Nasuprot medijskim tvrdnjama, Stanivuković je objavio fotografije s proslave godišnjice PDP-a

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Izvještavajući o proslavi godišnjice Partije demokratskog progresa, nekoliko portala netačno je navelo da Draško Stanivuković nije objavio fotografije s ovog događaja.

Foto: Branislav Borenović, Facebook

Na portalu Faktor magazin 27.9.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom u kojem se tvrdi da je Partija demokratskog progresa (PDP) proslavila rođendan u “praznom Banskom dvoru”:

PDP proslavio 23 rođendan – Prazan Banski dvor, dva osnivača i jedna fotografija

U članku se navodi da Draško Stanivuković, član Predsjedništva PDP-a, i Jelena Trivić, potpredsjednica stranke, nisu objavili nijednu fotografiju s događaja u Banjaluci te da zbog toga “niko nije vidio kako je bilo”.

PDP je proslavio 23 godine postojanja. 
Niko nije vidio kako je bilo jer Draško Stanivuković i Jelena Trivić nisu objavili ni jednu fotografiju sa događaja, dok je predsjednik partije Branislav Borenović na mreže prvo pustio tri fotografije da bi kasnije obrisao objavu i pustio samo jednu fotku na kojoj se ne vidi ništa, osim njih četvoro na bini. 
(...)
PDP na svojim zvaničnim kanalima na društvenim mrežama nije objavio ništa.

Članak su prenijeli portali Herceg TV, Moj Čelinac, Dubica, Banjalučke priče, Derventa, Jezero, Mrkonjić Grad, Prijedor24, Kostajnica, Nevesinje, Čajniče, Lopare i Gradiška.

Šta su činjenice?

PDP je proslavom u Banskom dvoru u Banjaluci 26.9.2022. godine obilježio 23 godine od osnivanja stranke.

Tvrdnja da je “Branislav Borenović na mreže prvo pustio tri fotografije” s događaja u Banskom dvoru te da je “kasnije obrisao objavu i pustio samo jednu fotku na kojoj se ne vidi ništa, osim njih četvoro na bini” nije tačna. 

Kako se vidi na fotografiji objavljenoj na Facebook stranici Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, u sali Banskog dvora, osim četvero zvaničnika/ca stranke na bini, vidi se 27 osoba u kadru.


Opcija View page source pokazuje da je članak na portalu Faktor magazin objavljen “2022-09-27T08:20:53+00:00”, dakle 27. septembra u 10:20 sati.

Na Facebook stranici Jelena Trivić objave o proslavi PDP-a ne postoje, kao ni na njenom Facebook profilu. Na zvaničnoj Facebook stranici PDP-a najranija dostupna objava o proslavi godišnjice stranke objavljena je 27.9.2022. godine u 12:01 sati (1). 

Dakle, u trenutku objave članka na portalu Faktor magazin PDP na svojoj zvaničnoj stranici nije imao objave o proslavi godišnjice stranke.

U vrijeme objave članka, na Facebook stranici i Instagram profilu Draška Stanivukovića bile su dostupne objave s proslave godišnjice, pa tvrdnja da ni Stanivuković ni Trivić nisu objavili “ni jednu fotografiju sa događaja” nije tačna.

Na zvaničnoj Facebook stranici Draško Stanivuković dostupna je objava od 26.9.2022. godine u 22:48 sati. U objavi se navodi pet Stanivukovićevih aktivnosti, a prva od njih jeste proslava 23. rođendana PDP-a. U objavi je podijeljeno deset fotografija, od čega su tri s proslave u Banskom dvoru (1, 2, 3). 

🎂Proslavili smo 23. rođendan PDP-a!
📃Dodijelili 107 subvencija za sapozapošljavanje;
✅Završili asfaltiranje Ulice Drugog krajiškog korpusa u Motikama;
💧Započeli izgradnju vodovodne mreže u ulicama Martinovac i Dalmatinska u Šargovcu;
🙌🏻Stigli na druženje sa našim narodom u Jošavci.
Svaki dan nam je sve produktivniji i uspješniji!
Idemo snažno do nove pobjede! 💪🏻

Na zvaničnom Instagram nalogu Draško Stanivuković dostupna je objava od 26.9.2022. (1), u kojoj su tri fotografije s proslave godišnjice PDP-a.

Dakle, u vrijeme objave članka na portalu Faktor magazin, u kojem se tvrdi da “Draško Stanivuković i Jelena Trivić nisu objavili ni jednu fotografiju sa događaja”, fotografije s proslave godišnjice PDP-a podijeljene su u dvije objave Draška Stanivukovića (na Facebook stranici i Instagram nalogu).

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da Draško Stanivuković nije objavio “ni jednu fotografiju” s proslave godišnjice PDP-a, objavljenu u članku portala Faktor magazin, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Fotografije s događaja bile su objavljene na njegova dva zvanična naloga u vrijeme objave članka.

Tvrdnju da je Borenović “pustio samo jednu fotku na kojoj se ne vidi ništa, osim njih četvoro na bini”, objavljenu u istom članku, također ocjenjujemo kao lažnu vijest. Na fotografiji objavljenoj na Facebook stranici ovog političara jasno se vidi znatno više ljudi u sali.

Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

5.10.2022. Redakcija portala Prijedor24 dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članaka, koji je izmijenjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me