“Najbolja fotografija stoljeća” zapravo je fotošopirana prvoaprilska šala

Fotografija slona koji u surli nosi mladunče lava već je mjesecima viralna na Facebooku. Tvrdi se da je slon tako spasio malog lava da ne ugine od vrućine.

Foto: Raskrinkavanje.ba


Na Facebooku je 30. marta objavljen screenshot fotografije slona koji u surli nosi mladunče lava, dok odrasli lav hoda pored. U pratećem tekstu navodi se:

Smatrana je najboljom fotografijom ovog stoljeća. Lavica i njezino mladunče prelazili su savanu ali vrućina je bila pretjerana i mladunče je teško hodalo. Slon je shvatio da će mladunče umrijeti i odnio ga je u svojoj surli do bazena s vodom hodajući pored svoje majke. A mi ih zovemo Divlje životinje

 

Fotografija, koju je istog dana objavilo još nekoliko korisnika/ca, na Facebooku se intenzivno dijeli već neko vrijeme. Samo je u martu objavljena na oko stotinu naloga. 

Ista fotografija bila je viralna i u decembru i krajem novembra 2022. godine. Najstarija objava koju smo uspjeli pronaći je od 24. novembra 2022.

 

Šta su činjenice?

 

Fotografija koja se dijeli na društvenim mrežama nije autentična. Fotošopirana fotografija objavljena je 2018. godine kao prvoaprilska šala, a objavila ju je na svojim društvenim medijima platforma Latest Sightings Kruger, namijenjena dijeljenju videozapisa i fotografija životinja u Nacionalnom parku Kruger u Južnoj Africi (link, link, link). 

Brojni/e korisnici/e društvenih mreža povjerovali/e su, međutim, u njenu autentičnost, pa su je dijelili/e uz tvrdnje slične onim na našem govornom području. O ovome su pisale brojne platforme za provjeru činjenica, između ostalih: Reuters, AFP Fact check, Snopes, USA Today, Teyit, AFP Factual, Full Fact, PolitiFact... 

U svim originalnim objavama fotografiju je pratio isti opis, iz koga je jasno da je riječ o prvoaprilskoj šali. U objavi stoji da je fotografiju obojio “Sloof Lirpa” - “April Fools” kada se čita unazad.

Foto: Screenshot sa Facebook stranice Latest Sightings - Kruger

Direktor platforme Nadav Ossendryver je dan kasnije na svom Twitter nalogu  potvrdio da je riječ o šali, a na platformi Latest Sightings Kruger objavljen je i članak “Kako da vaša prvoaprilska šala postane viralna”, u kom je objašnjeno kako je fotografija montirana i promovisana. 

Platforme koje su provjeravale autentičnost fotografije pronašle su i originalne fotografije koje su korištene u njenoj izradi.

Fotografija slona dostupna je na Wikimedia Commons. U opisu se navodi da je nastala 2005. i da prikazuje mužjaka slona "Loxodonta africana" u Nacionalnom parku Kruger u Južnoj Africi.

Foto: Screenshot fotografije sa stranice Wikimedia Commons

Originalna fotografija lavice objavljena je na blogu Londolozi 2012. godine.

Foto: Screenshot s bloga Londolozi  

Platforma Snopes utvrdila je da je originalna fotografija mladunčeta lava snimljena u Werribee Open Range Zoo u Australiji.

Prvu objavu fotošopirane fotografije, praćenu tvrdnjama da prikazuje slona koji je u surli nosio mladunče lava do bazena s vodom, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 31. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me