"Misteriozni objekti" i "vanzemaljci" su ipak sateliti o kojima znamo sve

Korisnici/edruštvenih mreža su prošle sedmice dijelili objave o “misterioznim objektima” na noćnom nebu. Portali su zatim požurili da prikupe klikove na “svijetlećim loptama” i “nepoznatom fenomenu”, spominjući čak i da je isti vidljiv tokom “trajanja policijskog sata” - iako im je bilo sasvim jasno da se ne radi ni o čemu tajnovitom, već o Starlink satelitima kompanije SpaceX.

Sredinom aprila na društvenim mrežama su se počele širiti objave o “misterioznim objektima” na nebu i “svjetlećim kuglama” koje lebde iznad gradova u regionu. U jednoj od ranijih objava na Facebooku je navedeno da je u pitanju “prava invazija nepoznatih letećih objekata po nebu”, a na kraju stoji i “Narode, zemljani, mi nismo sami u svemiru, oni su tu”. Facebook status je objavljen 14. aprila, ali je dio o “invaziji” dodan naknadno 17. aprila. 

 

Tačno u 21,54,35 iz pravca grabež opet,, ne najavljena,, posjeta. Objekat se lagano udaljio u pravcu izačića. Možete me smatrati ludim ali ovaj put ću i opisati. Kretao se na visini od oko 8 do 10 kilometara. Bešumno, nema zvukova rada motora, samo se čuje kako šumi zrak i kao da nadolazi jak vjetar. Objekat je promjenio tri različite pozicije svjetla i čine jedan trokut dimenzija od 100 do 150 metara. Pitam se da li ste ljudi ćoravi ili ne smijete o ovom pisati i pričati. Molim sve one koji su vidjeli ove akrobacije nepoznatog objekta na nebu da se jave svojim komentarom.Na kraju.Da li je zabrana upotreba aviona zbog prave invazije nepoznatih leteći objekata po nebu diljem planete zemlja ?Dana 17.04.2020 oko 21:45 Bihać je preletjela čitava jedna ,,zvjezdana flota,,koja je preletjela nebom u formaciji po tri letjelice i činile su dug red od oko stotinjak letjelica,a lično sam izbrojao do 54 letjelice i prestao.Narode,zemljani,mi nismo sami u svemiru,oni su tu.

Slične objave, sa više detalja, postale su viralne. U jednoj od takvih je video snimak “nepoznatih” objekata na noćnom nebu:

“Vijesti” o pojavama na nebeskom nebu su ubrzo stigle i na portale. Pink je 17. aprila objavio vijest o “čudnoj” nebeskoj pojavi iznad Srbije i BiH.

ČUDNA POJAVA IZNAD SRBIJE: Tokom policijskog časa, po nebu se nižu SVETLEĆE LOPTE! Videli ih i građani regiona, ali i sveta, čitaoci pitaju ZNAMO LI O ČEMU SE RADI (FOTO+VIDEO)
(...)
Mnogo građana videlo je na nebu iznad Beograda, a kažu i iznad pojedinih gradova u BIH, čudne svetleće lopte kako lebde nebom.

U nastavku teksta Pink kaže:

Portalu Pink.rs obratio se čitalac Bojan iz Beograda, ali i čitaoci iz Loznice Dragan, Branko i Duško, pitajući nas znamo li o čemu je reč. Lozničani čak misle da je možda reč o vanzemaljcima.
- Brat i ja smo bili u kući kada smo čuli nešto poput zvuka automobila. Zbunili smo se, jer je u toku bio policijski čas, pa smo izašli na prozor. Imali smo šta i da vidimo - kugle su se nizale u dva reda i imale su zvuk kao motor automobila. Bilo ih je mnogo! Nismo uspeli da ih snimimo jer se na kameri ništa nije videlo. Uključio sam aplikaciju za praćenje letova i video sam da samo iznad Srbije ima oko 100 aviona. Da li su to bili avioni, ne znam, tako mi nije ličilo, ali ako mi neko potvrdi da je reč o avionima, poverovaću mu - rekao je Bojan iz Kumodraža u poruci portalu Pink.rs.
Na adresu Pink.rs slično pitanje postavila Snežana sa Voždovca. I ona je mislila da je reč o avionima, mada su leteli čudno, u nizu, i više ličili na svetleće lopte.
Društvene mreže pune su snimaka ove dosad neobjašnjene pojave.

