Raskrinkavanje.ba

Mladen Marić i paralelna stvarnost na Federalnoj

Analizirajući jednu od epizoda emisije “Paralele” koja se emituje na javnom servisu Federacije BiH, ustanovili smo da je većina tvrdnji i izjava korištenih u toj epizodi pogrešno i manipulativno predstavljena, ili su u potpunosti izmišljene.

“Paralele” su “vanjsko politički magazin” koji se već 18. sezonu emituje na Federalnoj televiziji. Prva emisija emitovana je 29.10.2001. godine, a urednik i voditelj emisije i danas je Mladen Marić. Emisija traje pola sata i po trenutnom rasporedu, emituje se svakog petka u 22:25 sati.

U januaru 2015. je emisija proslavila jubilarnu 500-tu epizodu. Tada je u intervjuu za portal “Klix” Mladen Marić svoju emisiju opisao kao “drugačiju” i navodi da teme obrađuje na “drugačiji” način. “Neću da plasiram vijesti koje nam plasiraju svi” rekao je i zaključio “Govorim istinu i to se pokazalo kroz moje emisije”. Na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici, Mladena Marića prati više od 47.000 osoba. Na zvaničnoj stranici Federalne televizije, trenutna 18. sezona je najavljena riječima “I u novoj sezoni Paralela, pratit ćemo najvažnije događaje sa svjetske političke scene na već prepoznatljiv način.” Pogledajmo na koji to “prepoznatljiv” način Mladen Marić prati svjetske događaje.

“Balkanske državice jedva čekaju da uđu u NATO koji je pobio hiljade ljudi u Libiji i Afganistanu. Dobra večer.”

Ovako je Marić počeo svoju emisiju koja je emitovana 7. decembra 2018. Nakon toga uslijedio je govor Jensa Stoltenberga sa sjednice Sjevernoatlanskog vijeća (North Atlantic Council), nakon kojeg se na ekranu ponovo prikazuje Mladen Marić. Bez ikakvog osvrta na ono što su gledatelji upravo vidjeli i čuli, Marić je rekao “Nato će nas braniti ako nas Marsovci napadnu”.
Uslijedila je najava priloga o protestima u Francuskoj i to riječima “Proteklog vikenda Pariz je bio pod opsadom. Ovako to rade francuske demokrate. Nisu ni Balkanci najgori”. Gledateljima su pročitani statistički podaci o broju povrijeđenih, privedenih, te o pričinjenoj materijalnoj šteti, vidjeli su izjave francuskog Premijera, Predsjednika, učesnika protesta, pomenuti su razlogi početka protesta i njihovi zahtjevi. A onda, na scenu ponovo stupa Mladen Marić.

“Macron radi za Rothschilde”

Ovo su četiri riječi koje čine Marićev osvrt na prilog o protestima u Francuskoj. Više od toga nismo čuli - bez pojašnjenja upravo izgovorene rečenice ili bilo kakvog dokaza za ono što je rečeno. Šta znači “radi”, na koji način, šta tačno, te na osnovu čega je taj zaključak donesen, ostalo je potpuno nejasno. Umjesto bilo kakve razrade izuzetno ozbiljne teze, Marić je sa novih šest riječi najavio novi prilog: “Kina i SAD zakopali ratne sjekire”. Zatim je uslijedilo nekoliko priloga: jedan o samitu G20, jedan o klimatskim promjenama i samitu održanom u poljskom gradu Katovice, te govor Predsjednika Irana o dešavanjima na Bliskom Istoku.

“Dinastija Bush ostala bez glave porodice”

Sa ovih šest riječi Marić je najavio novi prilog, i to o smrti Georga Busha starijeg. Iz priloga smo saznali nekoliko crtica iz života i karijere 41. američkog predsjednika. Zanimljivost tog priloga jeste tvrdnja da je Bush stariji prvi put u javnosti upotrijebio termin “novi svjetski poredak”.

Bush ostao zapamćen kao čovjek koji je prvi put javno upotrijebio pojam “novi svjetski poredak” govoreći u kongresu 11. septembra 1990.”

Nakon toga smo dobili nekoliko informacija o zdravstvenim problemima Busha starijeg, a Marić je prilog zaključio riječima “Čovjek koji je obožavao novi svjetski poredak”.

