“Nacisti u Rijeci” nisu ukrajinske izbjeglice

Na društvenim mrežama kruže fotografije dvojice muškaraca s istetoviranim nacističkim simbolima, uz netačnu tvrdnju da prikazuju ukrajinske izbjeglice u Rijeci.

Foto: Twitter profil AntifaVjesnik

Na društvenim mrežama viralna je fotografija dvojice muškaraca s istetoviranim nacističkim simbolima kako poziraju bez majica u ugostiteljskom objektu, uz tvrdnje da prikazuje “ukrajinske izbjeglice na plaži Kantrida u Rijeci”.

Fotografije dvojice muškaraca i ovu tvrdnju pronašli smo u objavi od 15.7.2022. u Facebook grupi Osviješteni građani.

Vjerovatno ste vidjeli ali evo.Ukrajinske "izbjeglice" na gradskoj plaži Kantrida u Rijeci

Do datuma pisanja ove analize tvrdnja da fotografije prikazuju ukrajinske izbjeglice objavljene su na desetinama Facebook i Twitter profila, a na nekima od njih koristila se i kao izgovor za pravdanje ruske invazije na Ukrajinu (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Fotografije dva muškarca čija su tijela gotovo u potpunosti prekrivena tetovažama nacističkih simbola prvobitno su objavljene na Twitter profilu AntifaVjesnik 15. jula ove godine, uz tvrdnje da su nastale u beach baru Morski Prasac u Rijeci te da ih je AntifaVjesnik dobio od svojih čitatelja/ki.

Fotografije su ubrzo našle svoj put do medijskih članaka (1, 2, 3), kao i drugih korisnika/ca društvenih mreža, od kojih su neki/e dodali/e tvrdnju da one prikazuju “ukrajinske izbjeglice”. Tvrdnja je ubrzo postala popularna i na drugim jezicima.

Portal Dnevnik kontaktirao je lokalnu policiju u Rijeci, iz koje im je saopšteno da su dobili dojavu o muškarcima s istetoviranim nacističkim simbolima koji su se kretali u blizini gradske plaže u Rijeci. U članku ovog portala od 15.7.2022 navodi se:

IZ PU primorsko-goranske doznajemo da su dobili dojavu o tome.

"Putem aplikacije e-opažaj zaprimljena je dojava 13. srpnja oko 11 sati da se na plaži na području Kantride u Rijeci nalaze dvije muške osobe koje po tijelu imaju tetovirane nacističke simbole.

Odmah po dojavi, na plažu su upućeni policijski službenici koji su u razgovoru s osobljem ugostiteljskog objekta saznali da su spomenute muške osobe zaista bile na toj plaži, ali prije desetak dana", odgovorili su na naš upit.

Iz tweeta AntifaVjesnika, kao i iz medijskih članaka, jasno je da identitet “neonacista” i država iz koje su došli nisu bili poznati svima, uključujući i lokalnu policiju. 

Portal Antifašistički Vjesnik, koji je fotografije inicijalno objavio na Twitteru, 16. jula objavio je članak u kojem se otkriva identitet jednog od muškaraca s fotografije, kao i zemlja njegovog porijekla. Na osnovu tetovaža na licu, novinari/ke Antifašističkog Vjesnika identifikovali/e su muškarca u Spužva Bob kupaćem kostimu. 

Njegove fotografije pronašli su na stranici Blood and Honour Hungaria u opisu događaja iz 2019. godine, dok je nastupao u mađarskom neonacističkom bendu Fehér Vihar.

Foto: Blood and Honour Hungaria

Na stranici Nacionalista Zona pronašli su još fotografija basiste benda Feher Vihar te otkrili da se zove Matu.

Foto: Nacionalista Zona

Njegove fotografije mogu se pronaći i u članku objavljenom 2020. godine, u kojem se dokumentuje neonacističko “sportsko i porodično” okupljanje.

Foto: Rdicun Records Budapest

Ako se pažljivo pogledaju tetovaže na vratu, licu i rukama, može se utvrditi s gotovo potpunom sigurnošću da je riječ o istoj osobi s viralne fotografije nastale u Rijeci.

Dakle, nije riječ o “ukrajinskoj izbjeglici”. Identitet drugog muškarca s fotografije nije poznat, ali ne postoje nikakve indikacije da je riječ o izbjeglici iz Ukrajine.

Naime, kako se navodi u članku Antifašističkog Vjesnika, u Hrvatskoj je u julu održan događaj pod nazivom Despa Memorial, u organizaciji Blood and Honour Hrvatska, koji je okupio desetine nacista iz Evrope. Fotografije s ovog događaja, objavljene na Twitter profilu jednog od prisutnih, mogu se pogledati u njihovom članku.

Kako se navodi u članku koji je na ovu temu objavio francuski portal TF1 17. jula, događaj je održan 2. jula, što se podudara s informacijama koje je dobila lokalna policija u Rijeci, kada su policajci 13. jula otišli na plažu da naprave uviđaj, ali im je rečeno da su muškarci s nacističkim tetovažama tu boravili desetak dana ranije.

Shodno činjenicama, tvrdnju da viralna fotografija muškaraca s nacističkim tetovažama prikazuje ukrajinske izbjeglice u Rijeci, prvobitno objavljenu u Facebook grupi Osviješteni građani, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 21. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me