Raskrinkavanje.ba

Nasuprot klikbejt naslovima, Izetbegovićevo pismo Clintonu iz jula 1995. poznato je od kada je napisano

Pismo koje je Alija Izetbegović uputio Billu Clintonu u julu 1995. godine ponovo se objavljuje na portalima, uz tvrdnju da se “konačno” zna istina o Srebrenici, iako je pismo objavljeno u dnevnim novinama u vrijeme kada je napisano.

Na portalu Dnevne vijesti 24 sata je 3.10.2021. objavljen članak opremljen naslovom: 

Bosna konačno saznala istinu: Pogledajte šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu

U članku se navodi da će “sutra” Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici: 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sutra bi trebalo donijeti konačnu odluku o britanskom prijedlogu Rezolucije o Srebrenici povodom 20. godišnjice genocida, jer je sjednica ponovo odgođena. Srebrenica je bila zaštićena zona UN-a, ali snage UN-a nisu spriječile genocid nad Bošnjacima u tom dijelu BiH.

Zatim se navodi da je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, 1995. godine uputio pismo tadašnjem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Billu Clintonu, a koje je glasilo: 

– Kriza u Srebrenici, regiji u istočnoj Bosni, koja je opkoljena od početka rata, traje već neko vrijeme. U svojim rezolucijama 824 i 836, Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je ovo područje sigurnom zonom UN-a. Osim toga, uz dogovor sa UNPROFOR-om, ovaj region je demilitariziran 1993. godine.

Uprkos tome, grad i okolica su pod stalnim granatiranjem. Međutim, od jučer srpski agresor napada ovu zonu teškom artiljerijom i pješadijom. Snage UNPROFOR-a, koje su malobrojne, niti su spremne, niti su sposobne zaštititi grad, pa su se tako više od 60.000 stanovnika, od kojih su većina žene, djeca i starije osobe, našli u životnoj opasnosti.

Molim Vas da iskoristite svoj utjecaj kako bi se osiguralo da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze prema ovoj sigurnoj zoni UN-a te spriječi čin terorizma i genocida nad civilnim stanovništvom Srebrenice.

U iščekivanju Vaše direktne reakcije, primite izraze moga poštovanja – napisao je Izetbegović u pismu koje je tadašnji sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH Osman Topčagić poslao Clintonu, ali i tadašnjem njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu, tadašnjem predsjedniku Francuske Jacquesu Chiracu i tadašnjem premijeru Velike Britanije Johnu Majoru.

 

Šta su činjenice?

Članak na portalu Dnevne vijesti 24 sata originalno je objavljen na portalu Faktor prije šest godina, 7. jula 2015. godine. Faktorov članak je opremljen naslovom:

Pismo predsjedniku SAD-a: Šta je Alija Izetbegović tražio od Clintona za Srebrenicu

Članak je objavljen dan prije glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija, a koja je imala za cilj odati počast žrtvama povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Rezolucija nije usvojena, budući da je ruski ambasador u Vijeću uložio veto na rezoluciju. Sporne tačke rezolucije bile su da masakr u Srebrenici iz jula 1995. godine bude prepoznat kao genocid te da se osuđuju svi oni koji negiraju genocid, kako se navodi u članku Al Jazeere iz jula 2015. godine. 

Reciklirani članak s Faktora objavljen je na web stranicama Bh vijesti (blogspot), CIK portal (blogspot) i Portal najnovije (blogspot) te na portalima Religis (30.11.2019), čiji je izvor Bh vijesti, i Svjetlo dunjaluka (29.11.2020).

Članak s portala Religis se učestalo dijeli na Facebook stranicama. Posljednji put je na Facebook stranici portala objavljen 1.10.2021. godine i dobio je 92 reakcije, 106 komentara i 31 podjelu.  

Pismo koje je Izetbegović uputio Clintonu objavljeno je 10. jula 1995. godine u Oslobođenju, dakle već idući dan nakon slanja. S obzirom na to da je sadržaj pisma bio poznat i objavljen u dnevnim novinama u vrijeme kada je ono napisano, ne radi se “o konačnoj istini koju je Bosna i Hercegovina saznala” godinama poslije.

Shodno činjenicama, naslove članka preuzetog s portala Faktor godinama nakon što se glasalo o srebreničkoj rezoluciji, a u kojima se tvrdi da je “Bosna konačno saznala istinu” o Srebrenici, dobijaju ocjenu klikbejt. Izetbegovićevo pismo objavljeno je godinama ranije, u vrijeme kada je napisano.

Ocjenu manipulacija činjenicama dobijaju članci portala Religis, Svjetlo dunjaluka i Dnevne vijesti 24 sata, zbog tvrdnje da će Vijeće sigurnosti UN-a “sutra” donijeti odluku o rezoluciji o Srebrenici. Ovi članci su objavljivani od 2019. do danas, a glasanje o rezoluciji desilo se 8. jula 2015. godine.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 30.11.2019

Religis: Bosna konačno saznala istinu: Pogledajte šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu

Šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu?

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 29.11.2020

Svjetlo-dunjaluka: Bosna konačno saznala istinu: Pogledajte šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu

Šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu?

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 03.10.2021

Dnevne vijesti 24sata info: Bosna konačno saznala istinu: Pogledajte šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu

Šta je Alija Izetbegović u pismu tražio od Clintona za Srebrenicu?

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama