Raskrinkavanje.ba

Na fotografijama nije “fabrika za proizvodnju adrenohroma”

Fotografije umjetničke instalacije naziva “Adrenochrome” na društvenim mrežama se dijele kao još jedan od izmišljenih dokaza za teorije zavjere pokreta QAnon.

Adrenohrom je hemijsko jedinjenje koje se dobija oksidacijom adrenalina i u ograničenoj mjeri koristi u medicini kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Međutim, zahvaljujući morbidnoj teoriji zavjere koju promiče pokret QAnon, a koja je vjerovatno inspirisana opisima iz romana Huntera S. Thompsona “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine, ovo jedinjenje se u brojnim internet objavama predstavlja kao “droga za podmlađivanje” koja se dobija iz ljudske krvi. 

Činjenica da se ovo hemijsko jedinjenje sintetiše u laboratoriji, uz pomoć srebro oksida, nije bila dovoljna da spriječi širenje fantastičnih priča na internetu o dobivanju adrenohroma čak i iz krvi zlostavljanje djece. Kako je već rečeno, to se desilo zahvaljujući najvećim promotorima ove potpuno neutemeljene teze - pristalicama Pizzagate i QAnon teorija zavjere

Jedan od njih, srbijanski političar Nikola Sandulović je 25.10.2020. na svom Twitter profilu objavio fotografije za koje je ustvrdio da prikazuju “fabriku za proizvodnju adrenohroma”. Cijeli status je izgledao ovako:

EKSKLUZIVNO!
Upravo su mi Republikanci Amerike poslali slike fabrike za proizvodnju ADRENOHROMA!!!!
OVO JE BORBA ZA OPSTANAK ČOVEČANSTVA I ZA KONAČNU POBEDU DOBRA NAD ZLOM!!!
DO POBEDE!!

Identične tvrdnje i fotografije objavili i privatni profili na Facebooku Цока Вукићевић 25.10. (arhiviran link),  Kresimir Matic 25.10. (arhiviran link) i Marin EffaTha Croatia Katava, 25.10. (arhiviran link), Ristic Aleksandar, 27.10 (arhiviran link), dok je Verica Milosavljevic podjelila link na Sandulovićev tweet uz tvrdnju da se radi o “Fabrikama za proizvodnju adrenohroma” (arhiviran link).

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, ove objave su na toj društvenoj mreži  zaradile preko 620 interakcija. 

Sličnim tvrdnjama 17.7.2020 bavila se njemačka agencija Deutsche Presse-Agentur (DPA), u analizi koja se nalazi na ovom linku

Na fotografijama nije prikazana nikakva fabrika za proizvodnju adrenohroma, već se radi o umjetničkoj instalaciji naziva “Adrenochrome”, koju su pristalice teorija zavjere, uključujući i Sandulovića,  koristili kao “dokaz” da se adrenohrom dobija kao posljedica mučenja.

Radi se o instalaciji koju čine cijevi, bačve sa natpisima “adrenochrome” i kese sa crvenom tečnošću koja asocira na krv, a koja je predstavljena na diplomskoj izložbi Central Saint Martins koledža u Londonu (Central Saint Martins College in London) na kraju semestra 2018. godine. Autorica instalacije je tadašnja studentica umjetnosti na ovom koledžu, Natalie Lambert.

Povodom diplomske izložbe 2018. godine na Central Saint Martins koledžu u Londonu, prikazana je imjetnička instalacija koju čine cijevi, bačve i vrećice sa crvenom tečnošću. Instalacija se može vidjeti na video tura izložbe (http://dpaq.de/LyQjN)

Fotografije koje je objavio Nikola Sandulović nalazile su se na trenutno nedostupnoj ličnoj stranici Natalie Lambert. Međutim, na arhiviranoj verziji se mogu vidjeti upravo fotografije koje su opisivane kao navodni dokaz “fabrike za proizvodnju adrenohroma”, a koje zapravo uprizoruju njezinu instalaciju “Adrenochrome”

Budući da fotografije korištene u objavi Nikole Sandulovića prikazuju umjetničku instalaciju naziva “Adrenochrome”, a ne “fabriku za proizvodnju adrenohroma”, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Istoj objavi dodjeljujemo i ocjenu teorija zavjere, budući da se mit o proizvodnji adrenohroma istom nastoji dokazati uz korištenje stvarnih fotografija koje su opet predstavljene izvan njihovog stvarnog konteksta.
 

(Raskrinakvanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.10.2020

Twitter profili: Nikola Sandulovic

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest