Raskrinkavanje.ba

“Najsmješniji” predizborni plakati su ipak foto montaže

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U proteklih nekoliko dana na društvenim mrežama, a potom i u člancima nekoliko portala, objavljeni su “najsmješniji” predizborni plakati. U dva primjera je ipak riječ o fotomontažama.

Na portalu Crna hronika je 19.10.2020. godine objavljen članak sa naslovom:

NAJSMJEŠNIJI PREDIZBORNI PLAKATI: KO JE VAŠ FAVORIT? (FOTO)

U članku se, kako je najavljeno u naslovu, izvještava o plakatima kandidata/kinja za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Navedeno je da je redakcija portala sa društvenih mreža “izdvojila nekoliko najsmješnijih predizbornih plakata”.

Prije četiri dana počela je predizborna kampanja, a ulice su pune plakata. Kandidata na izborima je mnogo, a svi se trude da svojim preizbornim sloganom utiču na glasače da su baš oni pravi izbor za općinska i gradska vijeća.
U nastavku smo sa društvenih mreža izdvojili nekoliko najsmješnijih predizbornih plakata

Između ostalih, u članku se nalaze i fotografije Olge Milanović, kandidatkinje Demokratske fronte (DF) za Opštinsko vijeće u Varešu i Adisa Misaljevića, kandidata Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Gradsko vijeće u Cazinu.

Na fotografiji Olge Milanović, napisan je slogan koji glasi: 

Dajte mladima šansu
Vareš pobjeđuje

 

Članak je potom objavljen i na portalu Centralna.

U slučaju prve fotografije, koja prikazuje kandidatkinju Olgu Milanović, vidljiv je tekst ispisan preko fotografije koji glasi “Raja sa biroa”. Radi se o popularnoj Facebook stranici poznatoj po objavama humorističnog i satiričnog sadržaja, a koja je objavila ovu fotografiju 19.10.2020.

Originalna fotografija objavljena je dva dana ranije, na Facebook profilu Olga Milanović, sa sloganom koji se razlikuje od slogana vidljivog na fotografiji objavljenoj na stranici Raja sa biroa i portalima Crna hronika i Centralna.

Demokratska fronta
Vareš pobjeđuje

 

Humoristična stranica "Raja sa biroa" je dakle iskoristila originalnu fotografiju kandidatkinje Olge Milanović, članice Demokratske fronte, preko koje je dodala slogan “Dajte mladima šansu Vareš pobjeđuje”, iako na originalnoj fotografiji slogan glasi “Demokratska fronta Vareš pobjeđuje”.

Fotografiju je objavila i Facebook stranica "KomenTrol"21.10.2020.

U primjeru druge fotografije, koja prikazuje kandidata Adisa Misaljevića, najraniju javnu objavu fotografije pronašli smo na Facebook grupi "Ljuta Krajina", gdje ju je objavio korisnik Hamdija Brkić, 17.10.2020. godine.

Dan poslije, 18.10.2020. fotografija je objavljena i na Facebook stranicama "Provale BiH" i "Poskok Online".

Da je riječ o montaži, potvrdio je 18.10.2020. i sam Adis Misaljević u objavi na Facebook profilu, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

Nisam nikad upoznao duhovitog čovjeka, a da nije bio i inteligentan. I obrnuto. Pravi čovjek uvijek zna i primiti šalu i našaliti se na svoj račun pa bih se zbog toga osvrnuo na nešto upravo aktuelno.
Ako je montaža moje slike sa predizborne plakate koju je napravio "intelektualac" korištenjem dječije aplikacije i koja se dijeli isključivo među članovima jedne političke stranke, nasmijala nekog od mene ima halal!
Šteta što nije ništa novo pa da se svi nasmijemo, ali drugi put će valjda biti bolje.Što bi rekli u mojoj pobjedničkoj i najjačoj političkoj opciji, samo vi pišite i crtajte, nemojte gledati na nas, mi radimo.

Crna Hronika je 20.10.2020. godine, dan nakon objave članka o “najsmješnijim plakatima”, objavila i članak u kome se prenosi status Adisa Misaljevića sa navodima da je riječ o fotomontaži. Na istom portalu je 20.10.2020. objavljen članak o Olgi Milanović sa autentičnom fotografijom.

Iz navedenog je jasno da dvije fotografije iz članka Crne hronike nisu autentične, odnosno da je riječ o fotomontaži, zbog čega članak dobija ocjenu lažnu vijest. Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Budući da je Crna Hronika objavila i članke sa demantijima, prvobitni članak ovog portala dobija i ocjenu demantovano.

Nakon našeg upita u kojem smo obavijestili redakciju Centralne da su objavili fotomontaže a ne autentične fotografije, dobili smo odgovor da je objavljena ispravka, zbog čega i članak Centralne ocjenjujemo kao demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 19.10.2020

Crna Hronika BIH: NAJSMJEŠNIJI PREDIZBORNI PLAKATI: KO JE VAŠ FAVORIT? (FOTO)

Prije četiri dana počela je predizborna kampanja, a ulice su pune plakata.

  • Lažna vijest
  • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2020

Centralna: NAJSMJEŠNIJI PREDIZBORNI PLAKATI: TKO JE VAŠ FAVORIT? (FOTO)

Prije četiri dana počela je predizborna kampanja, a ulice su pune plakata.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 21.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice

KomenTrol

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice

Zanimljivi kandidati...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.10.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice

Poskok Online

  • Prenošenje lažnih vijesti