Mirza Hatić kao mamac za klikove

Poslije svake aktuelne teme ili događaja, lažni portali kao da se takmiče ko će izmisliti veću laž. Tako je bilo i nakon okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, gdje su anonimni portali izmislili lažne vijesti o Mirzi Hatiću. U nekoliko tvrdnji na različitim portalima, stoji da se Mirza Hatić pojavio u Višegradu na dan okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, koji su se pritom dali u bijeg.

Raskrinkali smo
Zabavne informacije Lažna vijest; Klikbejt; Krofnica Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Zabavne informacije Lažna vijest;

Mirza Hatić javnosti je poznat po svojim tvrdnjama da je on srušio krst na Zlatištu iznad Sarajeva 2014. godine. Njegovo ime ponovo je aktualizirao portal pod nazivom “Zabavne informacije” koji je 10. marta u rubrici “info” objavio članak sa sljedećim naslovom:

Mirza Hatic-Pokazat cu ja tim cetnicima iz Visegrada kad izadjem iz zatvora prebit cu ih jednog po jednog i srusit cu im sve krsteve

Ispod ovog naslova nalazi se nekoliko rečenica koje nemaju nikakve veze sa njegovim tvrdnjama, odnosno ne donose najavljenu izjavu, a priložen je i video sa Facebook stranice “Dnevna Doza Robijasa”. Svrha ovakvog naslova i članka koji zapravo ne govori ništa, je prikupljanje klikova koji se pretvaraju u novac.

Obzirom da vijest nije imala značajan broj čitanja (470 u trenutku pisanja analize), vlasnik portala je dan kasnije pokušao ponovo.

„Mirza Hatic se pojavio u Visegradu.Kad su ga vidjeli Cetnici dali se u bijeg i derali se Allahu Ekber (VIDEO)“

Ovaj put pored lažne vijesti u naslovu, imamo napisan cijeli članak, na kraju kojeg se ponovo nalazi isti video sa iste Facebook stranice.

:Zestoki Momak Mirza Hatic se pojavio u Visegradu sa pistoljem.Mirza je  zaganjao cetnike a oni su bijezali jedan po jedan
kazu svjedoci da je Mirza strah i trepet za cetnike jer je ranije srusio  krst na zlatistu,a sad ga se itekako svi boje
Svjedoci tvrde da su cetnici od straha poceli da se deru i da govore Allahu Ekber.

Iako potpuno besmislen i nepismeno napisan, članak je prikupio skoro 4.000 pregleda do pisanja ove analize. Portal “Krofnica” preuzeo je prvi članak koji je objavio 12. marta pod naslovom “Mirza Hatic-Pokazat cu ja tim cetnicima iz Visegrada kad izadjem iz zatvora prebit cu ih jednog po jednog i srusit cu im sve krsteve”.

Bez detaljne provjere, nije teško zaključiti da je riječ o potpuno izmišljenim, odnosno lažnim tvrdnjama. Svi ovi članci nastali su samo sa jednim ciljem - kako bi vlasnicima portala donijeli profit od posjeta, čitanja i klikova. Podsjećamo, Mirza Hatić je u januaru 2016. oduđen na 4 i po godine zatvora.

S obzirom na činjenicu da je riječ o izmišljenim tvrdnjama, svi članci dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Nema najezde ajkula u Jadranu

Za potrebe klikbejta “Slobodna Bosna” je neosnovano pisala o “najezdi...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: O Mektiću i Davidu neosnovano

U proteklim danima pisali smo o seriji članaka koji su objavljivani na portalu...

Dezinformacija
Klikbejt o imenima

Kako od „običnog“ Zakona o ličnom imenu napraviti klikbejt? Nekoliko medija...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me