Raskrinkavanje.ba

Na Balkanu ni potresa ni vatre: Bespotrebna dramatizacija fudbala

„Zapalio Balkan“ i „Potres na Balkanu“ tipični su klikbejt naslovi kojima lažni mediji pokušavaju privući što veći broj čitatelja, koristeći nogometnu euforiju koja je ovih dana zahvatila i zemlje bivše Jugoslavije.

Portal “Cik media” 2. jula objavio je članak pod naslovom:

„ACA LUKAS ZAPALIO BALKAN: Hrvati, navijam za vas! Nikad mi tamo neki Messi ne može biti draži od mog Modrića…“

Sam tekst članka identičan je onome objavljenom na portalu “Indexa” istog dana, ali pod drugačijim naslovom:

Aca Lukas: Hrvati, navijam za vas! Nikad mi tamo neki Messi ne može biti draži od mog Modrića

A evo i šta je to Aca Lukas rekao:

Najiskrenije čestitke, prije svega mojim prijateljima i drugima na plasmanu među osam najboljih reprezentacija svijeta, sjajnim momcima i nogometašima. Bravo za reprezentaciju Hrvatske! Navijam za vas! Možda se netko složi, a netko ne s ovim, ali reći ću: Ne proganjajte onoga tko je jedan od najzaslužnijih što ste možda i najbolji na svijetu! Mamiću - nagrada, a ne kazna. Znam da se ovdje mnogima ovo neće svidjeti, ali ja tako osjećam. Znam sigurno da će mi moj prijatelj Jedvaj ili Modrić ili bilo tko od ovih momaka uvijek biti bliži od svih Ronalda i Messija i ostalih. Momci, samo naprijed!"

Jedina razlika u dva pomenuta članka jeste ta što “CIK media” sadrži bespotrebnu dodatnu dramatizaciju fudbalskih tema, to jest tvrdnju da je pomenuti pjevač “zapalio Balkan” -  što je i razlog zbog kojeg je ovaj članak dobio ocjenu klikbejt.

Članak sličan ovom, ali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kao temom, dobio je također bespotrebno dramatičan naslov. Članak je objavljen istoga dana na istom portalu sa naslovom:

„POTRES NA BALKANU/ Vučić otkrio za koga će navijati na utakmici Rusija-hrvatska: Pa razumije se...“

Izvorno je Aleksandar Vučič izjavu dao za srbijansku verziju “Sputnika”, gdje je članak također objavljen 2. jula, ali ponovo sa drugačijim naslovom:

Ekskluzivno: Vučić za Sputnjik otkriva za koga će navijati na utakmici Rusija — Hrvatska

Možete li pretpostaviti koji je odgovor srbijanskog predsjednika? Naravno da možete, a evo i potvrde, odnosno same izjave:

„Smatram da Hrvatska ima jedan od najboljih timova na Svetskom prvenstvu, a razume se da ću navijati za Rusiju“, rekao nam je Vučić.

Jedan od razloga zbog kojih članak dobija ocjenu klikbejt jeste i kontradiktornost u naslovu. Naime ukoliko “se razumije” za koga će Vučić navijati, u tome teško može biti ičeg “potresnog”. Zašto bi uopće izjava predsjednika ili drugog zvaničnika bilo koje od država o tome za koga će navijati izazvala „potres na Balkanu“ ostalo je neobjašnjeno. I ovaj naslov ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 02.07.2018

CIK: POTRES NA BALKANU| Vučić otkrio za koga će navijati na utakmici Rusija – Hrvatska: Pa razumije se…

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ljubitelj je fudbala i navodno prati najvažnije mundijalske duele.

  • Klikbejt
Klikbejt 02.07.2018

CIK: ACA LUKAS ZAPALIO BALKAN: Hrvati, navijam za vas! Nikad mi tamo neki Messi ne može biti draži od mog Modrića…

Među mnogima koji su oduševljeni igrom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu je i Aca Lukas, jedan od najpopularnijih srpskih pjevača.

  • Klikbejt
Klikbejt 02.07.2018

Poslovni dnevnik: ACA LUKAS ZAPALIO BALKAN: Hrvati, navijam za vas! Nikad mi tamo neki Messi ne može biti draži od mog Modrića…

Među mnogima koji su oduševljeni igrom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu je i Aca Lukas, jedan od najpopularnijih srpskih pjevača.

  • Klikbejt
Klikbejt 02.07.2018

Balkan-list: ACA LUKAS ZAPALIO BALKAN: Hrvati, navijam za vas! Nikad mi tamo neki Messi ne može biti draži od mog Modrića…

Među mnogima koji su oduševljeni igrom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu je i Aca Lukas, jedan od najpopularnijih srpskih pjevača.

  • Klikbejt