Idući prilog je najavio pitanjem “Šta je novi svjetski poredak”, nakon čega su gledatelji čuli sljedeće:

Iako je teško reći ko je tvorac novog svjetskog poretka mnogobrojni moćnici ostavili su veliki trag u njegovom stvaranju. Jedan od najpoznatijih se zove David Rockefeller. Tvorac brojnih planova zbog kojih krvare i propadaju razne države. S obzirom na ogromno porodično bogatstvo koje je krojilo ekonomije i politiku brojnih država ne čudi način na koji je Rockefeller razmišljao o novom svjetskom poretku.
“Potrebna je samo jedna dobra svjetska kriza i većina nacija bez pogovora prihvatiće novi svjetski poredak”.

Iz priloga u kojem je citirana izjava smo dobili samo informaciju ko je izjavu rekao. Ne znamo kada i gdje je  izgovorena niti koji je izvor, a umjesto snimka izjave na ekranu smo gledali fotografije Rockefellera. Pretraživanjem navedenog citata na engleskom jeziku dobijamo pregršt rezultata sa stranicama na kojima se nalaze citati, ali i mnogim zavjerološkim portalima koji donose iste informacije kao i Mladen Marić - da je izjavu u navedenom obliku izgovorio Rockefeller, dok neki donose informaciju i da je izgovorena u septembru 1994.

Rockefeller jeste 14. septembra 1994. godine na godišnjoj “Ambasadorskoj večeri” Ujedinjenih Nacija izgovorio nešto slično iz čega je nastao citat koji je zavšio i u programu javnog emitera Federacije BiH, što smo ustanovili snimkom sa tog događaja koji je objavljen na portalu TV mreže “C-span” i koji traje više od jednog sata.

David Rockefeller: 14. septembar 1994.

"(...) Ali trenutne okolnosti, tokom kojih je moguće izgraditi istinski miran i međuovisan svjetski poredak, neće biti tu predugo. Već postoje moćne snage koje su prijetnja da unište sve naše nade i napore, da razore trajni spektar globalne saradnje."

Dalje se u istom prilogu, kako bi razradio svoje teze o novom svjetskom poretku, Marić “vratio” na porodicu Bush. U svom kratkom obraćanju, Marić je, između ostalog, rekao gledateljima da je napad na Pentagon i WTC bio isceniran. Za to, naravno, nije ponudio nikakav dokaz, objašnjenje, niti izvor.

“Uz Georga Busha starijeg, njegov sin jedan je od vatrenih zagovornika novog svjetskog poretka. Iscenirani napad na Pentagon i Svjetski trgovački centar, iskoristio je kao povod za okupaciju Iraka i Afganistana. “Rat u Iraku rijetka je prilika kako bismo se pomakli prema istorijskom periodu kooperacije. Nakon takvih teških perioda, uslijediće novi svjetski poredak”

Izjavu koja je pročitana navodno je izgovorio George Bush mlađi. U pozadini su se samo nizale slike, bez video snimka govora, te ponovo nemamo informacije gdje i kada je Bush izgovorio navedenu izjavu.

Nismo uspjeli identificirati gdje je Bush mlađi rekao takvo nešto. Međutim Bush stariji je 11. septembra 1990. tokom obraćanja Kongresu o stanju u Perzijskom zalivu rekao nešto slično. Čitav snimak tog obraćana dostupan je na stranici “C-Span”.

George Bush: 11. septembar 1990.

"Počelo je novo partnerstvo nacija i stojimo danas u jedinstvenom i izvanrednom trenutku. Kriza u Perzijskom zaljevu, koliko god da je teška, nudi i rijetku priliku za pomicanje prema historijskom periodu saradnje. Iz ovih nemirnih vremena može se roditi naš peti cilj, može izaći - novi svjetski poredak: novo doba - slobodnije od prijetnje terorom, snažnije u potrazi za pravdom i sigurnije u potrazi za mirom. Vrijeme u kojem svi narodi svijeta, istok i zapad, sjever i jug, mogu živjeti i napredovati u harmoniji."

Nakon toga uslijedio je novi prilog. 

