Nakon Ljubića i Kramatiću su izmislili izjave

Javni istupi Marija Karamatića su sami po sebi kontroverzni, tako da nije nemoguće povjerovati kako su istinita dva članka koja je objavio anonimni portal “Ekspresno”.

Dana 13.2. objavili smo analizu “Nepostojeća izjava Bože Ljubića” koja je objavljena na portalu “Ekspresno” o lažnoj izjavi Bože Ljubića koja je u istom narativnom tonu kao i tvrdnje pripisane Mariju Karamatiću. Tako je dan za danom, 27. i 28. januara “Ekspresno” je objavio dva članka u kojima je glavni akter Mario Karamatić, predsjednik HSS.

Karamatić: Ako u BiH bude ponovo sukoba federacija će biti pregažena za 5 dana! 27.1.

Karamatić ponovo poziva na sukobe: BiH se ovako ne može održat! Bošnjaci će dovest do sukoba i toga da se raspadne na 10 dijelova! 28.1.

Ratno-huškačke tvrdnje koje su objavljene u naslovima i u dva članka nisu u formi citata, odnosno izjava, već su svojevrsno prepričavanje onog što je Karamatić, navodno, rekao.

Tako u prvom članku stoji da su tvrdnje iz teksta nastale na osnovu intervjua objavljenog na jednoj bh. televiziji.

Ustaški vožd i glavni protagonista Herceg Bosne Mario Karamatić u BiH u svom gostovanju na jednoj BiH televiziji govorio je o formiranju Herceg Bosne ako se nastavi sa majorizacijom hrvata u BiH.

Na pitanje novinara da li je svjestan da bi to izazvalo novi rat i sukobe on je dodao da bi sada Džihadistička Federacija nestala za 5 dana.Također je govorio i o tome kako su se u prošlom ratu u srednjoj Bosni protiv HVO-a borili Isilovci  sabrani u odred El Mudžahedin te da su oni radili pokolje nad hrvatima i srbima!

Jedino zabilježeno gostovanje Marija Karamatića, u danima prije izlaska ovog članka jeste ono u programu televizije “N1” 25.1.2019. godine. I dok dio tvrdnji iz članka jeste tačan o čemu je Karamatić govorio u emisiji, tvrdnja da će “Džihadistička Federacija” nestati za pet dana, te da je novinar upozorio da će to uzrokavati rat, nije istinita.

Članak se zaključuje još jednom izmišljenom tvrdnjom da EU neće dozvoliti “formiranje islamske državice”.

Na kraju je dodao da ni Evropa neće dozvoliti formiranje islamske državice na svojim granicama te da BiH nije samo Bošnjačka a svi koji ga prozivaju u komentarima na internet portalima su internet džihadisti!

Kao što prvi dio rečenice nije tačan, tako nije istina ni da je komentatore nazvao “internet džihadistima”.

Drugi članak je objavljen dan kasnije i opet je riječ o ratno-huškačkom tekstu koji je sadržavao tvrdnje koje je Karamatić, navodno, izjavio za hercegovačke medije.

Karamatić ponovo poziva na sukobe: BiH se ovako ne može održat! Bošnjaci će dovest do sukoba i toga da se raspadne na 10 dijelova! 

Ovaj put je u ime svoje HSS stranke za hercegovačke medije izjavio da će bošnjaci aludirajući na bošnjačke lidere iz SDA dovesti do toga da se BiH tj Federacija raspadne na 10 dijelova i taj raspad neće nimalo biti miran niti lagan kazao je Karamatić.
(...)
Zato Hrvatski Narodni sabor mora više da se zalaže da hrvati dobiju ono što ih po Dejtonu sleduje, a to je sopstveni entitet u kojem će sami krojiti svoju sudbinu rekao je Karamatić.
Ako hrvati i dalje budu majorizirani i bacani pod tepih te se ne bude riješilo hrvatsko pitanje Federacija i cijela BiH će se raspasti na 10 dijelova te se neće znat ko pije a ko plaća. Za to će najviše biti kriva SDA koja svaki dan pojačava tenzije sve više. Dejton se mora mijenjati i hrvatima se mora dati ono što ih sleduje a to je da sami biraju svoje predstavnike u svojim administrativnim jedinicama završio je svoje izlaganje glavni teolog ustaške ideologije u BiH.

I dok smo pronašli nekoliko recentnih članaka o Karamatiću u hercegovačkim medijima, ni u jednom ne postoji tvrdnja da će se BiH raspasti na 10 dijelova, ni da Hrvate “sleduje” treći entitet po Dejtonu.

Zanimljivo je napomenuti da je u članku o Boži Ljubiću također upotrijebljena riječ “sleduje” pa se može pretpostaviti da je riječ o istom autoru.

Zbog činjenice da je riječ o izmišljenim izjavama, oba članka će dobiti ocjenu lažna vijest. Prvi članak će biti ocijenjen i kao manipulacija činjenicama jer je se manipulisalo sa izjavama koje zaista jesu emitovane u emisiji “Novi dan” televizije “N1”. Mediji koji su prenijeli članke dobit će ocjenu manipulacija činjenicama i prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 16. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me