Muharem Serbezovski ni ove godine nije preminuo

Nije prvi put da se pojave naslovi koji kažu da je preminuo Muharem Serbezovski. Vijest pojavila u septembru prošle godine, a potom se skoro identična vijest pojavila i prije par sedmica.

Ne možemo sa sigurnošću utvrditi koji portal je prvi prošle godine objavio da je Muharem Serbezovski preminio, obzirom na brisanje članaka ali i samih portala. Dvije najstarije objave koje govore o smrti ovog pjevača, zabilježili smo na portalima “Zahumlje” i “iSarajevo” koje su objavljene 22. septembra 2017. U tim člancima priložen je Youtube snimak, međutim i on je naknadno uklonjen i više nije dostupan.

„PREMINUO MUHAREM SERBEZOVSKI“
Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju, javljaju makedonski mediji. Serbezovski je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 67. godini. On je 10. septembra imao moždani udar te je brzim premještajem hospitaliziran. Muharemovo stanje bilo je kritično, iako su ljekari davali sve od sebe. Kontaktirali smo njegove najbliže, ali nismo dobili neke detaljnije informacije. Zauvijek ce ostati u našim srcima.

Nakon što su lažni mediji izmislili smrt Muharema Srbezovskog, i sam Serbezovski ju je putem Facebooka demantovao.

"Evo upravo sam stigao iz Beograda u Sarajevo. Živ sam i zdrav i, nadam se, još dugo godina ću da vam pjevam, da stvaram, da vas volim i poštujem. Slušat ćete još godinama Muharema Serbezovskog! Kad Onaj gore odredi, tek onda idem. A to što pišu, džaba im, mene to uopšte ne tangira"

Međutim, ni ova godina nije mogla proći bez njegove „smrti“ u lažnim medijima. Skoro identična vijest pojavila se na portalima “Federacija”, “Indeksonline”, “Zabavi se prvi”, “Ispovijesti24h”, “Penkalo” i “Slatki slani kolači”.

Riječ je, dakle, o recikliranju lažne vijesti o smrti pjevača narodne muzike. Iz sadržaja članka se vidi da se radi o preuzimanju vijesti iz prošle godine, sa sve istim datumom smrti - 10. septembrom.

Zbog izmišljene tvrdnje za koju se već ustanovilo da je lažna, ovaj članak dobija ocjenu prenošenje lažne vijest.

Napomena

07.10.2023: Članak portala Zabavi se prvi koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Preminuo Muharem Serbezovski
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me