Nakon Bešlića i Izetbegović “odlazi u Njemačku da se penzioniše”

Na anonimnom portalu sa krizom identiteta “Klix.online”, po već isprobanom receptu, u januaru je objavljena lažna vijest kako Bakir Izetbegović napušta BiH. Zajedno sa u potpunosti izmišljenim izjavama koje to, navodno, potvrđuju. Ono što je zanimljivo jeste da nije jasno je li “Klix.online” satirični portal ili ne, što je zbunilo i portale koji su prenijeli članak.

Ocijenjeni članci
Klix online Lažna vijest; BiH-Dijaspora Prenošenje lažnih vijesti; BH Press Prenošenje lažnih vijesti; Vaše Vijesti Prenošenje lažnih vijesti; Alternativa Satira;

Članak objavljen na portalu “Klix.Online” 13.1.2019. godine u naslovu donosi informaciju da “Bakir Izetbegović seli u njemačku”:

Bakir Izetbegović zbog loše imovinske situacije i slabih plaća napušta BiH i seli u Njemačku
 

Pored finansijske situacije u članku se navodi da su i političari razlog odlaska na “sigurno”.

Bivši bosanskohercegovački presjednik Bakir Izetbegovic otrkio je kako se seli iz Bosne i Hercegovine u Njemačku. Naime, zbog stanja u državi i ekonomske krize, te straha od sukoba koje proizvode političari odlučio je da napusti Bosnu i Hercegovinu i ode gdje je “sigurno”.
– Veliki troškovi te  kuća, stan od 100^m2, treba to sve plaćati, gorivo koje je poskupilo i preskupo, za njegovo vozilo od 20 000KM te vozilo Bakirove supruge Sebije I. od 60 000KM ne isplati se i teško je plaćati i održavati u Bosni.

Slična lažna vijest na ovom portalu objavljena u zadnjim danima 2018. godine, kada je internetom kružila priča da Halid Bešlić napušta BiH i odlazi u Njemačku. Naslov članka tada je glasio ”Halid Bešlić: “Bosnu sam napustio jer me stid Bakira i Dodika”. Halid je tada “optužio” političare i lošu finansijsku situaciju za svoj “odlazak”.

Međutim nije samo razlog isti, već su im i “planovi za budućnost” gotovo identični.

Bivši presjednik je također progovorio o tome kako već godinama uplaćuje penziju u Njemačkoj pa tamo je planirao nastaviti živjeti na kraju svoje politike.

Baš kao i bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i Bešlić je imao iste “planove”.

Otkrio je i kako već godinama uplaćuje mirovinu u Njemačkoj pa tamo planira nastaviti živjeti kad jednog dana prekine s pjevačkom karijerom.

U nastavku se navodi još da će Izetbegović, pun razumijevanja za njihov odlazak, obilaziti zemljake koji su napustili BiH.

 – Bakir je najavio da će obilaziti sve bosance i hercegove po svijetu koji su napustili Bosnu zbog razloga zbog kojeg i on ide, te kaže da ih razumije u potpunosti i da je učinio koliko je mogao da im obezbijedi posao u Njemačkoj.

Kod portala “Klix.online” naime nije baš jasno da li se radi o informativnom ili satiričnom portalu. Na stranici ne postoji impressum, niti jedno ime urednika, vlasnika ni novinara, ne postoje kontakt podaci ni adresa, a jedine informacije koje su dostupne napisane su u rubrici “Kontaktirajte nas”. U toj sekciji ne postoji nikakav stvaran kontakt, osim onog anonimnog - [email protected].

Prvi pasus navedene rubrike kaže da je portal informativni, dok se među uputama “čitateljima reporterima” se navodi i da je zabranjeno objavljivanje lažnih vijesti:

Informativni portal „klix.online“ nije dio neke velike medijske kuće niti pripada bilo kojoj političkoj struji. Svrha ove stranice je  informiranje te promicanje zajedništva balkanske publike,, nego smo primorani se oslanjati na sve naše čitateljice i čitatelje. (...)
4.Zabranjeno je objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima.

Međutim, u zaglavlju portala koje je vidljivo na svim stranicama, pronalazimo i informaciju da je portal “humorističnog” karaktera:

Klix.online je portal zabavnog i humorističnog karaktera za sve uzraste koji za cilj ima prenošenje aktuelnih vijesti i dešavanja sa balkana.

Ova rečenica, koja je kontradiktorna sama po sebi, nimalo nije pomogla odgonetnuti da li je u pitanju satični ili informativni sadržaj, baš kao ni činjenica da u tekstovima ne postoje napomene o satiri.

Ovaj članak nije objavljen ni na jednom kredibilnom mediju, već samo na nekoliko anonimnih portala, među kojima je također došlo do konfuzije.

Portal “Alternativa.info” je stavio napomenu kako je riječ o satiričnom članku, iako ona ne postoji u originalnoj verziji.  

Sa druge strane, na primjer, portal “Bh-press” je kao izvor naveo “Klix”. Isto tako je samo na “Alternetivi” čitav tekst dostupan na jednoj stranici, dok na svim ostalim stoji da je podijeljen na tri kako bi čitatelji kliknuli 3 puta i utrostručili broj klikova (i zarade), iako se samo na prve dvije stranice nalazi tekst.

Zbog činjenice da riječ o lažnoj informaciji i da ne postoji nikakva napomena o satiričnom sadržaju kako u članku tako ni na portalu, članak ćemo ocijeniti kao lažnu vijest, odnosno prenošenje lažne vijesti za one koji su “vijest” prenijeli. Portal “Alternativa.info” će dobiti ocjenu satira.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 22. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da je bolje “preležati” Covid-19 nego primiti vakcinu

Rezultate SIREN studije iz Velike Britanije mediji su interpretirali na man...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Netačne tvrdnje o mRNK vakcinama kao “dokaz” protiv COVID-19 imunizacije

Isječak intervjua profesorice iz Irske, Dolores Cahill, u kojem govori prot...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Niti je snimak nastao u Hrvatskoj, niti prikazuje zemljotres

Snimak na kom se navodno vidi šumsko tlo u trenutku zemljotresa u blizini G...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me