Raskrinkavanje.ba

Moguće je zatrudnjeti sa spiralom, ali nije moguće da se beba rodi držeći je u ruci

Mediji godinama objavljuju fotografije novorođenčadi sa kontraceptivnim sredstvom koje se zove spirala u ruci, uz netačne tvrdnje da su se ove bebe rodile tako.

Foto: Freepik

Na portalu Kutaknet je 21.4.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

U članku se tvrdi da je izvjesna Lucy Hellein iz Sjedinjenih Američkih Država zatrudnila uprkos činjenici da je koristila kontracepcijsku spiralu, te da se njen sin rodio držeći spiralu u ruci. Objavljena je i slika novorođenog djeteta sa spiralom u ruci.

Foto: Kutaknet

Iako je objavljen u aprilu, članak se i dalje dijeli na Facebooku. Objava od 24.8.2023. godine na ovoj društvenoj mreži zabilježila je preko 26.000 interakcija.

Vijest o fotografiji novorođenčeta sa spiralom izvorno je objavljena 4.5.2017. godine na portalu 24 sata, a portali iz regiona je od tada “recikliraju”, nerijetko uz tvrdnju da je dijete rođeno sa njom u rukama.

Osim priče o djetetu Lucy Hellein, na portalima su proteklih godina objavljivane i druge priče o “čudesnim rođenjima” djece sa spiralama u rukama. Tako je u julu 2020. godine popularna bila vijest da se u Vijetnamu beba rodila držeći spiralu. Tvrdnja je prvobitno objavljena 6.7. 2020. godine u naslovu članka na portalu Novi život, iako je u trenutno dostupnoj verziji u samom članku objašnjeno da dijete nije rođeno držeći spiralu.

Članci su često bili opremljeni naslovima u kojima se tvrdi da je “život pobijedio smrt” ili čak da se “beba spasila od abortusa”, dok su “čudesne vijesti” bile podijeljene i na web stranicama organizacija koje lobiraju protiv prava na abortus.

Beba se rodila s maminom spiralom – život je pobijedio smrt (Novi život)

BEBA SE SPASILA ABORTUSA: RODILA SE UPRKOS ŽELJI MAJKE (Hayat)

(FOTO) Beba sa sobom na svijet donijela mamino kontraceptivno-abortivno sredstvo – tzv. spiralu (Narod.hr)


Šta je spirala?

Intrauterini uložak ili kontracepcijska spirala je kontracepcijski uređaj koji se umeće u matericu kako bi spriječio trudnoću u dužem vremenskom periodu. Postoje dvije vrste spirala, bakrene i hormonalne. Obje vrste imaju plastični omot u obliku slova T. 

Bakrene spirale uzrokuju upalu endometrija, odnosno sluznice materice. Zbog toga, čak i ako spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, njena implantacija je znantno otežana. Hormonalna spirala ispušta hormon levonorgestrel, što otežava plivanje spermatozoida do jajovoda, te djelimično potiskuje sposobnost oslobađanja jajne ćelije tokom menstrualnog ciklusa.

Spirale se koriste od 3 do 10 godina, a mogu se ukloniti i ranije ako to žena zahtijeva. Smatra se da spirale imaju stopu efikasnosti od 99% u preveniranju trudnoće. Dakle, iako mala, postoji mogućnost trudnoće i za žene koje koriste kontracepcijsku spiralu.

Spirala može biti neefikasna ukoliko ispadne, pomjeri se, ne počne djelovati (hormonalne spirale djeluju tek nakon sedam dana od umetanja) ili joj istekne rok upotrebe. Ukoliko dođe do trudnoće dok se spirala nalazi u materici, trudnica može imati povećan rizik od vanmaterične trudnoće, spontanog pobačaja, infekcije ili preranog rođenja. U slučaju trudnoće, ljekar/ka će pokušati izvaditi spiralu. Ukoliko to nije moguće zbog povećanja materice, ljekari/ke spiralu vade nakon porođaja.

Iako kontracepcija služi za prevenciju neželjene trudnoće, što bi u konačnici značilo manji broj abortusa, grupe koje zagovaraju ukidanje prava na abortus već godinama se zalažu za ograničavanje ili zabranu raznih vrsta kontracepcije, uključujući i spirale (1, 2, 3). 

Kao što je gore objašnjeno, iako ovaj uređaj uglavnom sprječava oplođivanje jajne ćelije, u rijetkim slučajevima sprječava implantaciju oplođene jajne ćelije na zid materice, što pojedine grupe koje vjeruju da život počinje začećem smatraju prekidanjem, a ne preveniranjem trudnoće. Takve tvrdnje sadrže nekoliko logičkih nedostataka, s obzirom na to da se oplođena jajna ćelija mora implantirati da bi se razvijala. Trudnoća se definiše kao period u kojem se fetus razvija unutar ženine materice. U prirodi, veliki broj oplođenih jajnih ćelija bude izgubljeno prije nego što se implantiraju.

