Raskrinkavanje.ba

Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogometaša Cristiana Ronalda koji drži zastavu Palestine na terenu zapravo prikazuje marokanskog nogometaša Jawada El Yamiqa.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebook stranici Kakanjski Portal 3.12.2023. godine objavljen je videosnimak uz status u kojem se implicira da prikazuje nogometaša Cristiana Ronalda koji drži zastavu Palestine na nogometnom terenu.

Živjeli Ronaldo i Palestina‼️
Da je ovo zastava Izraela dobila bi milion lajkova. Kakva je vaša reakcija na podizanje zastave Palestine⁉️ 👍

Foto: Screenshot objave na Facebook stranici Kakanjski Portal

Do vremena pisanja ove analize snimak na Facebook stranici Kakanjski Portal ostvario je 68.000 prikazivanja i 3.900 reakcija. Imao je 179 komentara i podijeljen je 275 puta.

Ko je nogometaš sa snimka?

Snimak na kome poznati nogometaš maše palestinskom zastavom na terenu izazvao bi interes medija, no Google pretraga riječi “Ronaldo, palestinska zastava” ne pokazuje da je neki kredibilan medij izvijestio o tome.

Pretraga kadra iz videosnimka za koji se navodi da prikazuje Ronalda sa palestinskom zastavom dovela nas je do YouTube naloga Middle East Eye. Na nalogu ove medijske organizacije objavljen je videosnimak sa identičnim kadrovima poput onih u analiziranom snimku. 

Foto: Screenshot YouTube snimka

Snimak je objavljen 1.12.2022. godine i na njemu je prikazan nogometaš Jawad El Yamiq iz Maroka. U opisu snimka navedeno je da je marokanski nogometaš proslavio pobjedu svog tima protiv Kanade palestinskom zastavom.

Foto: Screenshot snimka YouTube kanala Middle East Eye 

O njegovom potezu 2022. godine izvijestio je, između ostalih, i CNN. Fotografije El Yamiqa sa zastavom Palestine iz 2022. godine možete pogledati i u člancima ovdje, ovdje i ovdje.

Tačnost tvrdnje da je Ronaldo držao zastavu Palestine na nogometnom terenu provjeravale su i svjetske fact-checking organizacije. Ta tvrdnja dijelila se na engleskom jeziku uz snimak koji je objavljen i na Facebook stranici Kakanjski Portal. U analizama koje su objavili Reuters i Factly navedeno je da je na snimku Jawad El Yamiq.

Shodno navedenim činjenicama, objavu na Facebook stranici Kakanjski Portal kojom se implicira da je na videosnimku Cristiano Ronaldo sa zastavom Palestine ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 03.12.2023

Facebook profili i stranice: Ronaldo zastava

Živjeli Ronaldo i Palestina‼️ Da je ovo zastava Izraela dobila bi milion lajkova. Kakva je vaša reakcija na podizanje zastave Palestine⁉️ 👍

  • Lažna vijest