Raskrinkavanje.ba

NASA: Blizanci su, ipak, blizanci i nakon 340 dana u svemiru

Na žalost svih onih koji su se ponadali da bi se X-Men scenario mogao desiti u stvarnosti, vijest da astronaut Scott Kelly nakon godinu dana svemiru više nema istu DNK kao njegov jednojajčani brat blizanac, nije tačna.

Kako svjetski, tako i domaći mediji, prošlog mjeseca su prenijeli saopštenje NASA-e, koje je između ostalog sadržalo informaciju da se DNK astronauta Scotta Kellyja, nakon povratka iz svemira poslije 340 dana, nije vratio u normalno stanje. Na tom mjestu prestaje tačnost medijskog izvještavanja kod onih medija koji su iz tog zaključili kako 7% Scottovog DNK “više nije isto kao kod njegovog brata, jednojajčanog blizanca”.

Čak je i sam Scott bio iznenađen saznanjem koje je objavljeno u Newsweeku, što je podijelio na Twitteru:

Šta? Moja DNK se promijenila za 7%! Ko bi rekao? Upravo sam saznao ovom članku. Ovo bi mogla biti dobra vijest! Više ne moram više nazvati [Marka Kellyja] identičnim bratom blizancom”


Ipak, Scott će i dalje morati zvati brata identičnim blizancem, jer da mu se DNK zaista promijenila za 7%, ne samo da više ne bi bio identičan sa bratom blizancem, već ne bi pripadali istoj vrsti. Ilustracije radi, razlika između DNK materijala čovjeka i čimpanze je svega 1,2%.

Šta se desilo sa blizancima?

Braća Kelly učestvuju u studiji koju provodi NASA, a koja istražuje utjecaj produženog boravka u svemiru na jednojajčanim blizancima, identičnog genetskog koda. Mark je ostao na Zemlji, dok je Scott proveo 340 dana na Internacionalnoj svemirskoj stanici, a NASA-ina studija još uvijek upoređuje različite parametre kako bi se utvrdili efekti dugotrajnog boravka u svemiru. Konačni rezultati trebali bi biti objavljeni ove godine. NASA je 31. januara 2018. godine objavila preliminarne rezultate blizanačke studije na zvaničnoj web stranici.

Već je poznato ljudski organizam trpi određene promjene u svemiru, međutim ovo je bilo prvi put da su načnici imali “genetsku kopiju” na zemlji i tako mogli pratiti promjene. Od vrlo opširnog istraživanja, u medijski fokus je dospjelo samo istraživanje gena, tačnije jedan detalj iz NASA-inog saopštenja:

Postoji još jedno zanimljivo otkriće u vezi sa onim što neki nazivaju “svemirski gen”. Istraživači sada znaju da se 93% Scottovih gena vratilo u normalno stanje nakon povratka. Međutim, ostalih 7% ukazuje na moguće dugotrajne promjene u genima vezano za njegov imuni sistem, obnavljanje DNK, koštane ćelije i snabdijevanje kiseonikom. 

Ovaj pasus je pogrešno predstavljen kao “promjena genetskog koda” koja je dovela do toga da braća više nisu identični blizanci. Netačnu informaciju su prenijeli mediji širom svijeta, a “upecao” se čak i National Geographic, koji je u izdanju za Srbiju naslovio članak ovako:  

Neverovatan rezultat Nasinog eksperimenta sa blizancima: Boravak u svemiru menja DNK!
Pre nego što je odleteo na jednogodišnju misiju u svemir, američki astronaut Skot Keli imao je isti DNK kao njegov brat blizanac. Međutim, to više nije slučaj, potvrdila je NASA. 
Nakon godinu dana provedenih u svemiru, američkom astronautu Skotu Keliju delimično je izmenjen DNK, saopštila je NASA. Naime, čak sedam odsto njegovih gena nije se vratilo u prvobitno stanje pre nego što je odleteo na jednogodišnju misiju. (...)