Dakle, kontracepcija nije abortus odnosno prekid trudnoće.


Da li se bebe rađaju sa spiralom u ruci?

Neke fotografije novorođenčadi sa spiralom u ruci koje su objavljivali mediji iz regiona već su bile predmet analiza nekoliko fact-checking portala. Portal AFP je u članku od 13.9.2022. godine objasnio da je fotografija bebe iz 2017. godine, čija se majka zove Lucy Tyler, nastala nakon što je medicinska sestra stavila spiralu izvađenu iz majčine materice u ruku djeteta. Majka je za AFP potvrdila da je spirala pronađena iza posteljice.

Naš partnerski fact-checking portal Faktograf se u analizi od 2.8.2022. godine bavio fotografijom nastalom u Vijetnamu. Kako je za medij VnExpress 1.7.2020. potvrdio ljekar koji je porodio dijete, spirala je ispala za vrijeme porođaja, a dijete ju je nakon porođaja refleksnim stiskanjem šake zgrabilo.

Kako je za AFP kazala vanredna profesorica na Stanfordu doktorica Sophia Yen, fetus se razvija unutar amnionske ili gestacijske vrećice (vodenjak) u koju spirala ne može ući, stoga je nemoguće da se dijete rodi sa spiralom u ruci.

To je potvrdila i ginekologinja Leena Nathan za fact-checking portal Snopes, koji se također bavio ovom temom još 2017. godine.

Dakle, trudnoća je moguća čak i ukoliko žena koristi kontracepcijsku spiralu. Moguće je i da spirala ostane u materici za vrijeme cijele trudnoće i da se izvadi nakon porođaja. Nije, pak, moguće da se beba rodi sa spiralom u ruci.

Shodno činjenicama, tvrdnju da se beba iz Vijetnama rodila sa kontracepcijskom spiralom u ruci, prvobitno objavljena na portalu Novi život, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dajemo i tvrdnji da se beba Lucy Hellein rodila sa spiralom u ruci, s obzirom na to da je trenutno nemoguće utvrditi ko je prvobitno objavio tu tvrdnju.

Napomena

31.8.2023.Portali Kurir, Espreso  i Mondo ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

Nakon objave ove analize, portal Žena objavio je 31.8.2023. godine članak u kojem se navodi da je beba Lucy Hellein rođena sa spiralom u ruci.  Tu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

1.9.2023.Naknadnom pretragom utvrđeno je da je portal Blic 5.5.2017. godine objavio članak koji sadrži netačnu tvrdnju da je beba Lucy Hellein rođena sa spiralom u ruci. Tu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.Nakon objave ove analize, portali Alo i Sandžaklive ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

4.9.2023.Nakon obajve ove analize, portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

7.9.2023.Nakon objave ove analize, portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023.Nakon objave ove analize, portal BN RTV ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.9.2023.Nakon objave ove analize, portali Oaza znanja i Ekskluziva ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

12.9.2023.Nakon objave ove analize, portal Banjaluka ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.2.2024. Nakon objave ove analize, portal Žena ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.07.2023

Kutaknet: SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dečak koji se rodio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.05.2017

Alo: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dečak koji se rodio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

Avaz: Nevjerovatan prizor: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća

Amerikanka Lucy Hellein prvo se šokirala što je uopće trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dječak koji se...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

Banjaluka: Nevjerovatan prizor: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća (Foto)

Amerikanka Lucy Hellein prvo se šokirala što je uopće trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dječak koji se...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 20.01.2019

Narod.ba: Zeznuo ih sve: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća

Lucy Hellen iz SAD-a najprije se šokirala što je uopće trudna jer je stavila hormonalnu spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio maleni...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

Alternativna televizija (.rs): Nevjerovatan prizor: Dječak se rodio držeči maminu spiralu protiv začeća

Lusi Helen iz SAD šokirala se što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je uslijedilo kada se rodio mali dje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

CDM: Život pobjeđuje: Dječak se rodio držeći maminu spiralu protiv začeća

Lusi Helen iz SAD šokirala se što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je uslijedilo kada se rodio dječak k...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

Kurir: SLIKA O KOJOJ BRUJI SVET: Dečak se rodio držeći maminu SPIRALU PROTIV ZAČEĆA! Neverovatan prizor!

Lusi Helen iz SAD šokirala se što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je usledelo kada se rodio mali dečak...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.08.2023

Sandzaklive: SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dečak koji se rodio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 25.08.2023

Adria Press: SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dječak koji se rodi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.05.2017

Ekskluziva: SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dječak koji se rodi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 15.04.2023

Oaza Znanja: SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dečak koji se rodio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 04.05.2017

Cazin net: Zeznuo ih sve: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća

Lucy Hellen iz SAD-a najprije se šokirala što je uopće trudna jer je stavila hormonalnu spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio maleni...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.05.2017

Novi: ZAZNUO SVE: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća (FOTO)

Ova fotografija proširila se internetom kao vihor. Samo na Facebooku je podijeljena više od 70.000 puta. Prizor je nevjerojatan - novorođenče s majčin...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.05.2017

Sisak info: Zeznuo ih sve: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća

Lucy Hellen iz SAD-a najprije se šokirala što je uopće trudna jer je stavila hormonalnu spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio maleni...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

eBrčko: Nevjerovatan prizor: Dječak se rodio držeči maminu spiralu protiv začeća

Lusi Helen iz SAD šokirala se što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je uslijedilo kada se rodio mali dje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

BH index: Zeznuo ih sve: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća

Lucy Hellen iz SAD-a najprije se šokirala što je uopće trudna jer je stavila hormonalnu spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio maleni...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

Happy TV: OVO JOŠ NISTE VIDELI: Beba se rodila sa maminom spiralom protiv začeća u ruci! (FOTO)

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dečak koji se rodio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.04.2023

Južni vetar: SVE IH JE ZEZNUO: Rodio se držeći maminu spiralu protiv začeća!

Lusi Helen iz SAD prvo se šokirala što je uopšte trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće, a još veće iznenađenje je bio mali dečak koji se rodio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

LaudatoTV: Liječnici zabilježili 'pobjedu života': Beba se rodila sa spiralom u ruci

Prije nekoliko dana jedna vijetnamska bolnica objavila je fotografiju novorođene bebe koja je svojim roditeljima pri porodu 'vratila' kontracepcijsko...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Faktor: Žena ostala trudna uprkos kontracepciji: Beba rođena sa spiralom u ruci

Beba u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Net hr: NEVIĐENI SLUČAJ ZAPANJIO SVIJET: / Mama je ostala trudna preko spirale, beba ponijela jeziv 'suvenir' iz maternice

Fotografije pokazuju kako mališan čvrsto drži spiralu u ruci, kao da je suvenir njegova vremena provedenog u majčinoj utrobi

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Fokus: Ostala trudna usprkos kontracepciji, beba rođena sa spiralom u ruci

Beba je bila zdrava i težila je 3,2 kg, no njen dolazak bio je neuobičajen zahvaljujući činjenici da je ponijela suvenir sa sobom

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2021

Noizz: Žena je zatrudnela iako je ugradila spiralu - rodila je sina, a njegove fotke su sa razlogom završile svuda po mrežama

U današnje vreme postoje mnogobrojni načini kontracepcije, ali nisu uvek delotvorni. To može potvrditi jedna majka (34) iz Vijetnama koja je rodila be...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.06.2021

Žena: "Čim sam ovo video, morao sam da fotografišem, NIŠTA SLIČNO NISAM DOŽIVEO U KARIJERI": Lekar je okačio slike bebe koja je rođena sa NEOBIČNIM SUVENIROM

- Morao sam da slikam ovo! - rekao je lekar na porođaju, a slike su obišle svet!

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.07.2020

Novizivot: Beba se rodila s maminom spiralom – život je pobijedio smrt

Beba iz Vijetnama se rodila s maminom spiralom koju je potjerala van te na taj način pobijedila smrt koja joj je bila namijenjena.

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Bitno net: Kakve fotografije! Beba ‘pobijedila’ majčinu spiralu, držala je u ruci pri porodu

Dijete težine 3,3 kilograma rođeno je zdravo te je svojim roditeljima "vratilo" kontraceptivno sredstvo.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

021.rs: Beba se rodila držeći kontraceptivnu spiralu u ruci

Lusi Helejn rodila je dečaka Dekstera koji je na svet došao držeći u pesnici kontraceptivnu spiralu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Espreso.co.rs: OSTALA JE TRUDNA UPRKOS SPIRALI: Kad se beba rodila, ZAMALO NIJE PALA U NESVEST kad ju je videla!

Pre dve godine, ova majka dvoje dece ugradila je spiralu, kao metodu kontracepcije

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Index: Ostala trudna usprkos kontracepciji - beba je rođena sa spiralom u ruci

BEBA u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 10.07.2020

RTV BN: Beba rođena sa spiralom u ruci! (FOTO)

Beba u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Međugorje info: Liječnici zabilježili 'pobjedu života': Beba se rodila sa spiralom u ruci

Prije nekoliko dana jedna vijetnamska bolnica objavila je fotografiju novorođene bebe koja je svojim roditeljima pri porodu 'vratila' kontracepcijsko...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Tuzlanski: Koristila kontracepciju, ali je ipak ostala trudna: Beba rođena sa spiralom u ruci

