Naslov o Unsko-sanskom, a tekst o Sarajevskom kantonu

Portal “Moj USK” je pri prenošenju članka sa “Klixa” naveo pogrešan kanton.

Ocijenjeni članci
Radio Krajina Dezinformacija; Klikbejt; Krupljani Dezinformacija; Klikbejt; Mojusk Dezinformacija; Klikbejt; ABC Dezinformacija; Klikbejt;

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članak objavljen na portalu “Moj USK” gdje u naslovu stoji kako se radi na uključivanju migrantske djece u obrazovni sistem Unsko-sanskog kantona. 

[1]U toku izrada procjene radi uključivanja djece migranata u redovni obrazovni sistem USK

Međutim, u članku je odmah jasno da se ne radi o Unsko-sanskom kantonu, već o Kantonu Sarajevo.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sastao se danas sa predstavnicama UNICEF-a Sanjom Kabil i Humanitarne organizacije „Save the children“ Fatimom Smajlović te tom prilikom s njima razgovarao o izradi obrazovne procjene djece izbjeglica, odnosno migranata i tražitelja azila koji trenutno borave u našoj zemlji

Paragraf identičan ovome, pronašli smo u članku koji je objavljen na portalu “Klix”, a koji nosi naslov “U toku izrada procjene radi uključivanja migranata u redovni obrazovni sistem KS”. U čitavom članku se nigdje ne spominje Unsko-sanski kanton.

 

Poslali smo upit portalu “Moj USK” 16. avgusta sa pitanjem zašto je naslov promijenjen tako da on pogrešno najavljuje tekst koji donosi. Odgovor prenosimo u cjelosti:

 

Portali “Radio Krajina”, “ABC” i “Krupljani” prenijeli su također ovaj članak sa pogrešnim naslovom. Međutim, portal “Moj USK” je to uradio prvi - 15. avgusta u 15:57. “Krupljani” su to uradili u 22:26, portal “ABC” u 22:58, a “Radio Krajina” dan poslije u 13:30.

Obzirom na navedene informacije, odnosno činjenicu da je pogrešan naslov prvo objavljen na portalu “Moj USK”, ponovo smo im poslali upit sa pitanjem sa kojeg tačno lokalnog portala su preuzeli članak, a odgovor do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili.  

S obzirom na to da ni nakon dva upita naslov članka na portalu “Moj USK”  nije ispravljen, isti ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju. Istu ocjenu dobili su i ostali portali koji su prenijeli članak s pogrešnim naslovom.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ CITAT: "Moj USK"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu...

Lažna vijest
Analiza
Portal Deblokada: Pandemija kao izgovor za homofobiju

U jeku pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2, anonimni portal Deblokada,...

Preko margine
Lažna vijest
Eiffelov toranj nije vidljiv iz Londona

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavljen je video u kojem se tvrdi d...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me