Misteriozni sarajevski sastanak

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Alternativna televizija je objavila informaciju da je u Sarajevu održan sastanak između Denisa Zvizdića, Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Zorana Galića. Iako su dva aktera demantovala da je održan bilo kakav sastanak, dok treći akter nije ni potvrdio ni demantovao navode, mediji su i dalje prenosili ove tvrdnje, pritom ne objavljujući reakcije aktera priče.

Alternativna televizija je 4. oktobra u 7 sati ujutro objavila članak pod naslovom koji govori da “Šarović i Mektić traže da federalna policija vrši kontrolu istočne granice u RS”. 

U članku u kojem se ne navodi ko je bio izvor informacija, stoji da je jučer (op.a. 03.10.) održan sastanak u Sarajevu:

Denis Zvizdić, Dragan Mektić i Mirko Šarović ultimativno zahtijevaju od direktora Granične policije BiH Zorana Galića da pusti federalnu policiju da vrši kontrolu istočne granice sa Graničnom policijom u Republici Srpskoj, saznaje ATV.
Na sastanku koji je održan juče u Sarajevu, a kojem su osim predstavnika Agencija za provođenje zakona na nivou BiH prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, te srpski  ministri iz Republike Srpske ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, vršen je žestok pritisak na Galića da počne sa primjenom Pravilnika koji je lično donio Mektić, a koji predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u BiH u odbranu istočne granice BiH, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.
Zanimljivo je da su upravo srpski ministri uz podršku Zvizdića od Galića tražili da omogući federalnoj policiji da na teritoriji Srpske može raditi sve što je upravo nadležnost Policije Republike Srpske, a pri tome nisu prezali ni od ucjena.
Prema izvoru ATV-a, direktor Granične policije nije podlegao njihovom pritisku, uz oštar odgovor da neće uraditi to što od njega traže, jer je protivustavno i protivzakonito.

U članku nije navedeno da li je ATV pokušao kontaktirati bilo koga od navedenih aktera. Provjeru činjenica i traženje komentara od aktera nisu uradili ni drugi mediji koji su preuzeli članak od ATV-a, poput novinske agencije SRNA, portala “Hrvatski medijski servis”, “Srpskainfo”, “Infosrpska”, “Radio Ljubuški”, “Dnevnik”, “Princip news” i “Blic”. RTRS je ovu vijest odlučio emitovati i u svom programu, tačnije u Dnevniku 1. 

Ubrzo nakon objavljivanja vijesti o navodnom sastanku, uslijedile su brojne reakcije i izjave. Prvi se još u prijepodnevnim satima oglasio član Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Kostadin Vasić, koji je za Srnu rekao da su Mektić i Šarović “ zadatak dobili od američke službe”. Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin, za Srnu je izjavio da je “angažman Federalne policije na teritoriji Srpske - nezakonit”. U oba članka se ponovo navodi informacija da je u Sarajevu održan pomenuti sastanak. 

Demantij Mirka Šarovića

U izjavi objavljenoj u 13:40 u članku novinske agencije FENA, Ministarstvo vanjske trgovine je demanovalo pisanje Alternativne televizije.“Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ni juče niti bilo koji drugi dan, nije učestvovao na bilo kakvom sastanku na kome se razgovaralo o policiji i kontroli granice, niti o žandarmeriji, kako su objavili pojedini mediji” navodi FENA. 

Dalje se putem Alternativne televizije u 13:30 oglasila Dušanka Majkić koja je rekla da “Mektić i Šarović rade protiv interesa RS-a”, a u članku u kojem se ponovo navodi da je održan sastanak u Sarajevu, Mektić i Šarović su opisani kao “ministri u tehničkom mandatu” koji pokazuju “potpunu lojalnost prema politici SDA”.

Demantij Dragana Mektića

Ministar sigurnosti je putem svog Twitter profila demantovao da je održan bilo kakav sastanak, te je naveo kako je tog dana bio na sahrani u Prnjavoru.

Isti dan je Mektić demantovao navode o održanom sastanku i u izjavi za agenciju “Beta” koja je objavljena u članku pod naslovom “Mektić za Betu: Laž je da je traženo da policija FBiH ode na granicu sa Srbijom”:"Nikakvog sastanka o tome nije bilo juče u Sarajevu, kako je to objavila ATV. Ja juče uopšte nisam bio u Sarajevu", kazao je Mektić za agenciju Beta.Dodao je da je kontaktirao Šarovića koji mu je potvrdio da nikakvog sastanka o tome nije bilo, i da je pozvao direktora DGS-a Zorana Galića, da proveri informacije o tome."Pozvao sam Galića koji je demantovao da je bio takav sastanak. Pitao sam ga da li je bilo ikakvih pritisaka, kako navodi ATV, i on mi je rekao da nikakvih pritisaka nije bilo", istakao je Mektić.Najavljujući tužbu protiv ATV za klevetu, Mektić je ocenio da se radi "o lažnoj vesti, konstruisanoj kako bi se diskreditovali on i Šarović i predstavili kao izdajnici RS".

Unatoč tome što su dva aktera demantovala da je u Sarajevu održan sastanak, reakcije na tu vijest su se nastavile. Naredni koji se o ovoj temi oglasio istog dana, tačnije u 14:45, je Dragan Lukač koji je za ATV rekao kako “ima saznanja i informacije da je pokušan određen pritisak na direktora granične policije, Zorana Galića, od strane Zvizdića, Mektića i Šarovića”. Zanimljivo je da ovaj put u članku nije pomenut navodni sastanak nego je isključivo navedeno kako je “pokušan određen pritisak”.

Reakcija Zorana Galića

Posljednja u nizu reakcija došla je od Zorana Galića, direktora Granične policije koji je i jedan od aktera priče, a za kojeg se navodi da je navodno bio 03.10. na sastanku u Sarajevu. U članku koji je objavila Alternativna televizija, stoji kako je “u Graničnoj polliciji BiH potvrđeno za ATV da je bilo pritisaka da se izvrši potpisivanje sporazuma između Ministarstva bezbjednosti BiH i Granične policije kojim bi se omogućilo da na istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom mogu doći i pripadnici policije iz Federacije BiH”. Ni Zoran Galić u svojoj izjavi nije se osvrnuo na informaciju o održanom sastanku, koji ni ovaj put u članku nije pomenut. 

Redakcija “Raskrinkavanja” poslala je upit Alternativnoj televiziji, međutim do objavljivanja ove analize nismo dobili nikakav odgovor. S obzirom na činjenicu da su i Dragan Mektić i Mirko Šaković demantovali navode o održanom sastanku sa Denisom Zvizdićem i Zoranom Galićem, te činjenicu da ni Zoran Galić nije potvrdio da je sastanak održan, tvrdnje Alternativne televizije ocjenjujemo kao lažnu vijest

Prenošenje lažne vijesti će dobiti svi portali koji su prenijeli članak od "Alternativne televizije". 

Mediji koji su prenijeli i bar jedan od dva demantija, također su dobili i ocjenu demantirano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Benzinske pumpe u Kiseljaku nisu imale najniže cijene goriva 8. decembra

Portal ART Info objavio je netačnu informaciju da je 8.12. najjeftinije gor...

Lažna vijest
Lažna vijest
The New York Times nije potvrdio da je Ukrajina počinila ratni zločin u Makijivki

Regionalni mediji tvrde da je The New York Times objavio analizu kojom je p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Pogrešno prikazani podaci iskorišteni kao “dokaz” da vakcine ubijaju

Podaci o “višku” smrtnosti u Evropi iskorišteni su na portalu Hop, bez ikak...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me