Na viralnoj fotografiji nije njemački imunolog Ugur Sahin

Ovih dana društvenim mrežama u regionu se masovno dijeli stara fotografija za koju se tvrdi da prikazuje imunologa Ugura Sahina, jednog od izumitelja Pfizerove vakcine protiv novog koronavirusa.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook stranici Week.ba 23. novembra je objavljena fotografija šestočlane porodice uz sljedeći opis

Fotografija stara pedesetak godina: turska emigrantska obitelj tek pristigla u Njemačku. Desno, u žutoj majici, stoji Uğur Şahin, danas njemački liječnik i biokemičar turskog porijekla, osnivač tvrtke BioNTech, čovjek čiji je tim proizveo Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa.(...)
 

Fotografija je podijeljena i na Facebook stranicama UskDanasPazar Press i Serije i lepote Turske ali i na mnogim privatnim profilima. Tako je s privatnog profila Igor Berecki u samo jednom danu podijeljena preko hiljadu puta.

Porijeklo fotografije

Obrnutom pretragom fotografija na Googleu, sliku smo pronašli na nekoliko stranica koje se bave različitim formama umjetnosti, između ostalog i fotografijom. 

Izložena je u jednoj od online kolekcija na stranici madridskog muzeja Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, a može se pronaći i na stranicama ArtJournal i ArtReview. Prema navodima sa svake od ovih stranica, radi se o fotografiji iz 1979. godine čija je autorica nagrađivana njemačka fotografkinja Candida Hofer.

Na stranici ArtReview ova je fotografija objavljena uz poduži tekst u kojem se navodi da se u ovom slučaju radi o seriji od 80 fotografija nazvanoj Turken in Deutschland 1979 (Turci u Njemačkoj 1979). U tekstu se navodi i da su fotografije rezultat “socio-dokumentarnog pristupa prikazu porodičnih, radnih i slobodnih aktivnosti turskih gastarbajterskih zajednica” u Njemačkoj.

S druge strane, njemački imunolog turskih korijena i direktor biotehnološke kompanije BioNtech, Uğur Şahin ima 55 godina, prema podacima iz njegove biografije na stranici uglednog magazina Forbes.

Jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da je Şahin rođen 1965. godine, te da je 1979. godine imao 14 godina. Dječak u žutoj majici sa pomenute fotografije je vidno mlađi.

Shodno tome, sve objave u kojima se tvrdi da se na toj fotografiji nalazi ovaj njemački ljekar i poduzetnik, dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 24. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sinteza popularnih teorija zavjere o pandemiji u viralnoj Facebook objavi

Facebook objava koja u sebi sadrži brojne netačne tvrdnje i teorije zavjere...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me