Raskrinkavanje.ba

Najavljene vakcine protiv HPV-a: Nova meta domaćih antivaksera

Na Facebook profilu antivakcinacijske aktivistice objavljen je niz netačnih tvrdnji o najavljenim HPV vakcinama.

Na Facebook profilu Azra Pašić II je 20.1.2022. godine objavljen status kojim se ova korisnica osvrće na odluku Vlade Kantona Sarajevo da započne program vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Status sadrži niz netačnih tvrdnji, poput one da je upotreba HPV vakcina obustavljena u Japanu i da nuspojave ovih vakcina uključuju upalu mozga, lupus, Guillain-Barreov sindrom, krvne ugruške, napade, sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) i smrt.

U statusu se tvrdi da su dvije HPV vakcine, Gardasil-4 i Cervarix, povučene iz upotrebe u SAD-u, te se implicira da je uzrok tome nesigurnost ovih vakcina. Autorica tvrdi i da je proizvođač Gardasil vakcine “tužen i presuđen” zbog navodnih ozbiljnih povreda koje je uzrokovala vakcina.

Osim toga, status sadrži niz “zavjeroloških” insinuacija o depopulaciji putem vakcine i namjernoj sterilizaciji, a u njemu se spominje i doktorica koja je javnosti navodno otkrila istinu o “smrtonosnim vakcinama” kako bi očistila svoju savjest. Ispod statusa, objavljen je i kratki video koji prikazuje dijelove emisije Televizije Sarajevo u kojoj su tema bile HPV vakcine. Dijelovi objavljenog statusa ubačeni su u ovaj video.

 

Šta su HPV vakcine?

Na web stranici Vakcine, koju uređuje biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić, 16.1.2020. godine objavljen je članak u kojem je objašnjeno šta je HPV virus, kako uzrokuje rak grlića materice i kako vakcine protiv ovog virusa djeluju.

Kako se navodi u članku, rak grlića materice zahvata gornje ćelije cerviksa, odnosno grlića, donjeg dijela materice koji je povezuje sa vaginom. Ovaj tip raka nema simptome u ranom stadiju, a promjene na grliću materice mogu se otkriti na vrijeme redovitim ginekološkim pregledima i PAPA testom. 

Otprilike 90% slučajeva raka grlića materice uzrokovano je nekim tipovima humanog papiloma virusa (HPV), stoji u članku.

Neki ljudi imaju HPV infekcije koje spontano prođu i ne izazovu ovaj oblika raka, dok kancerogeni sojevi HPV virusa mogu izazvati promjene i na sluznicama drugih organa, posebno usne šupljine. Ovo znači da od HPV-indukovanog kancera ne obolijevaju samo žene, nego mogu oboljeti i muškarci.
(...)
HPV su divergentna i šarolika skupina virusa, a naučnici različite tipove ovih virusa označavaju brojevima. Recimo, HPV 16 i HPV 18 su najopasniji, upravo oni izazivaju oko 70% slučajeva raka cerviksa. Drugi tipovi, poput HPV 11 i HPV 6 izazivaju spolne bradavice – papilome i laringealnu papilomatozu.

Dalje je objašnjeno da danas u svijetu postoje tri tipa vakcina protiv HPV virusa, odnosno vakcina koje sprečavaju ovakve oblike raka – Gardasil, Gardasil-9 i Cervarix.

Ove vakcine su rekombinantne, a to znači da ne sadrže živi virus, nego dio proteinske kapsule virusa koji je proizveden metodom rekombinantne DNK i naš organizam ga prepoznaje kao antigen te gradi antitijela i imunološki odgovor na ovu tvar.

Deceniju nakon uvođenja ovih vakcina u program imunizacije u Velikoj Britaniji, incidenca raka grlića materice pala je za 88%, a sličan pad, kako se dalje navodi u članku, zabilježen je i u Australiji i skandinavskim zemljama, gdje se ove vakcine godinama koriste.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo od 24.1.2022, Ministarstvo zdravstva KS dalo je nalog za nabavku HPV vakcina te planira u 2022. godini pokrenuti pilot-vakcinaciju protiv HPV virusa za djecu uzrasta od 11 godina. Program je razvijen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo i UNFPA BiH, Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija.

U saopštenju se također navodi da, iako je rak grlića materice gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice u prosjeku tri žene u Bosni i Hercegovini preminu od ove bolesti.


Da li HPV vakcine uzrokuju smrt ili druge ozbiljne nuspojave?

