Milorad Ulemek Legija nije pobjegao iz zatvora

Prije 10 godina, Milorad Ulemek Legija planirao je bijeg iz zatvora. No, anonimni portali i danas koriste istu vijest kako bi skupljali klikove.

Ocijenjeni članci
Kurir365 Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Kurir365 Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Kurir365 Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Kurir365 Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zabavni sadržaj Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Info puls media Lažna vijest; Klikbejt; Zabava 24H Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zabava 24H Prenošenje lažnih vijesti;

Na portalu Zabava 24h, 6.12.2020, objavljen je članak u čijem naslovu se tvrdi da je iz zatvora pobjegao Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na 40 godina zatvorske kazne zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića:

Udarna Vest: Milorad Ulemek Legija Pobegao Iz Zatvora! Srbija U Strahu

Članak sa istim sadržajem i naslovom nekoliko sati kasnije prenio je i portal Zabavni sadržaj.

Uprkos tome što se u naslovu tvrdi da je Ulemek pobjegao iz zatvora, u tekstu se pak navodi da se “spremao za bjekstvo iz zatvora”:

Milorad Ulemek Legija, koji izdržava četrdesetogodišnju kaznu zbog ubistva srpskog premijera Zorana Djinđića, pre nekoliko meseci spremao je bekstvo iz Okružnog zatvora u Beogradu. U Ulemekovoj ćeliji pronađeni su detonatori za eksploziv samo desetak dana pre njegovog prebacivanja u zatvor u Požarevcu, u maksimalno obezbeđeno odeljenje koje je u javnosti prozvano „Srpski Alkatraz”.

Čuvari beogradskog Centralnog zatvora krajem juna su nenajavljeno pretresli ćeliju Milorada Ulemeka Legije. Tom prilikom prekontrolisano je i nekoliko destina hemijskih olovaka kojima se služio najčuvaniji zatvorenik u Srbiji. Kada su ih stražari otvorili, kaže za naš program Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, otkrili su da se u nekima od njh umesto pisaćih mina nalazi materijal za bekstvo.

No, ovo nije prvi put da je članak opremljen ovim ili sličnim naslovom objavljen na anonimnim portalima, poput Zabava 24h i Zabavni sadržaj. Na portalu Kurir365 ovaj članak objavljen je čak četiri puta od jula do septembra 2020. godine, a u julu čak dva puta u jednom danu sa samo nekoliko minuta razlike u objavljivanju:

Spektakularno: Milorad Ulemek Legija Pobegao Iz Zatvora! Srbija U Strahu! (13.7.2020.)

Neobjašnjivo Spektakularno: Milorad Ulemek Legija Pobegao Iz Zatvora! Čitava Srbija U Strahu! (13.7.2020.)

Uzbuna u Srbiji: Milorad Ulemek Legija Ekspresno Pobegao Iz Zatvora! Svi U Strahu! (14.7.2020.)

Spektakularno: Milorad Ulemek Legija Pobegao Iz Zatvora! Srbija U Strahu! (4.9.2020.)

Ipak, najstariji objavljeni članak sa ovim naslovom, a istim sadržajem, pronašli smo na portalu Info Plus Media gdje je članak objavljen 8.4.2017:

SPEKTAK*LARNO: Milorad Ulemek LEGIJA POBEGAO IZ ZATVORA! SRBIJA U STRAHU!

Zapravo, sadržaj članka je star čak 10 godina, a preuzet je sa portala Radio Slobodna Evropa gdje je objavljen 16.09.2010. 

Milorad Ulemek Legija, koji izdržava četrdesetogodišnju kaznu zbog ubistva srpskog premijera Zorana Djinđića, pre nekoliko meseci spremao je bekstvo iz Okružnog zatvora u Beogradu. U Ulemekovoj ćeliji pronađeni su detonatori za eksploziv samo desetak dana pre njegovog prebacivanja u zatvor u Požarevcu, u maksimalno obezbeđeno odeljenje koje je u javnosti prozvano „Srpski Alkatraz”. 

Čuvari beogradskog Centralnog zatvora krajem juna su nenajavljeno pretresli ćeliju Milorada Ulemeka Legije. Tom prilikom prekontrolisano je i nekoliko destina hemijskih olovaka kojima se služio najčuvaniji zatvorenik u Srbiji. Kada su ih stražari otvorili, kaže za naš program Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, otkrili su da se u nekima od njh umesto pisaćih mina nalazi materijal za bekstvo.

Zbog činjenice da je ova vijest prvi put objavljena 2010. godine, nakon čega je reciklirana više puta od strane anonimnih portala, jasno je da je u pitanju neaktuelna, a time i netačna informacija. 

Dodatno, iako se u naslovu svih članaka navedenih portala tvrdi da je Legija “pobjegao iz zatvora”, tekstovi članaka opovrgavaju tu tvrdnju.

Zbog činjenice da nije tačno da je Milorad Ulemek Legija pobjegao iz zatvora, tvrdnju iz naslova portala Info Plus Media ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali koji su ovu tvrdnju prenijeli dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

S obzirom da nijedan članak ne govori o tome da je Ulemek zaista pobjegao iz zatvora kako se tvrdi u naslovima, već o tome da je planirao bijeg, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt

Napomena: 16.12.2020.

Nakon što smo objavili analizu lažne vijesti o tome da je Milorad Ulemek Legija pobjegao iz zatvora, portal Zabava 24h 11.12.2020. ponovo je objavio isti članak o Ulemekovom "bijekstvu". Ovaj članak također dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 09. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Priča o Billu Gatesu i novinarki kojoj je ponudio prazan ček je urbana legenda

Lažna priča o intervjuu tokom kojeg je Bill Gates novinarki ponudio prazan...

Lažna vijest
Dezinformacija
Švedske škole nisu organizovale “parade ponosa”

Na portalu Nulta tačka objavljen je članak u kojem se netačno tvrdi da šved...

Dezinformacija
Analiza
Pregled sedmice: Medijske manipulacije mišljenjem sutkinje Nyambe i “pandemija” dezinformacija

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću u Haagu tema je kojom su se med...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me