Muharem Serbezovski ni ove godine nije preminuo

Nije prvi put da se pojave naslovi koji kažu da je preminuo Muharem Serbezovski. Vijest pojavila u septembru prošle godine, a potom se skoro identična vijest pojavila i prije par sedmica.

Ocijenjeni članci
Federacija Prenošenje lažnih vijesti; Indeks online Prenošenje lažnih vijesti; Penkalo online Prenošenje lažnih vijesti; ispovijesti24h Prenošenje lažnih vijesti; Slatki slani kolači Prenošenje lažnih vijesti;

Ne možemo sa sigurnošću utvrditi koji portal je prvi prošle godine objavio da je Muharem Serbezovski preminio, obzirom na brisanje članaka ali i samih portala. Dvije najstarije objave koje govore o smrti ovog pjevača, zabilježili smo na portalima “Zahumlje” i “iSarajevo” koje su objavljene 22. septembra 2017. U tim člancima priložen je Youtube snimak, međutim i on je naknadno uklonjen i više nije dostupan.

„PREMINUO MUHAREM SERBEZOVSKI“
Slavni makedonski pjevač Muharem Serbezovski preminuo je danas u poznatoj privatnoj bolnici u Skopju, javljaju makedonski mediji. Serbezovski je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 67. godini. On je 10. septembra imao moždani udar te je brzim premještajem hospitaliziran. Muharemovo stanje bilo je kritično, iako su ljekari davali sve od sebe. Kontaktirali smo njegove najbliže, ali nismo dobili neke detaljnije informacije. Zauvijek ce ostati u našim srcima.

Nakon što su lažni mediji izmislili smrt Muharema Srbezovskog, i sam Serbezovski ju je putem Facebooka demantovao.

"Evo upravo sam stigao iz Beograda u Sarajevo. Živ sam i zdrav i, nadam se, još dugo godina ću da vam pjevam, da stvaram, da vas volim i poštujem. Slušat ćete još godinama Muharema Serbezovskog! Kad Onaj gore odredi, tek onda idem. A to što pišu, džaba im, mene to uopšte ne tangira"

Međutim, ni ova godina nije mogla proći bez njegove „smrti“ u lažnim medijima. Skoro identična vijest pojavila se na portalima “Federacija”, “Indeksonline”, “Zabavi se prvi”, “Ispovijesti24h”, “Penkalo” i “Slatki slani kolači”.

Riječ je, dakle, o recikliranju lažne vijesti o smrti pjevača narodne muzike. Iz sadržaja članka se vidi da se radi o preuzimanju vijesti iz prošle godine, sa sve istim datumom smrti - 10. septembrom.

Zbog izmišljene tvrdnje za koju se već ustanovilo da je lažna, ovaj članak dobija ocjenu prenošenje lažne vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Preminuo Muharem Serbezovski
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me