Raskrinkavanje.ba

Milorad Dodik ne ukida nadležnosti SIPA-e i Tužilaštva

Nekoliko portala ukinulo je nadležnost Tužilaštva BiH i SIPA-e na teritoriji RS, na osnovu (pogrešne) interpretacije izjave člana Predsjedništva BIH, Milorada Dodika.

Portal “E-dijaspora” je 31. jula objavio članak čiji naslov govori da Milorad Dodik ukida nadležnosti Tužilaštva i SIPA-e. Istu tvrdnju sadrži i naslov članka na portalu “Dnevne aktuelnosti”, koji je objavljen dan kasnije:

„SKANDALOZAN ČIN MILORADA DODIKA: Ukida nadležnost Tužilaštva i SIPA-e na teritoriji RS!“

Prvog avgusta na portalu “Buka” objavljen je članak sličnog naslova:

Dodik: Imamo spremne odluke, ukida se nadležnost SIPA-e i Tužilaštva...

Članak je baziran na izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je rekao da će, ukoliko „političko Sarajevo“ vlast na nivou države formira sa opozicijom iz RS, entitetski parlament preko noći donijeti odluku da se nadležnost Tužilaštva i SIPA ukida na teritoriji tog entiteta.

Dakle, najavu da će se nešto dogoditi ako se prije toga dogoditi nešto drugo, nekoliko portala je objavilo kao već donesenu odluku. To, međutim, nije tačno, što potvrđuje i tekst članaka, odnoso izjava Milorada Dodika.

„ Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani u skupštinskoj većini, Vladi ili ćete imati to što tražite. Ono što ćemo mi učiniti, je da ćemo prvo donijeti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to donijeti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja – jasan je srpski član Predsjedništva BiH.”
Dodik dalje navodi da će Narodna skupština preko noći poništiti sve odluke, koje je mimo volje srpskog naroda, nametnuo Visoki predstavnik, te donijeti odluku da se nadležnost Tužilaštva i SIPA ukida na teritoriji Srpske.“

Iz navedenog citata se jasno vidi da nije riječ o odluci koja je donesena, već o pukoj najavi odluke za koju uopšte nije ni sigurno ni izvjesno da će bilo kada biti donesena. Izjavu je Dodik originalno dao u intervju za RTRS, na čijem je portalu objavljen i članak pod naslovom “Dodik za RTRS otkrio plan: Imamo spremne odluke! (VIDEO)”

Isti intervju, portali “Saff” i “Izdvojeno” predstavili su kao najavu rata:

Dodik otkrio plan za nove sukobe: “Imamo sve pripremljeno, mi ćemo to uraditi u toku noći…” (Saff)

DODIK IPAK POTVRDIO DA ĆE DO NOVOG RATA DOĆI, SAMO JE PITANJE KAD: Jednog dana će se desiti otcjepljenje RS-a od BiH (Izdvojeno)

Ispod ovakvih naslova nalazi se članak identičan onom na RTRS-u i ostalim portalima koji su isti prenijeli. U članku se, suprotno naslovima, navodi izjava Milorada Dodika u kojoj eksplicitno govori da su zastrašivanja novim sukobima “laž”:

Upozorenja na sukobe, odnosno rat, u slučaju neustavnih i antidejtonskih postupaka entiteta RS su, kazao je, zastrašivanje naroda i laž.

U originalnom članku, dio teksta koji govori o sukobima izgleda nešto drugačije:

Dodik je upozorio da Predsjedništvo nikada neće dati nalog za rat u BiH, kojim se, kaže, žele zastrašiti građani.
- Ko će dozvoliti da dođe do rata? Predsjedništvo neće. Samo zastrašuju narod, to je laž. Ovo je stavr političkog procesa. Dajte nam samo dovoljan razlog da sprovedemo plan, a dovoljan razlog u ovom trenutku je ovo što hoće za opozicijom - kaže on.
Srpski član Predsjedništva podvlači da rat nije moguć i da bi svi srpski vojnici u Oružanim snagama slušali komandu iz Republike Srpske.

S obzirom na činjenicu da je u naslovima pogrešno predstavljena izjava Milorada Dodika, što potvrđuje i tekst članaka, naslove koji tvrde da je "donesena odluka" o ukidanju nadležnosti sudskih tijela na državnom nivou, te one koji su ovoj tvrdnji pridodali i "najavu rata", ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 31.07.2019

Dnevne aktuelnosti: SKANDALOZAN ČIN MILORADA DODIKA: Ukida nadležnost Tužilaštva i SIPA-e na teritoriji RS!

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da ovaj put neće proći namjera političkog Sarajeva da sa opozicijom iz RS-a...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 31.07.2019

E-Dijaspora: SKANDALOZAN ČIN MILORADA DODIKA: Ukida nadležnost Tužilaštva i SIPA-e na teritoriji RS!

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da ovaj put neće proći namjera političkog Sarajeva da sa opozicijom iz RS-a...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 01.08.2019

Buka: Dodik: Imamo spremne odluke, ukida se nadležnost SIPA-e i Tužilaštva...

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da ovaj put neće proći namjera,kako je rekao, političkog Sarajeva da sa opoz...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 01.08.2019

Izdvojeno: DODIK IPAK POTVRDIO DA ĆE DO NOVOG RATA DOĆI, SAMO JE PITANJE KAD: Jednog dana će se desiti otcjepljenje RS-a od BiH

Za Dodika je BiH većinski kršćanska zemlja, iako je posljednji popis potvrdio da Bošnjaka (muslimana) ima više od polovine. Donijet ćemo odluku o tome...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 31.07.2019

Saff: Dodik otkrio plan za nove sukobe: “Imamo sve pripremljeno, mi ćemo to uraditi u toku noći…”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za RTRS optužio Sarajevo da je odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da Republika Srpsk...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija