Montirane fotografije “snimljene aure” kao sredstvo promocije

Navodna ispovijest Zagrepčanke o tome kako su ona i njen suprug koristili usluge snimanja “aure kamerom” opremljena je fotografijama koje su preuzete sa “stock” stranica i naknadno uređene.

Foto:  Raskrinkavanje.ba

Na portalu Atma 28.3.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Kako je meni i mom mužu pomoglo snimanje aura kamerom u Theta Centru

Pisan u prvom licu jednine, u formi ispovijesti, članak donosi navodnu priču bračnog para o “snimanju aure kamerom”. Supruga, potpisana samo kao Mirjana iz Zagreba, piše:

Došli smo na snimanje aura kamerom na nagovor prijatelja, koji nam je preporučio da dođemo poslikati auru (...) On je ispao crveno-ljubačisti s daškom narančaste, a ja sam bila žuto-zelena (...)

U ovoj ispovijesti navodi se kako je Mirjana “žute aure”, a njen suprug “crvene”, što, prema njenim riječima, objašnjava njihova ponašanja i karakterne crte.

U izvještaju koji smo dobili piše vrlo jasno, da crveni tipovi aure dobivaju energiju kad se suočavaju sa strahovima i bude instinkt za preživljavanje. I moj muž je prepoznao to intuitivno kod sebe i išao se voziti po “opasnim” brdskim cestama s đipom. Ja sam mu to cijelo vrijeme prigovarala i kvocala mu zbog skupog goriva koje je potrošio.
U mojem izvještaju piše da je za mene dosta važno da budem lijena i da komuniciram s drugim ljudima kako bi se odmorila. Ja sam to prepoznala i radila, ali onda bi dobivala prijeki pogled mog muža da sam beskorisna na kauču (iako sam prije toga cijeli dan radila) ili da bezveze pričam o ničemu na telefon.
Kao žuta aura, ja volim novac i mogu reći da mi je tih nešto eura potrošenih na snimanje aure jedan od mojih najboljih uloga u životu. Ono što je to jednostavno snimanje za 62 eura riješilo nije moglo riješiti 10 godina razgovora između mene i mog muža. Kad je on vidio da ja trebam ljenčariti, a ja da on treba svoj đip mi smo se jednostavno prestali svađati oko toga.

Članak je opremljen i dvjema fotografijama. Na jednoj je prikazan muškarac na crvenoj pozadini, a na drugoj žena na žutoj podlozi, oboje fotografisani iz profila.

Foto: Screenshot Atma (.hr)

Članak završava pozivom na prijavu i linkom preko kojeg piše “prijavi se” i koji korisnike/ce vodi na portal Drumtidam. Na njemu je dostupan cjenovnik usluga Theta centra za “snimanja aure kamerom”, kao i lista termina u Zagrebu i Rijeci koje je moguće rezervisati.

Foto: Screenshot Atma (.hr)

Identičan članak objavljen je i na stranici samog Theta Centra. Na zvaničnoj stranici ovog centra u rubrici “O nama” navodi se da on “okuplja stručnjake na području alternativnog načina liječenja, poboljšanja zdravlja i općeg ljudskog života”. 

Šta je aura?

Hrvatska enciklopedija za termin aura navodi kako on u medicini može označavati senzorno stanje koje prethodi napadu epilepsije. Termin se takođe upotrebljava i u okultizmu i parapsihologiji kako bi se njime označila “boja” energetskog zračenja oko osobe.

aura
aura (grč. αὔρα: dah, zrak, vjetar).
1. U medicini, neobično senzorno ili psihičko stanje koje prethodi epileptičkom napadaju. Termin aura označuje i slične simptome uoči napadaja migrene.
2. U okultizmu, teozofskome, antropozofskom i parapsihološkom nauku, posebna vrsta doživljaja u kojem osoba »posvećena« u tajnu aure navodno može vidjeti obojeni pojas energetskog zračenja oko tijela, posebice iznad glave, pri čemu boja svjetla ovisi o raspoloženju, zdravstvenom stanju, duševnim stanjima i čovjekovoj duhovnoj-duševnoj i ćudorednoj zrelosti. Teozofija i antropozofija razlikuju »vitalnu« (etersku) auru, koja je aura tijela, »astralnu« (duševnu) i »mentalnu« auru, koja je podređena razumu.
3. U prenesenom značenju, ozračje.

Šta prikazuju fotografije?

Obrnuta Google pretraga fotografije ženske osobe iz članka Atma portala pokazuje da je ona originalno objavljena 10.6.2022. godine na stranici Shuter Stock. Kako se navodi u opisu fotografije koju je na ovu stranicu postavio korisnik Khosoro, u pitanju je portret “nasmijane žene s afro frizurom koja gleda u kameru sa simpatičnim pozitivnim licem, dobrog raspoloženja, nosi majicu sa kapuljačom u casual stilu”. 

Obrnuta Yandex pretraga fotografije muške osobe iz članka Atma portala pokazuje da je ova fotografija takođe objavljena na stock stranici, ali u ovom slučaju riječ je o stranici Adobe Stock. Fotografija je na ovoj stranici objavljena 11.2.2022. godine. U njenom opisu navodi se da je riječ o fotografiji “ozbiljnog zrelog Evropljanina s bradom, koji je odjeven u ležeran sivi džemper”. Fotografiju je na ovoj stranici objavio korisnik Way Home Studio.

I u jednom i u drugom slučaju, pozadine fotografija su montažom izmijenjene. Originalne jednobojne pozadine žute i plave boje izmijenjene su tako da navodno prikazuju crvenu i žutu auru.

Napomenimo da stock fotografije predstavljaju “uopštene” fotografije osoba, predmeta ili situacija. One nastaju kako bi se mogle iskoristiti kao ilustracija u člancima, na web stranicama, knjigama i drugim publikacijama i obično ne prikazuju stvarne situacije, već “odglumljenu” scenu.

Članak portala Atma opremljen je, dakle, kolažom sastavljenim od dvije montirane fotografije. Izvor za fotografije nije naveden niti je precizirano da se radi o ilustracijama. Ipak, tekstom u formi ispovijesti, u kombinaciji sa montiranim fotografijama, implicira se da su osobe sa fotografija zapravo Mirjana i njen suprug te da te fotografije prikazuju njihove “aure” opisane u tekstu. Tek ispod teksta, reklama, preporučenih članaka i opcija za dijeljenje članka na portalu Atma skrivena je napomena o tome da je u pitanju promotivni članak.

 

Shodno navedenim činjenicama, manipulativne implikacije svih navedenih portala o tome da prikazane montirane fotografije prikazuju osobe opisane u tekstu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 25. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nepotpune i netačne informacije u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi

Portal 072 info je tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vlad...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Dezinformacija
Nepostojeći "radioaktivni oblak": Favoriziranje ruskih izvora pri izvještavanju

Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savje...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Izmišljena doktorica “preporučuje lijek protiv dijabetesa”, ali takav lijek ne postoji

Na web stranicama koje imitiraju izgled stvarnih magazina posvećenih zdravs...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me