Moguće je zatrudnjeti sa spiralom, ali nije moguće da se beba rodi držeći je u ruci

Mediji godinama objavljuju fotografije novorođenčadi sa kontraceptivnim sredstvom koje se zove spirala u ruci, uz netačne tvrdnje da su se ove bebe rodile tako.

Foto: Freepik

Na portalu Kutaknet je 21.4.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

U članku se tvrdi da je izvjesna Lucy Hellein iz Sjedinjenih Američkih Država zatrudnila uprkos činjenici da je koristila kontracepcijsku spiralu, te da se njen sin rodio držeći spiralu u ruci. Objavljena je i slika novorođenog djeteta sa spiralom u ruci.

Foto: Kutaknet

Iako je objavljen u aprilu, članak se i dalje dijeli na Facebooku. Objava od 24.8.2023. godine na ovoj društvenoj mreži zabilježila je preko 26.000 interakcija.

Vijest o fotografiji novorođenčeta sa spiralom izvorno je objavljena 4.5.2017. godine na portalu 24 sata, a portali iz regiona je od tada “recikliraju”, nerijetko uz tvrdnju da je dijete rođeno sa njom u rukama.

Osim priče o djetetu Lucy Hellein, na portalima su proteklih godina objavljivane i druge priče o “čudesnim rođenjima” djece sa spiralama u rukama. Tako je u julu 2020. godine popularna bila vijest da se u Vijetnamu beba rodila držeći spiralu. Tvrdnja je prvobitno objavljena 6.7. 2020. godine u naslovu članka na portalu Novi život, iako je u trenutno dostupnoj verziji u samom članku objašnjeno da dijete nije rođeno držeći spiralu.

Članci su često bili opremljeni naslovima u kojima se tvrdi da je “život pobijedio smrt” ili čak da se “beba spasila od abortusa”, dok su “čudesne vijesti” bile podijeljene i na web stranicama organizacija koje lobiraju protiv prava na abortus.

Beba se rodila s maminom spiralom – život je pobijedio smrt (Novi život)

BEBA SE SPASILA ABORTUSA: RODILA SE UPRKOS ŽELJI MAJKE (Hayat)

(FOTO) Beba sa sobom na svijet donijela mamino kontraceptivno-abortivno sredstvo – tzv. spiralu (Narod.hr)


Šta je spirala?

Intrauterini uložak ili kontracepcijska spirala je kontracepcijski uređaj koji se umeće u matericu kako bi spriječio trudnoću u dužem vremenskom periodu. Postoje dvije vrste spirala, bakrene i hormonalne. Obje vrste imaju plastični omot u obliku slova T. 

Bakrene spirale uzrokuju upalu endometrija, odnosno sluznice materice. Zbog toga, čak i ako spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, njena implantacija je znantno otežana. Hormonalna spirala ispušta hormon levonorgestrel, što otežava plivanje spermatozoida do jajovoda, te djelimično potiskuje sposobnost oslobađanja jajne ćelije tokom menstrualnog ciklusa.

Spirale se koriste od 3 do 10 godina, a mogu se ukloniti i ranije ako to žena zahtijeva. Smatra se da spirale imaju stopu efikasnosti od 99% u preveniranju trudnoće. Dakle, iako mala, postoji mogućnost trudnoće i za žene koje koriste kontracepcijsku spiralu.

Spirala može biti neefikasna ukoliko ispadne, pomjeri se, ne počne djelovati (hormonalne spirale djeluju tek nakon sedam dana od umetanja) ili joj istekne rok upotrebe. Ukoliko dođe do trudnoće dok se spirala nalazi u materici, trudnica može imati povećan rizik od vanmaterične trudnoće, spontanog pobačaja, infekcije ili preranog rođenja. U slučaju trudnoće, ljekar/ka će pokušati izvaditi spiralu. Ukoliko to nije moguće zbog povećanja materice, ljekari/ke spiralu vade nakon porođaja.