Beba u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Haber: Ostala trudna usprkos kontracepciji, beba rođena sa spiralom u ruci

Beba je bila zdrava i težila je 3,2 kg, no njen dolazak bio je neuobičajen zahvaljujući činjenici da je ponijela suvenir sa sobom

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Hayat: OSTALA TRUDNA UPRKOS SPIRALI: KAD SE BEBA RODILA, ZAMALO NIJE PALA U NESVIJEST KAD JU JE VIDJELA

U današnje vrijeme postoje mnogobrojni načini kontracepcije, ali nisu uvijek učinkoviti.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

072 Info: Ostala trudna usprkos kontracepciji, beba rođena sa spiralom u ruci

Beba u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Hrvatska danas: Ostala trudna unatoč spirali: Kada je rodila, imala je što vidjeti

U današnje vrijeme postoje mnogobrojni načini kontracepcije, ali nisu uvijek učinkoviti. To može potvrditi jedna majka (34) iz Vijetnama koja je rodil...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 10.07.2020

Haber: Žena ostala trudna uprkos kontracepciji: Beba rođena sa spiralom u ruci

Beba u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Žena: ČUDO Rodio se držeći KONTRACEPTIVNO SREDSTVO koje nije sprečilo njegovu mamu da zatrudni: Slike obišle svet, a evo šta kaže lekar

Iz bolnice u severnom Vijetanamu stigle su fotografije bebe koje u ruci drži spiralu koju je pobedila, odnosno koje nije sprečila njegovu mamu da osta...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 10.07.2020

Svjetionik centar za život: Ostala trudna unatoč spirali: Kada je rodila, imala je što vidjeti

Spiralu koristi preko 150 milijuna žena diljem svijeta, pa je tako najšire korištena reverzibilna metoda kontracepcije

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 11.09.2020

Najportal (.ba): Proletjelo pored zaštite: RODILA BEBU SA SPIRALOM U RUCI

U današnje vrijeme postoje brojne metode kontracepcije, ali one nisu uvijek 100% djelotvorne. Tome u prilog ide i slučaj 34-ogodišnje majke iz Vijetna...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.07.2020

Hayat: BEBA SE SPASILA ABORTUSA: RODILA SE UPRKOS ŽELJI MAJKE

Žena je vjerovala da će ovaj momenat moći da izbjegne.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Narod.hr: (FOTO) Beba sa sobom na svijet donijela mamino kontraceptivno-abortivno sredstvo – tzv. spiralu

U Vijetnamu je prije nekoliko dana rođena beba koja u ruci drži kontraceptivno i abortivno sredstvo – tzv. spiralu.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Demos Media: Ostala trudna unatoč spirali: Kada je rodila, imala je što vidjeti…

U današnje vrijeme postoje mnogobrojni načini kontracepcije, ali nisu uvijek učinkoviti. To može potvrditi jedna majka (34) iz Vijetnama koja je rodil...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.06.2021

Mondo.rs: ŠANSE DA SE OVA BEBA RODI BILE SU 1:100, A ONDA JE SVE OSTAVILA U ŠOKU: Fotke obišle svet - da li vidite šta je čudno?

Kako je moguće da beba bude rođena sa spiralom?

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.02.2023

Mondo.rs: DA LI ŽENE SA UGRAĐENOM SPIRALOM MOGU DA ZATRUDNE: Iznenadiće vas odgovor ginekologa, razbio NAJVEĆU ZABLUDU koja vlada!

Koliko su česti slučajevi da žene sa ugrađenom spiralom zatrudne i kako je to uopšte moguće, otkrio je ginekolog dr Vanja Milošević.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

Kurir: ŽENA OSTALA TRUDNA UPRKOS KONTRACEPCIJI: Čak su se i doktori ZAPANJILI, a rodila se beba sa OVIM U RUCI! (FOTO)

Beba u Vijetnamu rođena je s kontracepcijskom spiralom u ruci, a fotografije su postale viralne na društvenim mrežama.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 31.08.2023

Žena: Ova beba PRKOSI NAUCI I ZDRAVOM RAZUMU, ono sa čime se rodila u ruci KOSI SE SA LOGIKOM, majka je van sebe od ŠOKA: Sad želi da po SVAKU CENU SPREČI da se slično desi

Lusi Helen iz Sjedinjenih Američkih Država ostala je zaprepašćena kada je saznala da je ostala trudna jer je stavila spiralu protiv trudnoće. Iako je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.05.2017

Blic: SLIKA KOJA JE OBIŠLA PLANETU Novorođenče došlo na svet držeći u ruci KONTRACEPTIVNU SPIRALU

Ako u roditeljstvu postoji trenutak za pamćenje, onda je to definitivno kada novorođenče prvi put stegne svoje prstiće. Ova beba je uspela da ode kora...

 • Prenošenje lažnih vijesti