Muharem Serbezovski ni ove godine nije preminuo

Nije prvi put da se pojave naslovi koji kažu da je preminuo Muharem Serbezovski. Vijest pojavila u septembru prošle godine, a potom se skoro identična vijest pojavila i prije par sedmica.

Ne možemo sa sigurnošću utvrditi koji portal je prvi prošle godine objavio da je Muharem Serbezovski preminio, obzirom na brisanje članaka ali i samih portala. Dvije najstarije objave koje govore o smrti ovog pjevača, zabilježili smo na portalima “Zahumlje” i “iSarajevo” koje su objavljene 22. septembra 2017. U tim člancima priložen je Youtube snimak, međutim i on je naknadno uklonjen i više nije dostupan.

„PREMINUO MUHAREM SERBEZOVSKI“
Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju, javljaju makedonski mediji. Serbezovski je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 67. godini. On je 10. septembra imao moždani udar te je brzim premještajem hospitaliziran. Muharemovo stanje bilo je kritično, iako su ljekari davali sve od sebe. Kontaktirali smo njegove najbliže, ali nismo dobili neke detaljnije informacije. Zauvijek ce ostati u našim srcima.

Nakon što su lažni mediji izmislili smrt Muharema Srbezovskog, i sam Serbezovski ju je putem Facebooka demantovao.

"Evo upravo sam stigao iz Beograda u Sarajevo. Živ sam i zdrav i, nadam se, još dugo godina ću da vam pjevam, da stvaram, da vas volim i poštujem. Slušat ćete još godinama Muharema Serbezovskog! Kad Onaj gore odredi, tek onda idem. A to što pišu, džaba im, mene to uopšte ne tangira"

Međutim, ni ova godina nije mogla proći bez njegove „smrti“ u lažnim medijima. Skoro identična vijest pojavila se na portalima “Federacija”, “Indeksonline”, “Zabavi se prvi”, “Ispovijesti24h”, “Penkalo” i “Slatki slani kolači”.

Riječ je, dakle, o recikliranju lažne vijesti o smrti pjevača narodne muzike. Iz sadržaja članka se vidi da se radi o preuzimanju vijesti iz prošle godine, sa sve istim datumom smrti - 10. septembrom.

Zbog izmišljene tvrdnje za koju se već ustanovilo da je lažna, ovaj članak dobija ocjenu prenošenje lažne vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Preminuo Muharem Serbezovski
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me