Iako kontracepcija služi za prevenciju neželjene trudnoće, što bi u konačnici značilo manji broj abortusa, grupe koje zagovaraju ukidanje prava na abortus već godinama se zalažu za ograničavanje ili zabranu raznih vrsta kontracepcije, uključujući i spirale (1, 2, 3). 

Kao što je gore objašnjeno, iako ovaj uređaj uglavnom sprječava oplođivanje jajne ćelije, u rijetkim slučajevima sprječava implantaciju oplođene jajne ćelije na zid materice, što pojedine grupe koje vjeruju da život počinje začećem smatraju prekidanjem, a ne preveniranjem trudnoće. Takve tvrdnje sadrže nekoliko logičkih nedostataka, s obzirom na to da se oplođena jajna ćelija mora implantirati da bi se razvijala. Trudnoća se definiše kao period u kojem se fetus razvija unutar ženine materice. U prirodi, veliki broj oplođenih jajnih ćelija bude izgubljeno prije nego što se implantiraju.

Dakle, kontracepcija nije abortus odnosno prekid trudnoće.


Da li se bebe rađaju sa spiralom u ruci?

Neke fotografije novorođenčadi sa spiralom u ruci koje su objavljivali mediji iz regiona već su bile predmet analiza nekoliko fact-checking portala. Portal AFP je u članku od 13.9.2022. godine objasnio da je fotografija bebe iz 2017. godine, čija se majka zove Lucy Tyler, nastala nakon što je medicinska sestra stavila spiralu izvađenu iz majčine materice u ruku djeteta. Majka je za AFP potvrdila da je spirala pronađena iza posteljice.

Naš partnerski fact-checking portal Faktograf se u analizi od 2.8.2022. godine bavio fotografijom nastalom u Vijetnamu. Kako je za medij VnExpress 1.7.2020. potvrdio ljekar koji je porodio dijete, spirala je ispala za vrijeme porođaja, a dijete ju je nakon porođaja refleksnim stiskanjem šake zgrabilo.

Kako je za AFP kazala vanredna profesorica na Stanfordu doktorica Sophia Yen, fetus se razvija unutar amnionske ili gestacijske vrećice (vodenjak) u koju spirala ne može ući, stoga je nemoguće da se dijete rodi sa spiralom u ruci.

To je potvrdila i ginekologinja Leena Nathan za fact-checking portal Snopes, koji se također bavio ovom temom još 2017. godine.

Dakle, trudnoća je moguća čak i ukoliko žena koristi kontracepcijsku spiralu. Moguće je i da spirala ostane u materici za vrijeme cijele trudnoće i da se izvadi nakon porođaja. Nije, pak, moguće da se beba rodi sa spiralom u ruci.

Shodno činjenicama, tvrdnju da se beba iz Vijetnama rodila sa kontracepcijskom spiralom u ruci, prvobitno objavljena na portalu Novi život, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dajemo i tvrdnji da se beba Lucy Hellein rodila sa spiralom u ruci, s obzirom na to da je trenutno nemoguće utvrditi ko je prvobitno objavio tu tvrdnju.

Napomena

31.8.2023.

Portali Kurir, Espreso  i Mondo ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

Nakon objave ove analize, portal Žena objavio je 31.8.2023. godine članak u kojem se navodi da je beba Lucy Hellein rođena sa spiralom u ruci.  Tu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

1.9.2023.

Naknadnom pretragom utvrđeno je da je portal Blic 5.5.2017. godine objavio članak koji sadrži netačnu tvrdnju da je beba Lucy Hellein rođena sa spiralom u ruci. Tu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Nakon objave ove analize, portali Alo i Sandžaklive ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

4.9.2023.

Nakon obajve ove analize, portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

7.9.2023.

Nakon objave ove analize, portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023.

Nakon objave ove analize, portal BN RTV ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.9.2023.

Nakon objave ove analize, portali Oaza znanja i Ekskluziva ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

12.9.2023.

Nakon objave ove analize, portal Banjaluka ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 30. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me