U statusu na Facebook profilu Azra Pašić II navodi se:

Otkako je izašla na tržište, hiljade adolescenata i odraslih prijavilo je ozbiljne i onesposobljavajuće nuspojave Gardasila nakon primanja HPV vakcine. Najistaknutiji među ovim nuspojavama je sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS).
(...)
Pored smrti, neke od ostalih prijavljenih nuspojava uključuju Guillain-Barreov sindrom, lupus, napade, krvne ugruške i upalu mozga. U većini slučajeva roditelji nisu svjesni ovih rizika.

Kako se navodi na web stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), HPV vakcine su sigurne. U kliničkim ispitivanjima Gardasila-9 učestvovalo je preko 15.000 ljudi. U ispitivanjima Gardasila učestvovalo je 29.000 ljudi, a Cervarixa više od 30.000. Nakon što su vakcine odobrene za masovno korištenje, nadziranje njihove sigurnosti je nastavljeno. Od 2006. godine, kada su vakcine odobrene, pa do sada, provedeno je mnogo istraživanja sigurnosti kako u SAD-u, tako i u drugim zemljama, sa ohrabrujućim rezultatima.

Na stranici se također navodi da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da bilo koja HPV vakcina uzrokuje smrt, Guillain-Barreov sindrom ili POTS.

Među uobičajenim nuspojavama ove vakcine na stranici CDC-a navode se bol ili otok na mjestu vakcinacije, mučnina, povišena temperatura, glavobolja i bol u mišićima ili zglobovima. Rijetko su moguće i alergijske reakcije.


Da li je HPV vakcinacija u Japanu obustavljena i zašto su dvije vakcine povučene iz SAD-a?

Autorica u Facebook statusu navodi:

Gardasil-4 i Cervarix su povučene iz upotrebe u SAD - ZAŠTO stručnjaci Vlade KS i Vlada KS ćute o tome???

Prošle godine‼️u julu u SAD odobrena je nova?! Gardasil-9 vakcina‼️koje to ovdje dolaze Cerivarix i Gardasil br?!

Primjena tih vakcina je obustavljena u Japanu gdje se vodi sudski proces između žrtava i vlade Japana i proizvođača ovih vakcina. Vlada KS i o tome ĆUTI‼️

Gardasil je tužen i presuđeno je da je kriv zbog ozbiljnih povreda povezanih sa HPV vakcinom Gardasil, koju proizvodi Merck & Co.

Tačno je da se vakcine Gardasil-4 i Cervarix više ne koriste u Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, razlozi za njihovo povlačenje nemaju veze sa njihovom sigurnosti, kako se u ovom statusu implicira.

U članku portala Very Well Health objavljenom u septembru 2021. godine navodi se da se vakcine Gardasil i Cervarix i dalje koriste u zemljama širom svijeta, ali da je u SAD-u sada dostupna samo Gardasil-9 vakcina protiv humanog papiloma virusa.

Naime, Gardasil-4 vakcina, koju proizvodi Merck, odobrena 2006. godine, pruža zaštitu protiv četiri tipa HPV virusa, dva visokorizična (16 i 18) i dva niskorizična (6 i 11). Cervarix, odobrena 2009, koju proizvodi GlaxoSmithKline, pruža zaštitu protiv dva visokorizična tipa HPV virusa, 16 i 18.

Gardasil-9 odobrena je 2014. godine, a pruža zaštitu protiv devet tipova virusa, dva niskorizična (6 i 11) i sedam visokorizičnih tipova (16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58). 

Kako se navodi u članku, originalni Gardasil je povučen iz prodaje u SAD-u 2017. godine, kada je Gardasil-9 (od istog proizvođača) postao dostupan, a GlaxoSmithKline povukao je Cervarix sa američkog tržišta zbog niske potražnje.

Dakle, Gardasil-9 se koristi u SAD-u zato što je ta vakcina efikasnija (jer štiti od devet tipova virusa), a ne zato što su druge vakcine nesigurne.

Tvrdnja da je primjena HPV vakcina obustavljena u Japanu je netačna. Kako se navodi u članku Reutersa iz februara 2020. godine, japanska vlada prestala je aktivno da promovira HPV vakcinaciju u junu 2013. godine. Žene u dobi od 12 do 16 godina i dalje mogu primiti vakcinu protiv HPV-a ukoliko žele. 

U članku portala Nature iz 2019. godine objašnjeno je da je japanska vlada prekinula preporuke za HPV vakcinaciju 2013. godine nakon što su se u medijima pojavile nepotkrijepljene tvrdnje o nuspojavama. Vlada je istraživala navode i 2014. godine zaključila da su neosnovani, ali to nije promijenilo njihovu prvobitnu odluku da prestanu aktivno promovirati HPV vakcinu.

