Raskrinkavanje.ba

Mizoginija i nebuloze, ruku pod ruku

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Članak o “sedam znakova nevinosti” je blatantan primjer neprofesionalizma online medija.

Veliki broj online medija koji djeluju na našem podneblju (ali i širom svijeta) nemaju nikave profesionalne ili etičke standarde za sadržaj koji objavljuju. Hiperprodukcija sadržaja ne ostavlja prostor za profesionalizam, provjeru činjenica ili poštovanje osnovnih etičkih normi. Savršenih primjer takve produkcije sadržaja je i mizogeni članak o “znakovima nevinosti”.

Putem forme na našem sajtu stigla nam je prijava članka koji je objavljen na portalu “aktuelno24h” 7. novembra. Riječ je o potpuno besmislenoj listi navodnih “znakova da je žena nevina”.

Ovo je 7 jasnih znakova koji nam otkrivaju da li je žena nevina ili ne , neće vas moći lagati…!

NOS – ukoliko nevinoj ženi dotaknete nos, vjerovali ili ne, njoj će se zacrveniti isti. Crvenilo nestaje nakon intimnog odnosa, sa ovim metodama ne možete uvijek biti sigurni.
OČI – oko očiju žene koje nisu nevine imaju tamnije tragove, čak i oni podsjećaju malo na modrice, preklapaju im se donje trepavice.
ČELO – obično je gledatko kod nevinih djevojaka, nakon intimnog odnosa, na čelu se male linije pojave
MALI PRST – kada čuvaju mali prst ispruženim oko jedne minute, nevine djevojke osjećaju trnce, ponavljamo, ne mora značiti da je nevina ili nije zbog toga
GRUDI – uspravne i čvrste su kod nevinih djevojaka grudi, kod onih drugih su opuštenije i veće. I žene koje se porode imaju opuštene grudi
USNE – svjetlije boje imaju djevojke koje se nisu ljubile, nisu ispucale i nemaju modrice po njima
UŠI – kod djevojaka koje su nevine, uspravnije stoje ušne resice

Portal “Viralno danas” je prvi objavio ovaj članak 26.3.2018. godine, a prenijeli su ga portali “Vesti sada” i “Novi”.

“Nevinost” je društvena konstrukcija koja se koristi kako bi se opisala osoba - češće žena nego muškarac - koja nikada nije imala seksualni odnos. Dok kod muškaraca ne postoji fizički znak “nevinosti”, kod žena je uvriježeno da je to himen, iako ni on to nije u potpunosti, jer himen može pući bez seksualnog odnosa, ili ostati očuvan i nakon njega. Osim ovoga, ne postoje nikakvi drugi fizički znaci “nevinosti” bilo za žene ili za muškarce.

Odakle je potekla cijela ova nebulozna priča?   

Izvor članka smo našli u YouTube videu koji je objavljen 14.8.2017. godine. U videu se smjenjuju slike dijelova tijela mladih djevojaka dok kompjuterski čitač teksta govori o 10 “znakova nevinosti” (veća leđa, veći stomak i vlažni obrazi nisu navedeni u članku koji ocjenjujemo). Iako je riječ o videu na engleskom jeziku, nije teško prepoznati da je članak preveden baš odatle, i to zbog neobičnih rečeničnih struktura.

Osim što je u potpunosti besmislena, priča o “znakovima nevinosti” je i izrazito mizogina, počevši od implicitne tvrdnje da je “nevinost” nešto o čemu bi žene trebalo da lažu, preko gluposti o “misteriji ženske nevinosti”, pa do eksplicitnih tvrdnji da “žene koje nisu djevice i nisu udate dobijaju negativan rejting od strane mnogih ljudi” (citat iz videa).

U opisu tog videa stoje linkovi za još nekoliko sličnih seksističkih videa poput: “10 znakova da žena ima visok libido” te “10 neobičnih pomagala za žensku sigurnost”. Linkovi do tih videa vode preko sumnjive reklame za softver koji generiše “kriptovalutu”. I ove klipove čita kompjuterski čitač.

Kanal “The Graf” na kojem je video objavljen, za sebe kaže da “prezentuje činjenice o događajima” i da su “videa prošla kroz razna istraživanja, te da su “fotografije i videa prikupljeni  iz raznih izvora i složeni kao top liste ili nasumično”.

Tako su lokalni mediji prenijeli članak sa videa koji čita kompjuterski čitač bez ikakvog kritičkog razmišljanja o onome što objavljuju.

Zbog činjenice da je portal “Viralno danas” objavio u potpunosti netačan članak, dobit će ocjenu lažna vijest. Svi portali koji su prenijeli članak, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 31.03.2018

Vestisada: Ovo je 7 jasnih znakova koji nam otkrivaju da li je zena nevina ili ne , nece vas moci lagatii

SADA ĆEMO VAM PREDSTAVITI NEKE NEOBIČNE ZNAKOVE KOJI ĆE VAM REĆI DA LI JE ŽENA NEVINA ILI NE. DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA ISTE, EVO O ČEMU SE RADI:

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 10.04.2018

Novi: Evo koji znakovi otkrivaju da li je žena nevina ili ne, DOBRO OBRATITE PAŽNJU

Neobični znakovi koji će vam otkriti da li je žena nevina ili ne. Evo o čemu se zapravo radi...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 26.03.2018

Viralno Danas: Ovo je 7 jasnih znakova koji nam otkrivaju da li je žena nevina ili ne – neće vas više moći lagati

SADA ĆEMO VAM PREDSTAVITI NEKE NEOBIČNE ZNAKOVE KOJI ĆE VAM REĆI DA LI JE ŽENA NEVINA ILI NE. DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA ISTE, EVO O ČEMU SE RADI:

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 07.11.2018

Aktuelno 24h: Ovo je 7 jasnih znakova koji nam otkrivaju da li je zena nevina ili ne , nece vas moci lagatii

SADA ĆEMO VAM PREDSTAVITI NEKE NEOBIČNE ZNAKOVE KOJI ĆE VAM REĆI DA LI JE ŽENA NEVINA ILI NE. DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA ISTE, EVO O ČEMU SE RADI:

  • Prenošenje lažnih vijesti