Mjere iz klikbejta o “karantinu” odnosile su se na Austriju

Portal “Hayat” je objavio članak sa naslovom o “karantinu” koji je “od danas na snazi”. Radi se o stvarnim mjerama protiv širenja virusa SARS-CoV-2 - ali u Austriji.

Ocijenjeni članci
Hayat Klikbejt; Ispravljeno; Narodnjaci Klikbejt; Glas Bosanski Klikbejt; Balkanske.online Klikbejt;

Na portalu Hayat 17.11. objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

OD DANAS NA SNAZI KARANTIN: ZATVARAJU SE ŠKOLE I PRODAVNICE!

Članak je podijeljen i na Facebooku, gdje je zabilježio preko 1.100 interakcija, uključujući i preko 100 dijeljenja. U naslovu se ne navodi u kojoj državi se uvodi “karantin”, ali je iz reakcija pratilaca na Facebooku jasno da je dosta njih steklo utisak da se radi o mjerama u Bosni i Hercegovini.

U tekstu se, ipak, navodi da je riječ o mjerama koje se provode u Austriji, što se iz naslova ne može zaključiti.

Austrijska vlada je objavila kako od 17. novembra zatvara škole i prodavnice, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućne potrepštine, i to dve nedjelje nakon uvođenja djelomičnog karantina koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

Kancelar Sebastian Kurz je, kada je predstavljao mjere, rekao kako se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u tačno određenim okolnostima (kupovina hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja).

"Moj zahtjev za iduće četiri sedmice: ne susrećite se ni s kim – rekao je Kurz na konferenciji dodajući kako niko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionisati te se pozvao na primjer Izraela."

I prodavnice će se zatvoriti, osim prehrambenih, apoteka, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Članak su sa istim naslovom, također 17.11, prenijeli anonimni portali Narodnjaci, Glas bosanski i Balkanske.online.

Nakon što se u Austriji sredinom novembra povećao broj novozaraženih virusom SARS-CoV-2 na preko 4.000 slučajeva dnevno, austrijska vlada donijela je nove oštrije mjere borbe protiv širenja infekcije Covid-19, koje su stupile na snagu 17.11, a najavljeno je da će trajati do 6.12.2020. Prema novim mjerama, ostale su otvorene prodavnice osnovnih potrepština, poput apoteka, pošti, banki, trgovina hranom i slično, dok su, između ostalog, zatvoreni frizerski i kozmetički saloni, pozorišta, koncertne dvorane, kino-dvorane, muzeji i druge komercijalne i uslužne kompanije. Vrtići i niži razredi osnovnih škola ostaju otvoreni, dok viši razredi i univerziteti prelaze na online način rada. 

U Bosni i Hercegovini ovakve mjere nisu stupile na snagu, niti se to u samom članku tvrdi.

No, kako naslov članka na portalu Hayat daje nepotpunu informaciju, čitatelji su opravdano stekli utisak da se “karantin” uvodi u Bosni i Hercegovini. O tome svjedoče i brojni komentari u objavi ovog članka na Facebooku, bilo da se radi o onima koji su povjerovali klikbejt naslovu, ili o onima koji su provjerili o čemu se radi i ljutito reagirali na ovu obmanu. 

Bilo kako bilo, Hayat je na ovaj način - podijelivši naslov o uvođenju karantina samo uz komentar “Nove mjere” - uspio ostvariti preko 1.000 interakcija na društvenim mrežama, što pokazuje Facebookov alat CrowdTangle. 

Shodno tome, naslovu dajemo ocjenu klikbejt. Istu ocjenu dobijaju i naslovi članaka preuzetih na drugim portalima. 

Napomena: 21.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Hayat objavio je ispravku u naslovu, koji sada glasi "AUSTRIJA: OD DANAS NA SNAZI KARANTIN: ZATVARAJU SE ŠKOLE I PRODAVNICE" zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 30. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažni poster za nepostojeći film “Omikron varijanta”

Na društvenim mrežama dijeli se poster za film koji se navodno zove “The Om...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me