Naslovnica magazina Time iz 1995. godine ne poručuje “Pošaljite Srbe u pakao”

Na društvenim mrežama se netačno tvrdi da je na naslovnici američkog magazina Time iz 1995. godine objavljen naslov “Pošaljite Srbe u pakao”. U nekim verzijama ove lažne vijesti navodi se da je naslovnica objavljena 1999. godine.

Na Facebook stranici Glas Pomoravlja Info (Глас Поморавља Инфо) je 27.2. objavljena naslovnica američkog magazina Time, uz tvrdnju da je na njoj ispisano “Pošaljite Srbe u pakao”. Navodi se da je naslovnica objavljena 1995. godine: 

"Pošaljite Srbe u pakao"
1995
Isto ovo Zapad sada radi Rusiji!

Uz identičan “prevod” naslova sa engleskog jezika, naslovnica se dijelila i uz tvrdnju da je objavljena 1999. godine. Najranija objava takvih tvrdnji, prema našoj pretrazi, bila je na Instagram profilu crni_sinke, također od 27.2.

Samo podsetnik na naslovnicu časopisa Tajm 1999. godine

- POŠALJITE SRBE U PAKAO-
"Masovno bombardovanje otvaraju vrata miru."

Opisanje tvrdnje objavljene su na preko trideset profila i stranica na Facebooku te na dva Twitter profila (1, 2). 

 

Šta su činjenice?

Slike u analiziranim objavama prikazuju naslovnicu 11. broja 146. sveska magazina Time, objavljenog 11.9.1995. godine. Tvrdnja da je na ovoj naslovnici objavljen naslov “Pošaljite Srbe u pakao” nije tačna.

Kao što se može vidjeti na slikama, naslov glasi “Bringing the Serbs to heel” čija je osnova idiom na engleskom jeziku koji ne znači “poslati nekoga u pakao”. 

Prema rječniku engleskog jezika Macmillan, idiom “bring/call someone to heel” znači primorati nekoga da uradi nešto što želimo da uradi.

Idiomi su fraze ili izrazi čije je značenje drugačije od značenja pojedinačnih riječi koje ih tvore. Engleska riječ iz naslova “heel” znači “peta”, bilo na nozi ili na obući, ali kao dio spomenutog idioma nema to značenje. U pisanoj formi je vrlo slična engleskoj riječi “hell”, što znači “pakao”.  

Naslovnica je objavljena u septembru 1995. godine, u vrijeme zračnih udara na vojne položaje tadašnje Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, koje je izvodio NATO. Naslov i priča (u štampanom izdanju na stranicama 52-61) napisani su tim povodom. Zračni udari su privoljeli tadašnje političko rukovodstvo samoproglašene Republike Srpske u Bosni i Hercegovini na učešće u mirovnim pregovorima u Daytonu, koji su rezultirali Dejtonskim sporazumom i okončanjem rata u Bosni i Hercegovini. 

Osim toga, naslovnica je objavljena 1995. godine, te samim time ni tvrdnja da je objavljena 1999. godine nije tačna. Ova tvrdnja implicira da je povod za naslov bila operacija zračnih udara u tadašnjoj FR Jugoslaviji, koju su činile Srbija i Crna Gora, zbog rata na Kosovu. 

Shodno navedenim činjenicama, najraniju objavu tvrdnje da je na naslovnici magazina Time objavljen naslov “Pošaljite Srbe u pakao” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se radi o pogrešnom prevodu.

Najraniju tvrdnju da je naslovnica objavljena 1999. godine također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ostale objave ovih netačnih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 18. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Benzinske pumpe u Kiseljaku nisu imale najniže cijene goriva 8. decembra

Portal ART Info objavio je netačnu informaciju da je 8.12. najjeftinije gor...

Lažna vijest
Lažna vijest
The New York Times nije potvrdio da je Ukrajina počinila ratni zločin u Makijivki

Regionalni mediji tvrde da je The New York Times objavio analizu kojom je p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Pogrešno prikazani podaci iskorišteni kao “dokaz” da vakcine ubijaju

Podaci o “višku” smrtnosti u Evropi iskorišteni su na portalu Hop, bez ikak...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me