Napad epilepsije predstavljen kao nuspojava vakcine protiv Covid-19

Videosnimak dječaka koji se nekontrolisano trese dijeli se na društvenim mrežama uz tvrdnje da je riječ o nuspojavama vakcine protiv Covid-19. Ipak, riječ je o napadu epilepsije.

Na Twitter nalogu nikola tesla prvi, 12. avgusta 2021. godine objavljen je videosnimak na kome se vidi dječak koji se nekontrolisano trese i još jedna osoba koja ga drži, dok se u pozadini čuje  ženski glas koji na engleskom jeziku govori: “Hajde, dušo, diši”. Na snimku se takođe čuje i  muški glas koji spominje vakcine protiv Covid-19.

Videozapis je, sudeći po oznaci koju sadrži, potekao s društvene mreže TikTok, a na dnu je na engleskom jeziku ispisano objašnjenje Svjetske zdravstvene organizacije da vakcine protiv Covid-19 prolaze mnoga testiranja kako bi se provjerila njihova bezbjednost i efikasnost. Ovim se implicira da je slučaj povezan s vakcinacijom protiv Covid-19. 

 

 

Na navedenom nalogu, snimak je podijeljen uz tweet:

FAJZER FOR KIDS ALOOOO

Identičan snimak objavljen je na Facebook profilima Igor Zjakić (21. avgusta 2021) i Šejla Lilić (22. avgusta 2021), uz opise u kojima se navodi da je riječ o nuspojavama vakcina. 

Sitne nuspojave kod djece nakon vakc… (Facebook profil Igor Zjakić)

Sitne nuspojave kod djece nakon vakc… Ruke se osušile svakom roditelju koji ovo priredi svom djetetu (Facebook profil Šejla Lilić)

Objava na profilu Igor Zjakić podijeljena je preko 1,2 hiljade puta. 

 

 

Šta su činjenice?

 

Snimak na kome se dječak nekontrolisano trese dijeljen je i na drugim jezicima. Pronašli smo ga samog, ali i zajedno s još jednim snimkom žene koja plače (1,2). 

Tvrdnju da snimak prikazuje nuspojave vakcine protiv Covid-19 opovrgle su već strane fact-checking platforme (1, 2, 3). U analizi AP-a objavljenoj 18. maja 2021. godine, navodi se da slučaj nije povezan s vakcinacijom protiv Covid-19, što je otac dječaka potvrdio u postu na Instagramu. Na istu Instagram objavu poziva se i Reuters u svojoj analizi. Kako navode ove fact-checking platforme, otac djeteta je napisao da je riječ o napadu epilepsije, koji nema veze s vakcinom protiv Covid-19, ali ima s nekom vakcinom koju je dječak primio ranije.

Ipak, ova Instagram objava više nije dostupna, ali ipak postoje screenshotovi koji pokazuju kako je izgledala. Screenshot posta objavljen je na Twitter profilu Debunker des Etoiles, gdje se navodi i da je snimak prvobitno objavljen na Instagram profilu above_genetics. Iz objave se može zaključiti da se dječak zove Holden.

Da, to su dvoje od moje četvoro djece. Holden, epilepsija i Caleb, astma. Ne, nema veze sa Covidom. Ove ozljede su nastale prije mnogo godina od "odobrenih" vakcina. Holdenovi napadi počeli su na dan kada je primio Hep A i HiB 2009. Sve su opasne, sve su eksperimenti. Molim vas, istražite.

 


Ovaj Instagram profil više ne postoji, a pripadao je ocu dječaka Davidu Cromaru, što se može zaključiti iz pojedinih medijskih izvještaja u kojima se spominju imena dječaka iz Instagram objave. Cromar je slične videosnimke dječaka Holdena objavljivao i na svom YouTube kanalu

AP u analizi prenosi izjavu doktora Paula Offita, stručnjaka za vakcine u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji kaže da vakcine ne uzrokuju epilepsiju. 

 "Vakcine ne uzrokuju epilepsiju", rekao je Offit. 

“Jedna od nuspojava mnogih vakcina je groznica, koja može uzrokovati napade kod malog procenta male djece, objasnio je Offit. Ali ti napadi, poznati kao febrilni napadi, "kratko traju i ne uzrokuju trajnu štetu", rekao je.

Podaci o milionima do sada primijenjenih vakcina protiv COVID-19 ne pokazuju nikakvu vezu između vakcina i poremećaja koji uzrokuju napade, rekao je Offit.

Kad je riječ o povezanosti vakcina i epilepsije, rezultati nekoliko studija ukazuju na to da su u većini slučajeva genetski ili strukturni nedostaci glavni uzrok epilepsije koja počinje nakon vakcinacije. U tim slučajevima, vakcinacija se može smatrati okidačem za prvi napad koji otkriva djetetove predispozicije za epilepsiju (1, 2, 3).

AP u analizi podsjeća da je vakcina protiv Covid-19 kompanije Pfizer, koja se daje i djeci od 12 i više godina, testirana na više od 2.000 djece u dobi od 12 do 15 godina i utvrđeno je da je sigurna i efikasna.

Shodno navedenom, tvrdnju da snimak dječaka koji se trese pokazuje nuspojave vakcine protiv Covid-19, prvobitno objavljenu na Twitter profilu nikola tesla prvi, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ovog snimka koje navode na isti zaključak dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 27. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me