Raskrinkavanje.ba

Napad na automobil u kojem su bile časne sestre

Časne sestre nisu napadnute u Zenici, već u automobilu na magistralnom putu između Doboja i Maglaja.

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji je objavljen na portalu “Dnevnog avaza” koji u naslovu govori o napadu na časne sestre.

U Zenici napadnute časne sestre

Članak koji slijedi nastao je iz saopštenja za javnost koje je objavio “BH Caritas”,  bez informacije iz MUP-a ZDK.

„Direktor 'BH Caritasa', monsinjor Tomo Knežević jučer je Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prijavio napad na časne sestre riječkog 'Caritasa', koji se, prema njegovim riječima, dogodio u ponedjeljak, 22. oktobra, u 14 sati na magistralnom putu M-17 Doboj - Sarajevo, na potezu od Tešnja do Maglaja.“

Iako se u članku tvrdi da je slučaj prijavljen policiji 23.10., prema tvrdnji glasnogovornice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldine Ahmić to nije tačno. Slučaj je policiji prijavljen tek 24.10.2018. godine i to putem identičnog saopštenja “BH Caritasa” koji je upućen medijima.

Od glasnogovornice MUP-a smo dobili informaciju da su, nakon primljenog dopisa, pokrenute istražne radnje neophodne za rasvjetljavanje ovog događaja, među kojima je i pregled dostupnih nadzornih kamera.

U dopisu, koji prenosi “Avaz”, dalje se tvrdi kako su počinioci, nakon što su uvidjeli da se u automobilu nalaze časne sestre, pobjegli sa mjesta događaja.

- Na automobil kojim je upravljala direktorica riječkog "Caritasa" nepoznate osobe bacile se veliki tvrdi predmet, a onda su im dvojica 30-godišnjaka zapriječila put. Izašli su iz svog automobila i nasilno pokušali otvoriti vrata automobila s časnim sestrama, uz glasne i nasilne povike da su im one razbile retrovizor. Kad su vidjeli da se u autu nalaze časne sestre, nasilnici su pobjegli. Časne sestre spasila je prisebnost, jer su na vrijeme zaključale sva vrata svog automobile – navodi se u saopćenju.

U članku koji je objavio “Avaz” nije spomenuto da časne sestre iz straha nisu prijavile slučaj policiji iako su patrole bile prisutne na cesti. Tako u saopštenju stoji sljedeće:

Iz straha za daljnje putovanje prema Sarajevu na ovogodišnji susret Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici i povratak u Rijeku ovaj napad nisu prijavile policiji koja se u tom trenutku nalazila u velikom broju na tom cestovnom pravcu.

Članak je zaključen izjavom monsinjora Kneževića za "Avaz".

- Slučaj koji ih je šokirao časne sestre ispričale su meni s danom zakašnjenja. Poslije toga sam gostovao na jednoj TV emisiji u Sarajevu i ispričao o napadu na časne sestre, ali to našoj policiji nije bilo dovoljno da se zainteresira za napad, a i ostalih reakcija nema. To me iznenađuje i boli - kazao je monsinjor Knežević.

Riječ je o gostovanju “Dnevniku 3” Federalne televiziji gdje je monsinjor Knežević ispričao šta se desilo i da je za to saznao ranije tog dana. 

S obzirom na to da za potrebe članka nije kontaktiran MUP ZDK, koji prijavu slučaja nije dobio 23. nego 24. oktobra,  te da se slučaj nije desio u Zenici, ovaj medijski izvještaj će dobiti ocjenu dezinformacija. Zbog naslova koji insinuira da su časne sestre napadnute zato što su časne sestre, iako to ni dopis “Caritasa BiH” ne tvrdi, članak će dobiti ocjenu klikbejt.

Nakon što smo kontaktirali medije koji su prenijeli "Avazov" članak, javio se portal “Srpska Info”, koji je napravio činjenične izmjene članka te će dobiti ocjenu demantirano

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.10.2018

Avaz: U Zenici napadnute časne sestre

Direktoricu riječkog "Caritasa" i časnu sestru od napadača spasila prisebnost, jer su na vrijeme zaključale sva vrata automobila

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 24.10.2018

Srpska info: U Zenici napadnute časne sestre, slučaj prijavljen policiji

Direktor “BH Caritasa”, monsinjor Tomo Knežević juče je Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prijavio napad na časne sestre rije...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
  • Demantirano
  • Demantirano
Dezinformacija 24.10.2018

Nezavisne: Kod Tešnja napadnute časne sestre

TEŠANJ - Direktor "BH Caritasa"”, monsinjor Tomo Knežević juče je Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona prijavio napad na časne s...

  • Dezinformacija