Raskrinkavanje.ba

Nakon Ljubića i Kramatiću su izmislili izjave

Javni istupi Marija Karamatića su sami po sebi kontroverzni, tako da nije nemoguće povjerovati kako su istinita dva članka koja je objavio anonimni portal “Ekspresno”.

Dana 13.2. objavili smo analizu “Nepostojeća izjava Bože Ljubića” koja je objavljena na portalu “Ekspresno” o lažnoj izjavi Bože Ljubića koja je u istom narativnom tonu kao i tvrdnje pripisane Mariju Karamatiću. Tako je dan za danom, 27. i 28. januara “Ekspresno” je objavio dva članka u kojima je glavni akter Mario Karamatić, predsjednik HSS.

Karamatić: Ako u BiH bude ponovo sukoba federacija će biti pregažena za 5 dana! 27.1.

Karamatić ponovo poziva na sukobe: BiH se ovako ne može održat! Bošnjaci će dovest do sukoba i toga da se raspadne na 10 dijelova! 28.1.

Ratno-huškačke tvrdnje koje su objavljene u naslovima i u dva članka nisu u formi citata, odnosno izjava, već su svojevrsno prepričavanje onog što je Karamatić, navodno, rekao.

Tako u prvom članku stoji da su tvrdnje iz teksta nastale na osnovu intervjua objavljenog na jednoj bh. televiziji.

Ustaški vožd i glavni protagonista Herceg Bosne Mario Karamatić u BiH u svom gostovanju na jednoj BiH televiziji govorio je o formiranju Herceg Bosne ako se nastavi sa majorizacijom hrvata u BiH.

Na pitanje novinara da li je svjestan da bi to izazvalo novi rat i sukobe on je dodao da bi sada Džihadistička Federacija nestala za 5 dana.Također je govorio i o tome kako su se u prošlom ratu u srednjoj Bosni protiv HVO-a borili Isilovci  sabrani u odred El Mudžahedin te da su oni radili pokolje nad hrvatima i srbima!

Jedino zabilježeno gostovanje Marija Karamatića, u danima prije izlaska ovog članka jeste ono u programu televizije “N1” 25.1.2019. godine. I dok dio tvrdnji iz članka jeste tačan o čemu je Karamatić govorio u emisiji, tvrdnja da će “Džihadistička Federacija” nestati za pet dana, te da je novinar upozorio da će to uzrokavati rat, nije istinita.

Članak se zaključuje još jednom izmišljenom tvrdnjom da EU neće dozvoliti “formiranje islamske državice”.

Na kraju je dodao da ni Evropa neće dozvoliti formiranje islamske državice na svojim granicama te da BiH nije samo Bošnjačka a svi koji ga prozivaju u komentarima na internet portalima su internet džihadisti!

Kao što prvi dio rečenice nije tačan, tako nije istina ni da je komentatore nazvao “internet džihadistima”.

Drugi članak je objavljen dan kasnije i opet je riječ o ratno-huškačkom tekstu koji je sadržavao tvrdnje koje je Karamatić, navodno, izjavio za hercegovačke medije.

Karamatić ponovo poziva na sukobe: BiH se ovako ne može održat! Bošnjaci će dovest do sukoba i toga da se raspadne na 10 dijelova! 

Ovaj put je u ime svoje HSS stranke za hercegovačke medije izjavio da će bošnjaci aludirajući na bošnjačke lidere iz SDA dovesti do toga da se BiH tj Federacija raspadne na 10 dijelova i taj raspad neće nimalo biti miran niti lagan kazao je Karamatić.
(...)
Zato Hrvatski Narodni sabor mora više da se zalaže da hrvati dobiju ono što ih po Dejtonu sleduje, a to je sopstveni entitet u kojem će sami krojiti svoju sudbinu rekao je Karamatić.
Ako hrvati i dalje budu majorizirani i bacani pod tepih te se ne bude riješilo hrvatsko pitanje Federacija i cijela BiH će se raspasti na 10 dijelova te se neće znat ko pije a ko plaća. Za to će najviše biti kriva SDA koja svaki dan pojačava tenzije sve više. Dejton se mora mijenjati i hrvatima se mora dati ono što ih sleduje a to je da sami biraju svoje predstavnike u svojim administrativnim jedinicama završio je svoje izlaganje glavni teolog ustaške ideologije u BiH.

I dok smo pronašli nekoliko recentnih članaka o Karamatiću u hercegovačkim medijima, ni u jednom ne postoji tvrdnja da će se BiH raspasti na 10 dijelova, ni da Hrvate “sleduje” treći entitet po Dejtonu.

Zanimljivo je napomenuti da je u članku o Boži Ljubiću također upotrijebljena riječ “sleduje” pa se može pretpostaviti da je riječ o istom autoru.

Zbog činjenice da je riječ o izmišljenim izjavama, oba članka će dobiti ocjenu lažna vijest. Prvi članak će biti ocijenjen i kao manipulacija činjenicama jer je se manipulisalo sa izjavama koje zaista jesu emitovane u emisiji “Novi dan” televizije “N1”. Mediji koji su prenijeli članke dobit će ocjenu manipulacija činjenicama i prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 27.01.2019

Ekspresno: Karamatić: Ako u BiH bude ponovo sukoba federacija će biti pregažena za 5 dana!

Ustaški vožd i glavni protagonista Herceg Bosne Mario Karamatić u BiH u svom gostovanju na jednoj BiH televiziji govorio je o formiranju Herceg Bosne...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Lažna vijest 28.01.2019

Ekspresno: Karamatić ponovo poziva na sukobe: BiH se ovako ne može održat! Bošnjaci će dovest do sukoba i toga da se raspadne na 10 dijelova!

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i pored Dragana Čovića jedan od najvećih otvorenih zagovornika Herceg Bosne i ustaštva nije stao na prošlim pri...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2019

Aktuelno 24h: KARAMATIĆ PONOVO POZIVA NA SUKOBE: BIH SE OVAKO NE MOŽE ODRŽAT! BOŠNJACI ĆE DOVEST DO SUKOBA I TOGA DA SE RASPADNE NA 10 DIJELOVA!

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i pored Dragana Čovića jedan od najvećih otvorenih zagovornika Herceg Bosne i ustaštva nije stao na prošlim pri...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 30.01.2019

Saznajemo.net: Hrvati šalju poruke: Ako bude sukoba u BiH, Federacija će biti…

Ustaški vožd i glavni porotagonista Herceg Bosne Mario Karamatić u BiH u svom gostovanju na jednoj BiH televiziji govorio je o formiranju Herceg Bosne...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti