Raskrinkavanje.ba

Milorad Dodik nije dobio zabranu ulaska u EU

Navodi Wolfganga Petritscha da zvaničnici u Briselu razmatraju o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, na portalu Avaz Live predstavljeni su kao "odluka da se Miloradu Dodiku trajno zabrani ulazak u EU".

Anonimni portal Avaz Live je 24. februara objavio vijest u čijem naslovu se netačno tvrdi kako je u Briselu donesena odluka da se Miloradu Dodiku trajno zabrani ulazak u Evropsku uniju. 

ZABRANJEN ULAZAK U EU Odlukom Brisela Milorad Dodik će dobiti trajnu zabranu ulaska u EU

Članak odnosno razgovor s austrijskim diplomatom i bivšim visokim predstavnikom u BiH Wolfgangom Petritschem originalno je objavljen na portalu Dnevnog avaza, i to uz sljedeći naslov: 

"Brisel razmatra da Dodiku zabrani ulazak u EU" 

Ovaj naslov vjerno oslikava stvarnu Petritschevu izjavu za Dnevni avaz:

- Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informiran sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve vidjeti uskoro - zaključuje Petrič.

Iz ove izjave, kao i iz ostatka originalnog članka, može se jasno vidjeti da Wolfgang Petrisch u razgovoru za Dnevni avaz ni u jednom momentu nije naveo da je sporna odluka već donijeta, već da po njegovim saznanjima dužnosnici u Briselu tek razmatraju potencijalne sankcije za člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Članak sa netačnim naslovom podijeljen je i na Facebook stranicama ovog portala, “Balkan X portal” i “Podrška Željku Komšiću”, na kojoj je naslov “obogaćen” i rečenicom “Neće baja dalje od Laktaša”. 

 

Samo ova dva posta na Facebooku su dosad imala 804 različite interakcije, a isti je članak zasad zabilježio ukupno, na objavam svih privatnih profila i stranica koji su ga podijelili,  2,216 interakcija na ovoj socijalnoj mreži.

S obzirom na to da naslov članka objavljenog na portalu Avaz Live ne odgovara njegovom sadržaju, ocjenjujemo ga kao klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)


 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.02.2020

Avaz.live: ZABRANJEN ULAZAK U EU | Odlukom Brisela Milorad Dodik će dobiti trajnu zabranu ulaska u EU

Austrijski diplomat i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch kazao je kako je posebno zabrinut zbog cjelokupne situacije u Bosni i Her...

  • Klikbejt