Raskrinkavanje.ba

Naslov drumom, a sadržaj - šumom

Lažni mediji često praktikuju „uredničko“ opremanje članaka koje nema mnogo veze sa sadržajem. U ovom slučaju, nesklad između naslova i sadržaja članka mogao bi se opisati kao duboki i nepremostivi jaz.

Članak se odnosi na na bosanskohercegovačkog glumca Enisa Bešlagića, koji je u posljednje vrijeme često u centru medijske pažnje iz razloga koji sa glumom imaju malo ili nimalo veze.

Jednom je to bilo zbog govora na dodijeli nagrade za ličnost godine Večernjeg lista, drugi put zbog špekulacija o njegovoj kandidaturi za Predsjedništvo BiH, a potom i zbog govora na osnivačkoj konvenciji nove stranke na čijem čelu je Elmedin Konaković. Ovog puta je u pitanju bio govor koji je održao na samitu mladih, skupu u organizaciji američkog USAID-a.

Članak objavljen na portalu “Nezavisno” sadrži sljedeći naslov:

[1]„TI SI IZDAJICA SVOG, KADA DRUGE POŠTUJEŠ, E TO JE PROBLEM – poznatog glumca NAPALI, Nikola Kojo BIJESAN zbog njegovog govora“

Uvidom u članak ustanovili smo da niti je Enis Bešlagić napadnut, niti je Nikola Kojo bio bijesan zbog njegovog govora. Štaviše, Kojo je podržao bh. glumca.

Članak govori o novom projektu USAID Bosne i Hercegovine, „reGeneracija“ koji implementiraju Udruženje Magacin Kabare i international Republican Institute (IRI). U sklopu projekta okupilo se više od 200 učesnika i predavača u sarajevskom hotelu Hils. Jedan od njih bio je i glumac Enis Bešlagić. Video snimak govora objavljen je na Facebooku, u novembru prošle godine.

Srbijanski glumac Nikola Kojo, suprotno od tvrdnje iz naslova, na svom Twitter profilu podržao je svog bosanskohercegovačkog kolegu i osudio napade na njega.

Kad naslov ne odgovara, i nema uporište u tekstu, kao u slučaju ovog primjera, onda taj članak dobija ocjenu klikbejt.

Footnotes

  1. ^ Citat: "Nezavisno"
Pogledajte originalne članke
Klikbejt 01.04.2018

Nezavisno: TI SI IZDAJICA SVOG, KADA DRUGE POŠTUJEŠ, E TO JE PROBLEM – poznatog glumca NAPALI, Nikola Kojo BIJESAN zbog njegovog govora

Mene u Banjaluci i Doboju prepoznaju i nije mi niko rekao ‘balijo gdje si’…

  • Klikbejt