Raskrinkavanje.ba

Mostarom nije odjekivalo “Za dom spremni”

U opisu objavljenom uz snimak koji je navodno nastao u Mostaru, SDP je pozvao “organe gonjenja HNK da odmah privedu lica koja su organizovala skandalozno fašističko skandiranje u Mostaru”. Ispostavilo se da snimak nije nastao u Mostaru a da su fašistički povici snimljeni u Zagrebu još 2013. godine.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, SDP,  objavila je 28. marta na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama video snimak koji je navodno nastao u Mostaru. 

U opisu objavljenom uz snimak SDP je pozvao “organe gonjenja HNK da odmah privedu lica koja su organizovala skandalozno fašističko skandiranje u Mostaru”. 

Video snimak objavljen na SDP-ovoj stranici više ne postoji, a kako je izgledao možete pogledati na ovom linku. 

Sam video snimak nije sporan koliko zvuk koji se na snimku čuo. Naime, u pozadini snimka koji prikazuje stambene zgrade, čuli su se povici “za dom spremni”. 

Snimak je ubrzo nakon što ga je SDP objavio na društvenim mrežama, dospio i u medije. Tako su portali Radio Sarajevo i Raport objavili članke sa sljedećim naslovima:

Video / Sramotno: Mostarom se orilo: "Za dom spremni" (Radio Sarajevo)
"Za dom spremni", orilo se večeras Mostarom sa prozora i balkona.
Snimka potvrđuje da poklonici fašističkih ideja ne miruju ni u najtežim trenucima, kada se cijeli svijet bori protiv pandemije i kada milioni širom svijeta svaku noć aplauzima pružaju podršku medicinskim radnicima. 

Skandalozan video iz Mostara: Umjesto aplauza, odjekuju ustaške parole! (Raport)
U vrijeme kada građani navečer izlaze na balkone i prozore te aplaudiraju medicinskim radnicima zbog napora kojeg ulažu u vrijeme pandemije koronavirusom, pojedini su taj način odlučili iskoristiti ša širenje fašizma.
Tako Mostarom odjekuje “Za dom spremni” i ostale ustaše parole.

Je li snimak autentičan i jesu li Mostarom odjekivale “ustaške parole”?

Redakcija Raskrinkavanja nije uspjela utvrditi gdje je video snimak nastao, te da li zaista prikazuje stambene zgrade u Mostaru. Obzirom na veliki broj video snimaka koji posljednjih dana kruže internetom a koji prikazuju kako građani aplaudiraju zdravstvenim radnicima u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru, Novom Sadu i mnogim drugim gradovima, teško je utvrditi da li je video snimak zaista iz Mostara. 

Napomena: 30. 03. 2020.

Dodatnim pretragama smo uspjeli pronaći originalni video snimak koji je korišten kao podloga za ovu montažu. Naime snimak koji prikazuje građane kako na prozorima i balkonima zgrade aplaudiraju, nastao je 22. marta u Beogradu. Na Youtube kanalu Croatian news taj dan objavljen je video sa naslovom "Beograd aplauzom odao počast Zagrebu 22.03.2020.". Upravo u tom video snimku, nakon jedne minute i 58 sekundi, prikazuje se kadar koji se iskorišten za montažu objavljenu na zvaničnim stranicama SDP-a BiH. Kadar koji je iskorišten za montažu traje svega 9 sekundi - upravo onoliko koliko traje montirani snimak. 

Međutim, jasno je da se radi o montaži, odnosno da video snimak i zvuk koji se čuje u pozadini nisu u skladu. Pažljivim slušanjem snimka može se primijetiti odjekivanje zvuka i jako veliki broj osoba koje u isto vrijeme skandiraju “za dom spremni”. Za pretpostaviti je bilo da je zvuk nastao na nekom od sportskih događaja, u što smo se pretragom i uvjerili. 

Naime, fašistički povici su snimljeni još 2013. godine tokom fudbalske utakmice između Hrvatske i Islanda. Nakon pobjede hrvatske reprezentacije, Joe Šimunić je uzeo mikrofon i počeo sa skandiranjem povika “za dom spremni”, o čemu su pisali brojni mediji.

 Iako je tog studenog 2013. Hrvatska nadigrala u sjajnoj atmosferi nezgodni Island s 2:0 – čime se plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu - ta će utakmica zauvijek ostati u sjećanju po poviku 'Za dom!' koji je, nekoliko minuta nakon velike pobjede, s mikrofonom u ruci započeo tadašnji stoper Josip Šimunić. Oduševljena publika uzvratila mu je 'Spremni' (i tako nekoliko puta!), a epilog cijele priče je brutalna kazna koju je Fifa odredila Šimuniću zbog koje nije zaigrao na SP-u u Brazilu. (T portal

https://www.youtube.com/watch?v=QL4du3XRil0 

Nakon što su korisnici društvenih mreža skrenuli pažnju na činjenicu da video nije autentičan, snimak je sa sa zvaničnih stranica SDP-a uklonjen, nakon čega je objavljeno izvinjenje.

SDP BiH se izvinjava zbog ranije podijeljenog video koji nam je dostavljen kao večerašnje dešavanje u Mostaru. U želji da pravovremeno osudimo pojavu, koja se u ovom društvu ipak dešava, objavili smo montirani video neodgovornih pojedinaca. Žalosno je da se u ovom trenutku pojedinci bave ovakvim gnusnim montažama. SDP izražava žaljenje zbog ovog ekscesa.

Članci sa portala Radio Sarajevo i Raport su također uklonjeni, dok su mnogi mediji objavili vijest o tome da je objavljen lažni video snimak. 

U Mostaru nisu uzvikivali "Za dom spremni", SDP izbrisao snimak (Faktor)

SDP izbrisao snimak: U Mostaru nisu skandirali fašistički pozdrav Za dom spremni! (Oslobođenje)

S obzirom da je montirani video snimak predstavio kao stvarni, portal Raport dobija ocjenu lažna vijest, a portal Radio Sarajevo prenošenje lažne vijesti

S obzirom da su oba članka uklonjena, isti dobijaju i ocjenu demantirano

Napomena: 6. 4. 2020.

Portal "Raport" je, osim što je izbrisao članak sa netačnim tvrdnjama, 28. marta objavio i demantij uz izvinjenje čitateljima pod naslovom "Izvinjenje redakcije Raporta: Sporni video iz Mostara je lažan".

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 28.03.2020

Radio Sarajevo: Video / Sramotno: Mostarom se orilo: "Za dom spremni"

"Za dom spremni", orilo se večeras Mostarom sa prozora i balkona.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Demantirano
Lažna vijest 28.03.2020

Raport: Skandalozan video iz Mostara: Umjesto aplauza, odjekuju ustaške parole!

SDP je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio video iz Mostara u kojem se čuje kako građani ovog grada sa prozora uzvikuju ustaške parole.

  • Lažna vijest
  • Demantirano