Članak na portalu Pink donosi i nekoliko video snimaka fenomena, ali i sljedeću konstataciju:

Jedno od objašnjenja je da je reč o floti letećih tanjira, odnosno u pitanju je niz Starlink satelita koje je lansirao Elon Mask i njegov SpaceX, a koji služe za satelitski internet.
Da li su, s druge strane, u pitanju vanzemaljci, ili nešto drugo, procenite sami.

Špekulacije o prirodi “čudnog fenomena” su prenijeli Alo, Svjetlo dunjaluka i Info Birač.

Istog dana, portal Espreso je objavio svoj članak o “misterioznoj” pojavi:

ČUDNA POJAVA NA NEBU IZNAD BEOGRADA! Građani u panici, šta to svetli usred policijskog časa iznad nas? (VIDEO)

Mnogo građani vidli su na nebu iznad Beograda, a kažu i iznad pojedinih gradova u BIH, čudne svetleće lopte kako lebde nebom.
Neki od njih su uspeli da snime ovu pojavu koja još uvek nije objašnjena. 
Uostalom pogledajte snimak pa procenite sami.
O čemu se ovde radi?

Tvrdnje o pojavi koja “nije objašnjena” su prenijeli Srbija danas, Novosti, Novi, Slobodna Bosna i drugi.

 Portal Vestinet (rs) je svoj članak od 18. aprila opremio sljedećim naslovom:

Snimljeno trideset neidentifikovanih letećih objekata na nebu Srbije, Hrvatske i BiH! VANZEMALJCI? – VIDEO

Dnevni avaz je, pak, svoj članak o “svjetlećim loptama” ilustrovao fotografijom “čudne svjetlosti na nebu”.

“Neobična” i “neobjašnjena” pojava koja sije “paniku” po gradovima regiona je zapravo objašnjena i prije nego što je “uočena” na društvenim mrežama. Radi se o Starlink satelitima koje lansira kompanija SpaceX. 

Starlink je konstelacija satelita koju pravi američka kompanija SpaceX, u vlasništvu Elona Muska, s ciljem da pruži satelitski pristup internetu. Konstelacija će se sastojati od nekoliko hiljada malih satelita u niskoj orbiti oko Zemlje, koji će funkcionisati zajedno za primopredajnicima na tlu. SpaceX je u maju 2018 procijenio da će ukupni troškovi desetogodišnjeg projekta dizajna, izgradnje i lansiranja konstelacije iznositi 10 milijardi američkih dolara. 

SpaceX lansira po 60 satelita u jednoj rundi, s ciljem da lansira preko 1.500 satelita kako bi pružio usluge na skoro cijeloj planeti do kraja 2021. ili u 2022. godini.

Prvo lansiranje većeg seta satelita iz buduće konstelacije se desilo 24. maja 2019, kada je lansirana raketa Falcon 9, sa prvih 60 funkcionalnih satelita, iz Cape Caneveral baze na Floridi. Ostala lansiranja su se desila u 2019. (11. novembra) i 2020. godini (7. januara, 29. januara, 17. februara i 18. marta). Sljedeće lansiranje 60 satelita je planirano 23. aprila ove godine.

Vlasnik kompanije SpaceX, Elon Musk, je rekao sljedeće na konferenciji SATELLITE 2020 (9-12 mart) u Washingtonu:

(Starlink) će pružati uslugu korisnicima do kojih je najteže doći. 5G mreža je odlična za gusto naseljena mjesta, ali nije i za ruralna područja. Dakle, 5G nije baš prikladan za bilo koje rijetko naseljeno područje. Starlink ce pružati uslugu za 3 do 4 posto korisnika do kojih telekomi najteže dolaze. … Dakle, mislim da će biti stvarno od pomoći, i da će značajno rasteretiti tradicionalne telekome.

Iako se radi o konstelaciji satelita koja treba omogućiti pristup internetu u slabo naseljenim područjima, portal Grude se u članku od 18. aprila ipak pita treba li se plašiti “čudnih svjetlećih objekata”: 

Pojavili se svjetleći objekti iznad BiH! Otkrivena im je i svrha, i to globalna

Stanovnike BiH, one koji u policijskom satu pokoji put iziđu na balkon i pogledaju prema nebu iznenadili su čudni svjetleći objekti.
Naravno, što bi bilo drugo u ovom čudnom vremenu nego izvanzemaljci jer jedino još oni nisu napali ovo krhko, Božje čeljade, pomislio bi prosječak žitelj napaćene zemlje.
Ipak, nisu oni i nemamo se razloga plašiti. Ili ipak imamo.
Naime, tvrtka SpaceX, a poznata vam je zbog ekscentričnog šefa Elona Muska, lansirala je 18. ožujka 6. skupinu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla, a odredište im je 550 kilometara iznad tla gdje se već nalaze prethodno lansirani sateliti.
Cilj ovih satelita, kojih će ukupno biti lansirano 12 tisuća, je omogućiti globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom do kraja 2027. godine. Musk se nada da će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30 tisuća.

