Raskrinkavanje.ba

Na fotografiji je “powerlifter” iz Irske, a ne maloljetni počinilac masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi

Utrkujući se ko će objaviti "skandalozniju" informaciju o tragediji koja se odigrala u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, mnogi mediji su za to iskoristili i godinama staru fotografiju mladića iz Irske.

Foto: Screenshot/ TikTok profil Edwinhoteapl

Masovno ubistvo koje se 3. maja 2023. godine dogodilo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu potreslo je regiju. Veliki broj medija o ovom je tragičnom događaju izvještavao senzacionalistički, narušavajući pri tome temeljne etičke principe novinarske profesije. 

Jedan od osnovnih nalaže da se identitet maloljetnih osoba mora štititi prilikom izvještavanja. Nasuprot tome, puni identitet dječaka počinitelja i žrtava objavljen je u nizu medija, kao i njihove fotografije. 

Jedna od fotografija za koju su brojni mediji naveli da prikazuje dječaka koji je počinio ubistva prikazuje trojicu mladića, od kojih jedan prstima ruke pravi simbol pištolja, a druga dvojica u rukama drže alkoholna pića. Mediji su tvrdili da je mladić koji pokazuje simbol pištolja zapravo trinaestogodišnjak koji je izvršio napad u Beogradu. 

Pojavila se fotografija dječaka ubice: Nasmijan pozira u parku, prstima pokazuje "pištolje"
Fotografija na kojoj je dječak ubica Kosta Kecmanović pojavila se na društvenim mrežama, piše Blic. Kako se može vidjeti, na njoj je dječak nasmijan, a ono što posebno privlači pažnju je gestikulacija kojoj on prstima imitira "pištolje". (Avaz)

Kosta (13) koji je izvršio stravičan zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru pre masakra fotografisao se sa drugarima, a rukama pokazuje pištolje.Kosta Kecmanović je na društvenim mrežama imao neobične objave, a na jednoj forografiji na TikToku sa dva drugara prstima "imitira" pištolje. Na toj fotografiji sva trojica dečaka su nasmejana. (Republika)

Foto: Republika

Nekoliko medija je kao izvor ovih tvrdnji navelo portal Blic, koji je u međuvremenu izbrisao članak u kom je objavljena fotografija. Čini se da je članke obrisalo još nekoliko portala te nije moguće sa sigurnošću utvrditi koji je medij izvorno objavio ove tvrdnje.

Neki portali, poput Informera, iz članaka su uklonili fotografiju, ali je u tekstu ostala tvrdnja da se radi o fotografiji s društvenih mreža maloljetnog K.K.

Trinaestogodišnji Kosta K. na svom Instagram profilu imao je neobične objave. U opisu profila piše mu "Najbitnije je pišat po k*rvi", a na poslednjoj objavljenoj fotografiji sa dva drugara on prstima "imitira" pištolje. 
Na toj fotografiji sva trojica dečaka su nasmejana. Pogledajte.
Kosta K. je na fotografiji skroz levo