“Nacisti u Rijeci” nisu ukrajinske izbjeglice

Na društvenim mrežama kruže fotografije dvojice muškaraca s istetoviranim nacističkim simbolima, uz netačnu tvrdnju da prikazuju ukrajinske izbjeglice u Rijeci.

Foto: Twitter profil AntifaVjesnik

Na društvenim mrežama viralna je fotografija dvojice muškaraca s istetoviranim nacističkim simbolima kako poziraju bez majica u ugostiteljskom objektu, uz tvrdnje da prikazuje “ukrajinske izbjeglice na plaži Kantrida u Rijeci”.

Fotografije dvojice muškaraca i ovu tvrdnju pronašli smo u objavi od 15.7.2022. u Facebook grupi Osviješteni građani.

Vjerovatno ste vidjeli ali evo.Ukrajinske "izbjeglice" na gradskoj plaži Kantrida u Rijeci

Do datuma pisanja ove analize tvrdnja da fotografije prikazuju ukrajinske izbjeglice objavljene su na desetinama Facebook i Twitter profila, a na nekima od njih koristila se i kao izgovor za pravdanje ruske invazije na Ukrajinu (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Fotografije dva muškarca čija su tijela gotovo u potpunosti prekrivena tetovažama nacističkih simbola prvobitno su objavljene na Twitter profilu AntifaVjesnik 15. jula ove godine, uz tvrdnje da su nastale u beach baru Morski Prasac u Rijeci te da ih je AntifaVjesnik dobio od svojih čitatelja/ki.

Fotografije su ubrzo našle svoj put do medijskih članaka (1, 2, 3), kao i drugih korisnika/ca društvenih mreža, od kojih su neki/e dodali/e tvrdnju da one prikazuju “ukrajinske izbjeglice”. Tvrdnja je ubrzo postala popularna i na drugim jezicima.

Portal Dnevnik kontaktirao je lokalnu policiju u Rijeci, iz koje im je saopšteno da su dobili dojavu o muškarcima s istetoviranim nacističkim simbolima koji su se kretali u blizini gradske plaže u Rijeci. U članku ovog portala od 15.7.2022 navodi se:

IZ PU primorsko-goranske doznajemo da su dobili dojavu o tome.

"Putem aplikacije e-opažaj zaprimljena je dojava 13. srpnja oko 11 sati da se na plaži na području Kantride u Rijeci nalaze dvije muške osobe koje po tijelu imaju tetovirane nacističke simbole.

Odmah po dojavi, na plažu su upućeni policijski službenici koji su u razgovoru s osobljem ugostiteljskog objekta saznali da su spomenute muške osobe zaista bile na toj plaži, ali prije desetak dana", odgovorili su na naš upit.

Iz tweeta AntifaVjesnika, kao i iz medijskih članaka, jasno je da identitet “neonacista” i država iz koje su došli nisu bili poznati svima, uključujući i lokalnu policiju. 

Portal Antifašistički Vjesnik, koji je fotografije inicijalno objavio na Twitteru, 16. jula objavio je članak u kojem se otkriva identitet jednog od muškaraca s fotografije, kao i zemlja njegovog porijekla. Na osnovu tetovaža na licu, novinari/ke Antifašističkog Vjesnika identifikovali/e su muškarca u Spužva Bob kupaćem kostimu. 

Njegove fotografije pronašli su na stranici Blood and Honour Hungaria u opisu događaja iz 2019. godine, dok je nastupao u mađarskom neonacističkom bendu Fehér Vihar.

Foto: Blood and Honour Hungaria

Na stranici Nacionalista Zona pronašli su još fotografija basiste benda Feher Vihar te otkrili da se zove Matu.

Foto: Nacionalista Zona

Njegove fotografije mogu se pronaći i u članku objavljenom 2020. godine, u kojem se dokumentuje neonacističko “sportsko i porodično” okupljanje.

Foto: Rdicun Records Budapest

Ako se pažljivo pogledaju tetovaže na vratu, licu i rukama, može se utvrditi s gotovo potpunom sigurnošću da je riječ o istoj osobi s viralne fotografije nastale u Rijeci.

Dakle, nije riječ o “ukrajinskoj izbjeglici”. Identitet drugog muškarca s fotografije nije poznat, ali ne postoje nikakve indikacije da je riječ o izbjeglici iz Ukrajine.

Naime, kako se navodi u članku Antifašističkog Vjesnika, u Hrvatskoj je u julu održan događaj pod nazivom Despa Memorial, u organizaciji Blood and Honour Hrvatska, koji je okupio desetine nacista iz Evrope. Fotografije s ovog događaja, objavljene na Twitter profilu jednog od prisutnih, mogu se pogledati u njihovom članku.

Kako se navodi u članku koji je na ovu temu objavio francuski portal TF1 17. jula, događaj je održan 2. jula, što se podudara s informacijama koje je dobila lokalna policija u Rijeci, kada su policajci 13. jula otišli na plažu da naprave uviđaj, ali im je rečeno da su muškarci s nacističkim tetovažama tu boravili desetak dana ranije.

Shodno činjenicama, tvrdnju da viralna fotografija muškaraca s nacističkim tetovažama prikazuje ukrajinske izbjeglice u Rijeci, prvobitno objavljenu u Facebook grupi Osviješteni građani, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 21. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me