“Razlog” za strah od satelita je “pronašao” portal Ekstremno u članku od 18. aprila, u kojem tačno navodi da je lansirano šest setova po 60 satelita do objave članka. Također je navedena i svrha konstelacije satelita - usluga pristupa internetu. No, naslov kojim je opremljen članak, kao i njegov zaključak, dovode u pitanje činjenicu da se radi o satelitima i svrhu njihovog postavljanja:

VEČERAS NA NEBU BOSNE I HERCEGOVINE “SATELITI”!? (VIDEO)
(...)
Da li je ovo stvarno istina ili ne,ne znamo. Samo prenosimo informacije koje nam se daju.
Zašto te satelite nismo vidjeli nikad prije korone? Postoje mnoga pitanja na koja ne znamo odgovor.

Vidljivost Spacelink satelita je možda razlog za brigu -  ali ne za korisnike društvenih mreža i čitatelje/ke portala, već za astronome/kinje koji/e promatraju noćno nebo i strahuju da bi veliki broj svijetlećih satelita mogao ozbiljno ugroziti njihov rad. U članku od 30 marta ove godine, portal The Space View kaže:

Otkako je SpaceX lansirao prvu turu od 60 Starlink satelita prošlog maja, mnogi astronomi su bili uznemireni svjetlošću satelita, koji su vidljivi golim okom nakon lansiranja. Ideja velike konstelacije takvih satelita - 1.200 do kraja godine, potom 12.000 i sa prijedlozima za još 30.000 satelita - je navela neke astronome da predviđaju scenarije propasti tog polja nauke.

Tvrdnja da “misteriozni svijetleći objekti” nisu dosad viđani je netačna. Mnogi od portala su opremili članke o Starlink satelitima snimcima na kojima se vide ti sateliti u formi svijetlih tačaka u pravilnoj liniji na noćnom nebu. No, ti video zapisi nisu napravljeni u zemljama ovog regiona, niti su od prošle sedmice. Jedan od češće dijeljenih je napravljen u martu prošle godine, nakon lansiranja prvih 60 Starlink satelita. 

Drugi video koji je također podijeljen više puta je iz januara ove godine.

Što se tiče “čudne svjetlosti” sa fotografije kojom je Dnevni avaz opremio svoj članak, radi se o lansiranju rakete Falcon 9, koja je podnijela zalihe za Međunarodnu svemirsku stanicu sa Floride 6. marta ove godine.

Neki od portala su u svojim naslovima istakli da se “misteriozne pojave na nebu” dešavaju za vrijeme policijskog časa. Budući da je ta restriktivna mjera protiv širenja COVID-19 uvedena uglavnom u noćnim satima, kada se Starlink sateliti vide golim okom, i budući da su sateliti bili vidljivi puno prije uvođenja policijskog časa, takve formulacije nemaju drugu svrhu osim da opremi članka daju ton zavjere. Isto važi i za pitanje “zašto satelite nismo vidjeli prije korone”. Osim što nije tačno da se Starlink sateliti nisu vidjeli “prije korone”, virusi se ne mogu prenositi radio talasima, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19, o čemu smo pisali ranije.

Lažna vijest
Radio talasi ne šire viruse i 5G mreža nije izazvala pandemiju COVID-19

Portali u regiji su prenijeli tvrdnje američkog doktora, poznatog po protiv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 13.04.2020

Budući da se ne radi o nepoznatoj, već o tehnološkoj “pojavi” - to jest o događaju o kojem su mediji već pisali - članci koji u naslovu propituju prirodu svijetlećih objekata na nebu, a zatim navode da su u pitanju sateliti, dobijaju ocjenu klikbejt. Istu ocjenu dobijaju i članci sa naslovima o “neidentifikovanim letećim objektima”. 

Članci koji u tekstu ne objašnjavaju da su u pitanju sateliti dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama, dok članci koji dovode Starlink u vezu sa trenutnom pandemijom COVID-19 dobijaju ocjenu teorija zavjere. Istu ocjenu dobijaju i naslovi koji tvrde da se fenomen dešava “u vrijeme policijskog časa”.

Napomena 23.12.2020.

Članak portala Espreso je u međuvremenu ispravljen i sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba) 

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 21. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me