoba o kojoj je riječ prije dvije godine bila, kad sam sa gospođom Buhom razgovarao o tome, na mjestu na kojem je bila i danas, nije se pomjerila ni milimetar. Hvala Vam.

Izjave zvaničnika s ove konferencije, uživo emitirane na Facebook stranici RTRS Vijesti, snažno su odjeknule u brojnim medijima (1, 2, 3), a o netačnoj tvrdnji Milorada Dodika da u Sarajevu postoji ulica Alije Izetbegovića, iznijetoj na ovoj konferenciji, pisao je i naš partnerski portal Istinomjer.

Ipak, u citiranim izjavama Milana Tegeltije termin "oružana sila" se ne može pronaći, pa ni u potencijalno prenesenom značenju.

Dalje, termin "oružana sila" se, osim u naslovu, nigdje ne pominje ni u tekstu Borislava Radovanovića. Radovanović u blogu u više navrata pominje Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, te se pita "možemo li onakav nastup (na konferenciji, op.a.) ocijeniti kao prijetnju ili pritisak na ostale članove VSTV-a spram odluka kakve trebaju donijeti?", dodajući da "Dodik i Cvijanovićeva imaju pod faktičkom kontrolom MUP RS-a, sa svim represivnim kapacitetima policije". Iz tih se autorovih navoda stiče dojam da je terminom "oružana sila Republike Srpske" iz naslova označeno Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a u tekstu, dok je kao “prijetnja” opisana sama konferencija, odnosno zajednički javni nastup Dodika, Cvijanović i Tegeltije.

Također, Milan Tegeltija u ovom obraćanju javnosti nije pominjao ni MUP RS-a, niti mu se, osim u naslovu, u tekstu uopšte pripisuje bilo kakva izjava. 

Shodno tome, tvrdnja iz naslova teksta, prema kojoj Milan Tegeltija "prijeti oružanom silom Republike Srpske", dobija ocjene lažna vijest i klikbejt. Članci na portalima koji su prenijeli ovaj tekst uz isti naslov dobijaju ocjene klikbejt i prenošenje lažne vijesti.

Napomena

Portali Bosniaks (.info) i Slobodna Bosna su u originalnom članku ispravili netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 15. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažna vijest o hapšenju predsjednika biračkih odbora u Trebinju

Na dan održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini portal Trebinje 24 ob...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Koji mediji su tokom kampanje najviše trošili na oglašavanje na Facebooku i Instagramu?

Kako pokazuje izvještaj kompanije Meta, tokom kampanje pred Opšte izbore u...

Razabiranje
Manipulisanje činjenicama
Oružane snage Ukrajine nisu zarobile sedam studenata iz Šri Lanke

Izvještavajući o grupi studenata iz Šri Lanke u Ukrajini, nekoliko portala...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me