S obzirom da je ova dezinformacija vrlo brzo poprimila globalni karakter, NASA je 15. marta dopunila svoje saopštenje:

Mark i Scott Kelly su još uvijek identični blizanci; To znači da nije došlo do temeljne promjene Scottove DNK. Istraživači su posmatrali promjene u ekspresiji gena, odnosno načinu na koje tijelo reaguje na sredinu. To je u okviru stresa koje tijelo podnosi prilikom penjanja na planinu ili ronjenja.

Promjena se odnosila na 7% genetske ekspresije koja se 6 mjeseci nakon povratka iz svemira nije vratila u stanje u kojem je bila odlaska na ISS. Ova promjena genske ekspresije je minimalna. Tek smo na početku shvatanja kako let u svemir utječe na molekularni  nivo ljudskog tijela. NASA i ostali istraživači koji sarađuju na tim studijama očekuju da će ovog ljeta predstaviti sveobuhvatnije rezultate bilazačke studije .

Sve ćelije jednog organizma imaju iste gene koji se sastoje od iste DNK, ali geni se ponašaju drugačije u zavisnosti od toga gdje se nalaze. To se zove genetska ekspresija [1]  i predstavlja način reagovanja organizma na okolinu, te se može se mijenjati zbog stresa, kod ekstremnih promjena klime, ili kod promjene sredine (prilikom uspona na visoke planinske vrhove, ronjenja i sl).

I dok je u člancima najčešće bilo tačno preneseno šta se desilo, izvedeni zaključci medija nisu bili ispravni, pa smo bili svjedoci senzacionalističkih naslova.

Jednojajčani blizanci i dalje imaju identičan DNK kod, tako da vijest o različitom DNK nakon povratka iz svemira nije tačna.

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ genska ekspresija, ostvarenje genske informacije proizvodnjom funkcionalnoga proteina ili ribonukleinske kiseline (RNK). U širem smislu obuhvaća transkripciju i translaciju, ali se uglavnom odnosi na proces nadzora transkripcije koji omogućuje da samo određeni geni dođu do izražaja. Tako se u organizmu, u kojem sve stanice sadržavaju iste gene, stvaraju različiti tipovi stanica (živčane, koštane, epitelne)
Pogledajte originalne članke
15.03.2018

Index: Jedan brat bio je u svemiru, a njegov blizanac na Zemlji. Više nemaju istu DNK

NASA je prije tri godine započela "Twins Study" (studiju blizanaca), odnosno istraživački program u kojemu su sudjelovala dvojica astronauta koji su b...

22.03.2018

Tportal: NASA iznenađena: Geni astronauta više nisu jednaki onima njegovog brata blizanca

Provesti godinu dana u svemiru znači izložiti se neobičnom utjecaju kozmosa koji uključuje promjenu načina na koji vaši geni funkcioniraju

30.01.2017

24 sata hr: Blizanci astronauti nisu bili isti nakon godine dana u svemiru

Studijom na blizancima Kelly NASA želi otkriti sve što mogu o učincima mikrogravitacije na ljudsko tijelo, što bi im trebalo pomoći u borbi s posljedi...

15.03.2018

Radio Televizija Srbije: Astronautu boravak u svemiru izmenio DNK i više nije isti kao brat blizanac

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je delimično izmenjena nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je Nasa. Sedam odsto njegovih gena se n...

15.03.2018

B 92: Rezultati Nasinog eksperimenta sa blizancima u svemiru otkrili...

Pre nego što se zaputio u svemir, američki astronaut Skot Keli imao je istu DNK kao njegov brat blizanac. Međutim, to više nije slučaj, pokazalo je na...

15.03.2018

Buka: Rezultati NASA eksperimenta sa blizancima: Nakon povratka iz svemira više nemaju istu DNK

Nasini naučnici saopštili su da je čak 7 odsto DNK pretrpelo "neočekivane promene"