Mostarom nije odjekivalo “Za dom spremni”

U opisu objavljenom uz snimak koji je navodno nastao u Mostaru, SDP je pozvao “organe gonjenja HNK da odmah privedu lica koja su organizovala skandalozno fašističko skandiranje u Mostaru”. Ispostavilo se da snimak nije nastao u Mostaru a da su fašistički povici snimljeni u Zagrebu još 2013. godine.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, SDP,  objavila je 28. marta na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama video snimak koji je navodno nastao u Mostaru. 

U opisu objavljenom uz snimak SDP je pozvao “organe gonjenja HNK da odmah privedu lica koja su organizovala skandalozno fašističko skandiranje u Mostaru”. 

Video snimak objavljen na SDP-ovoj stranici više ne postoji, a kako je izgledao možete pogledati na ovom linku. 

Sam video snimak nije sporan koliko zvuk koji se na snimku čuo. Naime, u pozadini snimka koji prikazuje stambene zgrade, čuli su se povici “za dom spremni”. 

Snimak je ubrzo nakon što ga je SDP objavio na društvenim mrežama, dospio i u medije. Tako su portali Radio Sarajevo i Raport objavili članke sa sljedećim naslovima:

Video / Sramotno: Mostarom se orilo: "Za dom spremni" (Radio Sarajevo)
"Za dom spremni", orilo se večeras Mostarom sa prozora i balkona.
Snimka potvrđuje da poklonici fašističkih ideja ne miruju ni u najtežim trenucima, kada se cijeli svijet bori protiv pandemije i kada milioni širom svijeta svaku noć aplauzima pružaju podršku medicinskim radnicima. 

Skandalozan video iz Mostara: Umjesto aplauza, odjekuju ustaške parole! (Raport)
U vrijeme kada građani navečer izlaze na balkone i prozore te aplaudiraju medicinskim radnicima zbog napora kojeg ulažu u vrijeme pandemije koronavirusom, pojedini su taj način odlučili iskoristiti ša širenje fašizma.
Tako Mostarom odjekuje “Za dom spremni” i ostale ustaše parole.

Je li snimak autentičan i jesu li Mostarom odjekivale “ustaške parole”?

Redakcija Raskrinkavanja nije uspjela utvrditi gdje je video snimak nastao, te da li zaista prikazuje stambene zgrade u Mostaru. Obzirom na veliki broj video snimaka koji posljednjih dana kruže internetom a koji prikazuju kako građani aplaudiraju zdravstvenim radnicima u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru, Novom Sadu i mnogim drugim gradovima, teško je utvrditi da li je video snimak zaista iz Mostara. 

Napomena: 30. 03. 2020.

Dodatnim pretragama smo uspjeli pronaći originalni video snimak koji je korišten kao podloga za ovu montažu. Naime snimak koji prikazuje građane kako na prozorima i balkonima zgrade aplaudiraju, nastao je 22. marta u Beogradu. Na Youtube kanalu Croatian news taj dan objavljen je video sa naslovom "Beograd aplauzom odao počast Zagrebu 22.03.2020.". Upravo u tom video snimku, nakon jedne minute i 58 sekundi, prikazuje se kadar koji se iskorišten za montažu objavljenu na zvaničnim stranicama SDP-a BiH. Kadar koji je iskorišten za montažu traje svega 9 sekundi - upravo onoliko koliko traje montirani snimak. 

Međutim, jasno je da se radi o montaži, odnosno da video snimak i zvuk koji se čuje u pozadini nisu u skladu. Pažljivim slušanjem snimka može se primijetiti odjekivanje zvuka i jako veliki broj osoba koje u isto vrijeme skandiraju “za dom spremni”. Za pretpostaviti je bilo da je zvuk nastao na nekom od sportskih događaja, u što smo se pretragom i uvjerili. 

Naime, fašistički povici su snimljeni još 2013. godine tokom fudbalske utakmice između Hrvatske i Islanda. Nakon pobjede hrvatske reprezentacije, Joe Šimunić je uzeo mikrofon i počeo sa skandiranjem povika “za dom spremni”, o čemu su pisali brojni mediji.

 Iako je tog studenog 2013. Hrvatska nadigrala u sjajnoj atmosferi nezgodni Island s 2:0 – čime se plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu - ta će utakmica zauvijek ostati u sjećanju po poviku 'Za dom!' koji je, nekoliko minuta nakon velike pobjede, s mikrofonom u ruci započeo tadašnji stoper Josip Šimunić. Oduševljena publika uzvratila mu je 'Spremni' (i tako nekoliko puta!), a epilog cijele priče je brutalna kazna koju je Fifa odredila Šimuniću zbog koje nije zaigrao na SP-u u Brazilu. (T portal

https://www.youtube.com/watch?v=QL4du3XRil0 

Nakon što su korisnici društvenih mreža skrenuli pažnju na činjenicu da video nije autentičan, snimak je sa sa zvaničnih stranica SDP-a uklonjen, nakon čega je objavljeno izvinjenje.

SDP BiH se izvinjava zbog ranije podijeljenog video koji nam je dostavljen kao večerašnje dešavanje u Mostaru. U želji da pravovremeno osudimo pojavu, koja se u ovom društvu ipak dešava, objavili smo montirani video neodgovornih pojedinaca. Žalosno je da se u ovom trenutku pojedinci bave ovakvim gnusnim montažama. SDP izražava žaljenje zbog ovog ekscesa.

Članci sa portala Radio Sarajevo i Raport su također uklonjeni, dok su mnogi mediji objavili vijest o tome da je objavljen lažni video snimak. 

U Mostaru nisu uzvikivali "Za dom spremni", SDP izbrisao snimak (Faktor)

SDP izbrisao snimak: U Mostaru nisu skandirali fašistički pozdrav Za dom spremni! (Oslobođenje)

S obzirom da je montirani video snimak predstavio kao stvarni, portal Raport dobija ocjenu lažna vijest, a portal Radio Sarajevo prenošenje lažne vijesti

S obzirom da su oba članka uklonjena, isti dobijaju i ocjenu demantirano

Napomena: 6. 4. 2020.

Portal "Raport" je, osim što je izbrisao članak sa netačnim tvrdnjama, 28. marta objavio i demantij uz izvinjenje čitateljima pod naslovom "Izvinjenje redakcije Raporta: Sporni video iz Mostara je lažan".

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 29. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Čemu služi priča o Ukrajini kao nacističkoj državi?

Od početka invazije na Ukrajinu ruska propaganda pokušavala je ovu državu d...

Analize
Lažna vijest
Imunizacija putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja nije moguća

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Bill Ga...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, pr...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me