Raskrinkavanje.ba

Naslov saopštenja za javnost ne treba biti i naslov vijesti

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Dvadesetak dana nakon što je Vlada FBiH usvojila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak i poslala ih u parlamentarnu proceduru, oglasio se Savez samostalnih sindikata BiH sa tvrdnjom koja se našla u naslovima mnogih medija.

Vlada Federacije BiH je dakle 7.6.2018. usvojila navedene prijedloge zakona, kojim bi se osnovica za obračun doprinosa na platu proširila tako da obuhvati topli obrok i regres. Sa druge strane, zbirna stopa doprinosa bi se trebala smanjiti sa sadašnjih 41,5% na 33,5%. SSSBiH se oglasio saopštenjem za javnost koje su naslovili “Najava događaja – Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres?!” u kojem su ustvrdili da ovaj zakon predstavlja de facto ukidanje toplog obroka i regresa.

I dok su pojedini mediji ovo saopštenje prenijeli sa jasnom distinkcijom da je riječ o nečemu što SSSBiH tvrdi, portali  “RTV Glas Drine”, “RTV Slon” i “New People Meet” su u kategoriji vijesti objavili članak naslovljen bez navodnika:

Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres?!

Čak je i u saopštenju za javnost naglašeno da je u pitanju “najava događaja” distancirajući se na taj način od drugog dijela naslova saopštenja koji najavljuje ukidanja svega navedenog, a koji je, zapravo, završio kao naslov u vijestima.

Ovakav naslov nije pružio nikakvu informaciju, već je otvorio pitanje bez odgovora u tekstu. Zato je morao biti napisan tako da se zna da je riječ o nečemu što je poteklo iz saopštenja SSSBiH, pa će navedeni mediji dobiti ocjenu klikbejt za članke koje su objavili.

Reakcije

Nakon što smo kontaktirali medije koji imaju impresum i obavijestili ih o greški, RTV Slon i RTV Glas Drine su ispravili naslov. Ova dva medija će dobiti i ocjenu demantirano, a njihove odgovore prenosimo u cjelosti. 

Poštovanje, 

Pomenuti naslov je ispravljen. U prilogu je i link teksta: https://www.rtvslon.ba/vlada-fbih-ukida-topli-obrok-naknadu-za-prijevoz-i-regres/Sve najbolje. 

Arnela Šiljković - RTV Slon

---------------------------------------------------------RTV Glas Drine

Poštovani,

Nisam do sada vidjla ovaj email.

Ispavila sam naslov.https://rtvglasdrine.com/vijesti/vlada-fbih-ukida-topli-obrok-naknadu-za-prijevoz-i-regres/

Srdačno,Samira

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.06.2018

RTV Glas Drine: Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres?!

Savez samostalnih sindikata BiH oštro se protivi zakonima o doprinosima i porezu na dohodak, a njihoovo saopćenje i zahtjeve upućene Vladi FBiH prenos...

  • Klikbejt
  • Demantirano
Klikbejt 27.06.2018

NEWPEOPLEMEET: Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres?!

Savez samostalnih sindikaata BiH pštro se protivi zakonima o doprinosima i porezu na dohodak, a njihoovo saopćenje i zahtjeve upućene Vladi FBiH preno...

  • Klikbejt
Klikbejt 25.06.2018

RTV Slon: Vlada FBiH ukida topli obrok, naknadu za prijevoz i regres?!

Savez samostalnih sindikaata BiH pštro se protivi zakonima o doprinosima i porezu na dohodak, a njihoovo saopćenje i zahtjeve upućene Vladi FBiH preno...

  • Klikbejt
  • Demantirano