Tačno je da su 63 žene iz Japana 2016. godine podnijele tužbu protiv proizvođača HPV vakcina i japanske vlade, međutim, informacije o ishodu te tužbe nisu dostupne.

Kompanija Merck & Co također je zaprimila više tužbi zbog navodnih nuspojava Gardasil vakcine. Google pretragom nismo uspjeli pronaći podatke koji bi potvrdili da je i u jednom slučaju presuđeno protiv kompanije, odnosno da je na sudu dokazano da vakcine zaista uzrokuju nuspojave, kako to podnositelji/ke tužbi tvrde.


Ko je Diane Harper i šta je rekla o HPV vakcinama?

U statusu na spomenutom Facebook profilu se također tvrdi:

Dr. Diane Harper je bila vodeći programer i stručnjak odgovorna za studije sigurnosti i efikasnosti faze II i faze III, koje su za samo 6 mjeseci dobile odobrenje za vakcine protiv humanog papiloma virusa ("HPV"), (Gardasil i Cervarix). Pošto je vakcina protiv HPV-a odobrena od strane FDA i stekla popularnost, dr. Harper je objavila ozbiljne posljedice, kao i neefikasnost ovih vakcina.

Na 4. međunarodnoj konferenciji o vakcinaciji koja je održana 2. oktobra 2009. u Restonu u Virdžiniji dr.Harper je dala ove neočekivane, šokantne izjave. Navodno je njen govor trebao podržati vakcine Gardasil i Cervarix, ali je umjesto toga odlučila da očisti svoju savjest o smrtonosnim vakcinama, u javnosti, kako bi "mogla da spava noću". 

Dr. Harper je u svom izlaganju objasnila da se 70 posto svih infekcija HPV-om se riješi samostalno bez liječenja za godinu dana, a broj raste na preko 90 posto za dvije godine. 

Diane Harper je stručnjakinja za klinička istraživanja bolesti povezanih s HPV-om, njihovu prevenciju, rano otkrivanje i liječenje za prevenciju raka. Njeni stavovi o HPV vakcinama jesu kontraverzni, ali Harper nije izjavila da su vakcine “smrtonosne” ili opasne. U članku objavljenom na web stranici Science Based Medicine u decembru 2009. godine, autor se osvrnuo na obraćanje Harper na konferenciji koju je organizovala američka antivakcinacijska organizacija Nacionalni centar za informacije o vakcini.

U članku se navodi da Harper na konferenciji nije bila protiv HPV vakcinacije niti tvrdila da je ona nesigurna, već da se protivi načinu na koji se Gardasil promovira. Naime, Harper smatra da u državama gdje žene imaju pristup redovnom PAPA testu nema potrebe da HPV vakcine budu uključene u redovan program imunizacije.

U intervjuu za Guardian u oktobru 2009. godine, Harper je jasno iznijela svoj stav o HPV vakcinama:

Kao jasan primjer kako su akademici često neovisni o intervencijama na kojima rade, Harper je kritičar Gardasila, tačnije, načina na koji se prodaje. Ukratko, njezin je stav da još ne znamo koliko će trajati zaštita od ovih vakcina, a to će utjecati na odluke o isplativosti.

Zabrinuta je da agresivno oglašavanje usmjereno izravno na javnost – što nije dopušteno u Eropi – može navesti ljude da lažno vjeruju da su otporni na HPV (humani papiloma virusi, od kojih neke vrste mogu povećati rizik od razvoja raka grlića maternice), pa zanemare druge mjere opreza.
(...)
“U potpunosti podržavam HPV vakcine. Vjerujem da su općenito sigurne za većinu žena”, kaže ona. 

Netačne tvrdnje iznesene u objavi na profilu Azra Pašić nastoje na manipulativan način ubijediti žene da ne poduzmu mjere prevencije raka grlića materice u obliku vakcinacije protiv HPV virusa. S obzirom na činjenicu da u Bosni i Hercegovini ova bolest oduzme oko 150 života godišnje, dezinformativni narativi o HPV vakcinama predstavljaju opasnost za javno zdravlje.

Shodno činjenicama, tvrdnju da HPV vakcine uzrokuju smrt, Guillain-Barreov sindrom, lupus, napade, krvne ugruške i upalu mozga ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je upotreba HPV vakcina obustavljena u Japanu.

Insinuaciju da su Gardasil-4 i Cervarix povučene iz upotrebe u SAD-u jer su nesigurne, kao i tvrdnju da je dr. Diane Harper dala šokantne izjave o opasnosti “smrtonosnih” HPV vakcina na konferenciji 2009. godine, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 20.01.2022

Facebook profili i stranice: Azra Pašić II: HPV vakcine su smrtonosne

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest