Raskrinkavanje.ba

Muharem Serbezovski ni ove godine nije preminuo

Nije prvi put da se pojave naslovi koji kažu da je preminuo Muharem Serbezovski. Vijest pojavila u septembru prošle godine, a potom se skoro identična vijest pojavila i prije par sedmica.

Ne možemo sa sigurnošću utvrditi koji portal je prvi prošle godine objavio da je Muharem Serbezovski preminio, obzirom na brisanje članaka ali i samih portala. Dvije najstarije objave koje govore o smrti ovog pjevača, zabilježili smo na portalima “Zahumlje” i “iSarajevo” koje su objavljene 22. septembra 2017. U tim člancima priložen je Youtube snimak, međutim i on je naknadno uklonjen i više nije dostupan.

„PREMINUO MUHAREM SERBEZOVSKI“
Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju, javljaju makedonski mediji. Serbezovski je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 67. godini. On je 10. septembra imao moždani udar te je brzim premještajem hospitaliziran. Muharemovo stanje bilo je kritično, iako su ljekari davali sve od sebe. Kontaktirali smo njegove najbliže, ali nismo dobili neke detaljnije informacije. Zauvijek ce ostati u našim srcima.

Nakon što su lažni mediji izmislili smrt Muharema Srbezovskog, i sam Serbezovski ju je putem Facebooka demantovao.

"Evo upravo sam stigao iz Beograda u Sarajevo. Živ sam i zdrav i, nadam se, još dugo godina ću da vam pjevam, da stvaram, da vas volim i poštujem. Slušat ćete još godinama Muharema Serbezovskog! Kad Onaj gore odredi, tek onda idem. A to što pišu, džaba im, mene to uopšte ne tangira"

Međutim, ni ova godina nije mogla proći bez njegove „smrti“ u lažnim medijima. Skoro identična vijest pojavila se na portalima “Federacija”, “Indeksonline”, “Zabavi se prvi”, “Ispovijesti24h”, “Penkalo” i “Slatki slani kolači”.

Riječ je, dakle, o recikliranju lažne vijesti o smrti pjevača narodne muzike. Iz sadržaja članka se vidi da se radi o preuzimanju vijesti iz prošle godine, sa sve istim datumom smrti - 10. septembrom.

Zbog izmišljene tvrdnje za koju se već ustanovilo da je lažna, ovaj članak dobija ocjenu prenošenje lažne vijest.

Napomena

07.10.2023: Članak portala Zabavi se prvi koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 05.08.2018

Federacija: Preminuo MUHAREM SERBEZOVSKI

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.08.2018

Indeks online: Preminuo Muharem Serbezovski

SKOPLJE – Slavni makedonski pevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u privatnoj bolnici u Skoplju, javljaju makedonski mediji.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 10.07.2018

Penkalo online: Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju

Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju, javljaju makedonski mediji.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.06.2018

ispovijesti24h: Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju

Serbezovski je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 67. godini.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.08.2018

Zabavi se prvi: Fanovi u suzama: Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju

Pre trideset pet godina iz rodnog Što Orizarija, najvećeg ciganskog naselja u Evropi koje se nalazi nadomak Skoplja, Muharem Serbezovski je zakoračio...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.06.2018

Slatki slani kolači: Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju

Serbezovski je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 67. godini.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Analizirano na osnovu sugestije:
Preminuo Muharem Serbezovski →