“Analizirajući zbivanja u savremenom svijetu politikolozi su prepoznali i objavili shemu po kojoj centri moći mijenjaju sudbinu čitavih država i stvaraju novi svjetski poredak.
1. Uzmi jednu državu koju želiš za svoj ​​cilj i nazovi je kriminalnom državom.
2. Podržavaj lokalne teroriste i govori o njima kao o “borcima za slobodu”.
3. Napravi maksimalnu štetu među civilnim stanovništvom i zahtijevaj međunarodne sankcije i međunarodne snage za intervenciju!
4. Kritiziraj izbore u toj državi i zahtijevaj kontrolu nad njima. Govori da izbori nisu slobodni, nego da su lažirani i da je tamošnja vlada diktatorska.
5. Širi ciljane laži što to se naziva “međunarodni medijski odjek”.
6. Umarširaj u tu državu i uspostavi kontrolu nad njom – nazovi to “mirovna misija”, “oslobađanje” ili “humanitarna intervencija”.
7. Iznesi sve resurse okupirane države i prisvoji ih – nazovi to “stranim investicijama” i “obnavljanjem” okupirane države.
Na ovaj način još jedna država je “oslobođena” i “demokratizirana”.
A sada ponavljaj postupak dok sve države koje se suprotstavljaju ne budu “oslobođene”.
Sada su mir i sloboda ostvareni za dobrobit cijelog čovječanstva”

Pretragom smo ustanovili da ne postoje nikakvi “politikolozi” koji su “analizirali zbivanja u savremenom svijetu”. Ono što je Mladen Marić u programu javnog servisa nazvao “shemom po kojoj centri moći mijenjaju sudbinu čitavih država i stvaraju novi svjetski poredak”, objavljeno je u članku na portalu “Novi svjetski poredak”, najvećem zavjerološkom portalu na našem govornom području kojeg prati 170.000 osoba na društvenim mrežama. Gledateljima Federalne televizije je bukvalno pročitan članak sa ovog portala, objavljen pod naslovom

“POLITOLOZI OBJAVILI SHEMU PO KOJOJ CENTRI MOĆI MIJENJAJU Sudbine čitavih država i stvaraju Novi svjetski poredak”.

Međutim, nije ni ovaj domaći zavjerološki portal originalni autor “sheme”. Ove “korake za uspostavljanje novog svjetskog poretka” prvi put u javnosti je iznio Adrian Salbuchi i to u programu TV kuće Russia Today, koju finansira ruska vlada. Govoreći 2011. godine o smrti Muamera Gadafija. Salbuchi je tada rekao:

Adrian Salbuchi: 

"Vidimo kako je Hillary Clinton, vrlo jasno rekla: "Došli smo, vidjeli smo, umro je" (op.a. aludirajući na izreku “Dođoh, vidjeh, pobijedih”) a onda se počela smijati. Ovo je poruka svijetu o tome kako ovaj novi svjetski poredak funkcionira. Kada odluče da promijene režim, oni to čine s najvećim nasiljem, i to je cijeli model. Prvo ciljaju na zemlju nazivajući je kriminalnom državom, a onda podržavaju lokalne teroriste i zovu ih borcima za slobodu….”

Adrian Salbuchi inače je bio i kolumnista portala Russia Today. Salbuchi je novinar, pisac, analitičar, političar i ultradesničar, koji, između ostalog, o židovima govori u sličnim manirima ko i Adolf Hitler. Na Youtube kanalu “TLV1” koji se predstavlja kao televizija, odnosno nezavisni medij, ima i svoju emisiju “Druga republika”. Nije na odmet napomenuti da je Davd Duke, nekadašnji lidera Ku-Klux-Klana, poštovalac Adriana Salbuchija što je rekao tokom zajedničkog gostovanja na argentinskoj televiziji.

Redakcija “Raskrinkavanja” pisala je uredništvu Federalne televizije. U upitu smo pitali da li je emisija “Paralele” dio informativnog programa, te da li prolazi redovne provjere prije samog emitovanja. Odgovor do objavljivanja analize nismo dobili.

S obzirom na sve iznesene činjenice u ovoj analizi, tvrdnje koje je Mladen Marić iznio u programu Federalne televizije, ocjenjujemo kao teoriju zavjere, manipulisanje činjenicama i lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.12.2018

FTV: Paralele, 07.12.2018.

> EMISIJE FTV > Paralele

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest